USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцька «Самопоміч»: сміття «під замок» і захист Садового

2 Травня 2017 19:00
Поки львівське сміття продовжує подорожувати Україною, представники луцької «Самопомочі» всіляко виправдовують мера Львова. А щоб луцьке сміття не валялося на узбіччях, пропонують обгородити сміттєві контейнери з усіх боків.

«Адвокати» Садового

Нагадаємо, чотири купи сміття зі Львова невідомі вивантажили в ніч на 30 квітня поблизу сіл Промінь та Лаврів Луцького району. А кількома днями раніше 6 20-тонних фур вивантажили сміття біля очисних споруд. Як стверджував депутат міськради Сергій Була, сміття – зі Львова.

І якщо одних людей питання вивантаження будь-де львівського сміття хвилює, інші всіляко намагаються виправдати керівництво Львова.

Зокрема, під час бюджетної комісії 25 квітня, коли Сергій Була повідомив про вивантажене львівське сміття на очисних, частина членів комісії запропонувала написати звернення до мера Львова Андрія Садового, щоб припинилося це безчинство.

Натомість керівник фракції «Самопоміч» у міськраді Тарас Шляхтич не втримався від захисту очільника своєї партії.

«Якщо ви відслідковуєте новини за минулий тиждень, там підписаний Меморандум і питання сміття вирішене на найближчі кілька років», - повідомив він.

Очевидно, депутат мав на увазі документ, підписаний 21 квітня у Львові в присутності Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона. Зокрема, Меморандум має забезпечити гарантії захоронення відходів на полігонах і звалищах у Львівській області та гарантії фінансової підтримки підприємств та міст, які забезпечать приймання відходів та облаштування полігонів. Цей дворічний Меморандум уклали і підписали Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, Львівська міська рада та органи місцевого самоврядування Львівщини, на території яких розташовані полігони/звалища захоронення твердих побутових відходів.

Згаданий документ став аргументом для всіх, хто нарікає на засилля львівського сміття. Так, вже під час сесії 26 квітня екс-секретар міськради, депутат від «Самопомочі» Юлія Вусенко домагалася отримати від поліції відповідь про те, що в Луцьку не спіймали фури, які везли львівське сміття і незаконно скидали. Так, вона хотіла почути від тимчасового виконувача обов’язків начальника департаменту патрульної поліції у місті Луцьку Дмитра Хмарука, який звітував про роботу в місті за 2016 рік, слова про те, що патрульні не побачили львівського сміття у Луцьку.

«Ви дуже поверхнево відреагували на слова про львівське сміття. Я б хотіла почути конкретніше про дії, вчинені поліцією. Бо фактично кожна машина, яка виїздить зі Львова зі сміттям, має документи, у яких вказана кінцева стоянка. Більш того, за дорученням президента підписані договори з найближчими полігонами і проблема сміття у Львові розв’язана на найближчі 2 роки», - наголошувала вона.

Меморандум поки що просто папірець

Проте, вступившись на захист Андрія Садового, Юлія Вусенко не врахувала, що розповідаючи про підписані договори як про доконаний факт вирішення проблеми, вона насправді вводить людей в оману (у тому числі представників депутатського корпусу і поліцію).

Адже сесія Луцької міської ради, на якій вона захищала свого партійного патрона, відбувалася 26 квітня. А лише наступного дня, 27 квітня, у Львівській міській раді депутати голосуванням схвалили згаданий Меморандум про співпрацю.

Більш того, як інформує видання Гал-інфо, на тій же сесії під час обговорення, керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук зазначив: меморандум вже тиждень як підписаний, а з полігонами в області досі не укладені договори і з міста ніде не дівається сміття.

Депутат також попросив, щоб на машини встановлювали GPS, аби відстежувати, куди ж везуть сміття і додав, що на усі вимоги депутатів завжди отримували відмову у цьому.

На що мер Львова Андрій Садовий сказав: «Були такі умови, що вантажили машини і навіть не знали, куди веземо. Про які навігатори тоді можна було говорити?». Така відповідь градоначальника обурила депутатку Ірину Гримак, яка зауважила: «Коли ви не знали, куди везти сміття, тоді потрібно було встановлювати навігатори, щоб потім сміття, яке мало їхати на Дніпро, не знаходили в Жовкві».

Наголосимо: ці перипетії відбувалися у Львівськіій міській раді, пізніше того часу, коли луцькі депутати всіляко почали захищати Андрія Садового.

Тож, непідписані договори, вочевидь призводять до чергових подорожей львівського сміття, а Меморандум поки що – фікція, якою всі вміло прикриваються.

Що написано в документі?

Якщо аналізувати згаданий вище Меморандум, то він, зокрема, пише Львівська газета, передбачає наступне. Львівська обласна адміністрація зобов’язується створити громадську раду з контролю за вивезенням відходів з міста Львова; на конкурсній основі визначити інвесторів для будівництва та експлуатації комплексів утилізації (перероблення) твердих побутових відходів у Львівській області та забезпечити будівництво комплексів утилізації, координувати роботи з вивезення та захоронення відходів з Львова.

Львівська обласна рада зобов’язується виділити кошти у 2017 та 2018 роках з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи. Львівська міська рада, серед іншого, має виділити кошти з місцевого бюджету у 2017 році в сумі 70 млн. грн. та у 2018 році в сумі 70 млн. грн. на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи на захоронення, а також укласти угоди з органами місцевого самоврядування та підприємствами, які обслуговують звалища/полігони ТПВ, терміном на 24 місяці з метою забезпечення належного захоронення твердих побутових відходів, які утворюються у Львові.

Компенсація регіонам, які постраждали від незаконно вивантаженого львівського сміття, судячи з документу, не передбачена.

А луцьке сміття - прикрити парканом

Тим часом, під час згаданої сесії Луцької міськради Тарас Шляхтич пропонує огородити сміттєві контейнери у луцьких дворах.

«До мене звертаються мешканці Луцька, яких непокоїть проблема розкидання сміття зі смітників. Проблема зумовлена тим, що сміття, яке викидається в призначені для цього контейнери, в подальшому розноситься вітром вулицями, засмічує місто. У частини контейнерів є огородження та дах, контейнери огороджені з 3 боків навколо, але і це не повною мірою перешкоджає розкиданню сміття, адже фронтальна частина відкрита. Тому я пропоную встановити додаткову огорожу на смітниках з фронтального боку. Так контейнер буде обмежений бар’єром з усіх боків», - оголосив він у запиті, який підтримали колеги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Житель Показати IP 2 Травня 2017 19:15
Тому ган.....у на лоб нас....и треба
Петро Показати IP 2 Травня 2017 20:32
Самонеміч в реаліях... " ДОПОМОГЛИ" собі, "допоможуть" і вам.., не тільки своїм л**ном на кожному подвір'ї.
? Показати IP 2 Травня 2017 20:39
Здорово обіср-лась Самопоміч зі львовським сміттям.За неї більше ніхто голосувати не буде по всій Україні,бо встигли нагадити у всіх регіонах.
таня до ? Показати IP 23 Травня 2017 01:56
Не повіриш, але в нас у Львові є секта сАДовітів. ВОНИ будуть за нього голосувати до кінця.
Кіра Показати IP 2 Травня 2017 22:53
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus