USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі ОСББ озеленюють прибудинкові території

30 Травня 2017 19:58
Вже майже два роки, як Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» активно бере участь у процесі створення ОСББ. Зараз у Луцьку їх більше 300. Третину з них, починаючи з липня 2015 року, створено за підтримки Офісів розвитку кварталу (ОРК) Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», інформують у прес-службі Фонду.

Зі слів координатора проекту «Сприяння розвитку ОСББ» та «Сприяння розвитку ОСН» Андрія Кремського, проект передбачає пакет підтримки для новостворених об’єднань. Зокрема, повну інформаційну та юридичну підтримку як на етапі створення об’єднання так і в процесі господарювання: компенсацію витрат на реєстрацію, участь в школі лідера ОСББ (тренінги, круглі столи та зустрічі з експертами в цій галузі), співфінансування питань ОСББ, які спрямовані на поліпшення стану житлових будинків та прибудинкової території, можливість проводити засідання правління ОСББ в Офісах розвитку кварталу.

За цей час у будинках, де діють ОСББ, запроваджено заходи з енергозбереження: замінено лампи розжарювання на енергоощадні, встановлено нові вікна та двері, підключено індивідуальні теплові пункти, а також облаш­товано ігрові майданчики, здійснено благоустрій територій тощо.

Цієї весни співвласники багатоквартирних будинків активно взялися озеленювати прибудинкові території. За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ОСББ отримали саджанці декоративних дерев.

Голова ОСББ «Набережна, 2» Галина Дородних каже: мешканці новобудови дружно долучилися до посадки дерев.

– Наш будинок здали в експлуатацію наприкінці 2014 року. Перші жильці почали вселятися на початку 2015 року. Через півтора року ми вирішили створити ОСББ. Завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ми це зробили і постійно відчуваємо їхню підтримку, – каже Галина Андріївна. – Цієї весни Фонд закупив нам 33 саджанці туї, а 12 кущів троянд, самшит і дві ялинки придбали самі.
Голова ОСББ виробила особливий підхід до мешканців висотки. Коли на перший суботник у двір вийшли тільки жильці 12 квартир зі 141, Галина Дородних рішенням правління звільнила активістів від місячної плати за прибудинкову територію. Документ з переліком прізвищ вивісила на дошку оголошень.

– Раз ми створили ОСББ, всюди має бути порядок, – переконана Галина Дородних. – На подвір’ї викорчували чагарники, розбили газони і клумби. На дитмайданчику встановили смітники, прибиральниця слідкує за чистотою у під’їздах та на прибудинковій території. Щоб підібрати толкову техпрацівницю, довелося змінити три людини. Тепер наші сходи миють щодня, а при потребі й кілька разів на день.
Голова правління ОСББ «Щаслива родина», що на проспекті Волі, 54, теж активно залучає мешканців п’ятиповерхівки до благоустрою прибудинкової території.

– Перед вікнами будинку ростуть плодові дерева. Ми купували їх на ринку і висаджували цілими родинами. Півтора роки тому створили ОСББ і відчули очевидні переваги. У трьох під’їздах встановили енергоощадні вікна на сходових клітках, поміняли заглушки опалення, внаслідок чого у 5-ий і 6-ий під’їзди цієї зими стало рівномірно надходити тепло. А навесні вирішили висадити біля будинку декоративні дерева, – розповідає голова ОСББ Геннадій Платонов.

На своєрідний суботник зібралися всі мешканці, адже дерева садили увечері. Чоловіки копали ямки, жінки і дітки вносили підживку, садили туї. Потім навколо вічнозелених деревець насипали декоративну кору. Одним словом, робили все на совість, як для себе, своїх дітей та онуків.

До озеленення прибудинкових території також долучаються керівники ОРК.

– Нещодавно в Офіс розвитку кварталу по вул. Соборності звернулася керівник ОСББ «Дмитра Іващенка, 4» Олена Маляренко. В користуванні цього ОСББ є приватизована земля. Мешканці вирішили висадити навколо будинку вічнозелені дерева. Фонд подарував їм 22 туї та кущі очитку, – каже керівник ОРК по вул. Шухевича Тетяна Янчук. – Жильці будинку дружно висаджували дерева та квіти. Тепер прибудинкова територія набула ошатного вигляду.

– Крім постійного прибирання своїх прибудинкових територій, ОСББ встановлюють дерев’яні паркани, висаджують квіти, садять дерева. Адже всі мешканці будинку зацікавлені жити у кращих умовах. Вони розуміють, що для цього потрібно докладати власні зусилля, – каже координатор Центру розвитку міста Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Жариков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 30 Травня 2017 23:57
МОЛОДЦІ!Якби це ще всі жителі Луцька долучилися б до благоустрою своїх дворів-то було б дуже чудово!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus