USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцьк може затопити

13 Червня 2014 17:01
Гідровузол Хрінницького водосховища може прорвати через тріщини в конструкції. Експерти кажуть, що у випадку катастрофи, відбудеться затопленням значних територій, в тому числі Луцька, яке знаходиться за 52 кілометра від водойми.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облдержадміністрації з питань екології, раціонального використання природних ресурсів сьогодні, 13-го червня.

«Про проблему ймовірного затоплення гучно заговорили в Демидівському районі Рівненської області. Фахівці звернулися за фінансовою допомогою для ремонту гідроспоруд у Кабінет Міністрів України. Опісля наші сусіди виступили з ініціативою, аби й Волинська ОДА звернулася в Київ за допомогою. Адже у випадку екологічного лиха може постраждати від підтоплення значна територія Волині й обласний центр зокрема», - доповів про проблему радник першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика Вадим Ремісько.

Проблему також вивчила експертна комісія за участю волинських і рівненських фахівців ще в 2010-му році. Згідно з їх висновками, встановили, що Хрінницьке водосховище здали в експлуатацію в 1959-му році. Площа водного дзеркала - 1830 гектарів. До складу гідротехнічних споруд входять бетонна гребля з водоскидом, будівля ГЕС та глуха земляна гребля довжиною 750 метрів, яка перекриває заплавну частину річки Стир.

У експертній оцінці йдеться, що на сьогодні проведено ще одне обстеження, під час якого виявили вздовж греблі 5 нових місць з тріщинами. Саме вони несуть загрозу руйнування конструкцій, часткове руйнування бетону, оголення арматур. А також те, що в окремих місцях греблі рівень води на 20 сантиметрів вищий норми.

У 2012-му році для цього об’єкту виготовили проектно-кошторисну документацію на реконструкцію споруд гідровузла та шлюзів греблі Хрінницького водосховища. Вартість - більше 2.5 мільйона гривень.

Зауважимо, що ремонт греблі уже виконували в 1994-1995-х роках, коли виявили порожнини та воронки в конструкціях.
Аби вирішити цю проблему, члени профільної комісії ухвалили проект рішення згідно з яким депутати хочуть направити звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності невідкладного вирішення питання стосовно водного об’єкта загальнодержавного значення – Хрінницького водосховища, розташованого на території Демидівського району Рівненської області та Горохівського району Волинської області.

Короткий текст звернення: ««Ми, депутати Волинської обласної ради, глибоко стурбовані станом водного об’єкта загальнодержавного значення - Хрінницького водосховища. Гідровузол цього водосховища є потенційно небезпечним об’єктом та у разі прориву загрожує затопленням значних територій, в тому числі місту Луцьку. Необхідність термінового проведення ремонту гідротехнічних споруд встановила комісія у складі компетентних керівників територіальних структур Волинської і Рівненської областей в 2010-му році. Просимо Вашого сприяння у виділенні в 2014-му році коштів на ремонт».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Городянин Показати IP 13 Червня 2014 18:47
Хай топить, ми всі цього заслужили...
Лучанин Показати IP 13 Червня 2014 19:31
Луцьк від Хріник залежний, бо знаходиться поруч. А Світязь може утекти в Білорусію.
Анонім Показати IP 13 Червня 2014 20:22
а які кобилі в тріщину можуть бути радники та це вже повний маразм і п.ц.... за це гинули, гинуть наші хлопці щоб всякі прошм*ндовки брали собі радників......
Анонім Показати IP 13 Червня 2014 21:13
Особливо порадувало в тексті звернення ,, ми глибоко стурбовані,,:-):-):-):-)
я до Анонім Показати IP 13 Червня 2014 22:29
Європа як-не-як :)
Вася Показати IP 13 Червня 2014 23:02
Хочте матюкайте, хочте ні, але все йде по наміченому плану. Кого не перестріляють на сході то затопить, а хто залишиться на сході, то америкоси та поляки приберуть. І буде все з чистого аркушу. Поки що все йде саме так, тому що люд не в ту сторону дивиться. Козочку про віник пам'ятаєте?
Ной Показати IP 13 Червня 2014 23:13
А я ковчег помаленьку майструю...
НЕЛУЧАНИН Показати IP 13 Червня 2014 23:32
якщо затопить Луцьк, то затопить пів-Волині.
ВОЛИНЯНИН Показати IP 14 Червня 2014 20:10
ВОДА В ХРІННИЦЬКЕ ВОДОСХОВИЩЕ ВПАДАЄ З ГОРОХІВЩИНИ-З РІЧКИ "КАМІНЦІ"(НАДЗВИЧАЙНО ЧИСТА РІЧКА, НАЗВА ВІД ТОГО ЩО ВИДНО КОЖЕН КАМІНЕЦЬ У ВОДІ)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus