USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькій активістці «тулять» хуліганство, як «горбатого до стіни», - адвокат

13 Грудня 2013 11:36
Підозру у вчиненні кримінального правопорушення закидають активістці луцького Євромайдану Майї Москвич, однак адвокати упевнені, що на це немає жодних підстав.

Нагадаємо, правоохоронці повідомили, що громадську діячку підозрюють у кримінальному правопорушенні, передбаченому частиною 2 статті 296 КК України (хуліганство, скоєне групою осіб), а саме пошкодження портретів Януковича. Покарання за цією статею передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Тож, яким чином можна розглядати дії мітингувальниці, зі сторони Феміди спеціально для ІА Волинські Новини прокоментував луцький адвокат Олег Максимович:

«Особисто я вважаю, що у поведінці особи, яка не зовсім чемно повела себе з портретом Януковича, ознак кримінально-караних дій немає. Можна припустити, що у цій ситуації є ознаки глуму над державними символами, але ж, перепрошую, державним символом є герб, гімн і прапор. На щастя для України, Янукович не є державним символом», - розповідає юрист.

На думку фахівця, з іншого боку, можна стверджувати, що це – самоуправство, однак у такому випадку правоохоронні органи повинні зафіксувати завдану істотну шкоду для держави.

«Але ж, виходячи із матеріальної цінності портрета, він не намальований, скажімо, видатним художником, це – фото з мільйонним тиражем, та й рамка особливої цінності не має», - продовжує пан Максимович.

Він вважає, що також не можна приписати дівчині і «знищення державного майна», адже портрет не є особистим майном президента чи інших високопосадовців.

«Залишається так зване хуліганство, яке в усі часи «тулили, як горбатого до стіни». Згідно з законодавчою базою, це - правова норма, позначена статтею 296 КК України, що передбачає грубе порушення громадського порядку. Утім, винесення портрету вниз головою, його спалення чи розтрощення не містить ознак хуліганства. Громадський порядок не порушили, адже присутні схвально віднеслись до такої дії. Їхній відпочинок теж порушений не був. Звідси - висновок: жодної дії, що несе за собою кримінальну відповідальність у цьому випадку немає», - стверджує адвокат.

Що стосується статті, у якій йдеться про «образу фізичної особи», то юрист каже, що теоретично Перзидент може звертатися до суду з проханням відшкодувати моральну шкоду за знищений портрет, утім, усе це лежить в цивільно-адміністративній правовій площині.

«Але, на мою думку, і адміністративної відповідальності у цьому випадку немає», - резюмував служитель Феміди.

Нагадаємо, сьогодні, 13 грудня, біля стін Прокуратури області волинські мітингувальники закликатимуть правоохоронців «не карати викрадачів портретут Януковича».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Нормальний Показати IP 13 Грудня 2013 11:57
І притулять...
вася Показати IP 13 Грудня 2013 12:49
Візміть в Белорусии портет БАТЬКА переверни чи порви ,а майдануті тепер кусають локті,бо це не ми ,хотя є відеозйомка хто і що робив .Доросла дівка,а розуму нема бо прокурила і пропила тими єнергетичними беерміксами........
Петро до вася Показати IP 13 Грудня 2013 16:58
Васьок,ти маєш всі можливості вже з понеділка бути в демократичній БЄлорусі...автобуси ходять,а бацькова згущонка просто ням..)))
укр. Показати IP 13 Грудня 2013 14:42
Якби незнав що таке" адвокат максимович ы синовья"-навіть би повірив.Бажаю Москвич взяти уадвокати Максимовичя.
Тартак Показати IP 13 Грудня 2013 16:30
ОДА дивиться на Київ і собі щось придумала. А якби ктось поцілував партрет? Які наслідки були б.
Лучаночка до Тартак Показати IP 19 Грудня 2013 14:46
Пенсію дали б мабуть як у Президента. Довічну!
123 Показати IP 14 Грудня 2013 17:42
Теж можна притягнути. Наприклад, за не помиті губи, за спробу сексуального домагання у збоченій формі....
БОГДАН Показати IP 16 Грудня 2013 15:42
Хочу нагадати =шановному =адвокату,який вчить волинян тонкощам юриспруденції,що їм давно стало зрозумілим про справжній зміст протестних акцій.Ці протести= революціонерів= давно набрали в Україні обрисів хуліганства. Досить згадати пікетування приміщення МВС у Києві,коли пікетувальники закидали будівлю сирими яйцями та горлали =повісимо міліцьянтів на ялинку за одне мічсце=,.зухвале руйнування памятника Леніну в Києві в стилі вандалів(чомусь не ЗАПИТАЛИ попередньо думки киян на місцевому референдумі),випуск брехливих листівок, які принижують людську гідність посадових осіб в дерджаві,вчиненя непристойних написів на будинках,транспортних одиницях правоохоронців .і т.п. Я б краще рекомендував =шановному= адвокату провести юридичний аналіз відео, розміщеного в інтернеті ,де =революційна=молодь,протестувальники в масках ,закидують міліцецйські шеренги камінням та пляшками із запальною сумішшю,б*ють міліціонерів металічними цепами ,арматурою ,деревяними палицями ,травить їх газом із газових балончиків.
walja Показати IP 16 Грудня 2013 16:37
Дивно. Але думати треба всім. Облаяти, нагрубити і т.п. вже стало правилом для наших доморощених, сопливих політиків.
котигорошко Показати IP 18 Грудня 2013 16:48
Шановні "писуни" в Україні проводиться свідома політика знищення українців як нації.Злиденний стан медицини,продукти харчування які нафаршировані хімічними сполуками,сурогатний дешевий алкоголь,довкілля яке перетворюється у звалище непотрібу...і саме страшне це бездуховність і ницість душ...а ви спереживались у якій позі знаходився портрет людини якій на вас усіх начхати...а дівчину шкода.
костян до котигорошко Показати IP 23 Грудня 2013 17:38
згідний з тобою, але навіщо брати собі в адвокати таку нікчему як велічко, як адвокат - пусте місце, тільки язик як помело несе нісенітниці, та ще й на мові азірофа. абсурд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus