USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцьку загрожує затоплення

21 Липня 2014 08:46
Гідровузол Хрінницького водосховища може прорвати через тріщини в конструкції. Експерти кажуть, що у випадку катастрофи, відбудеться затопленням значних територій, в тому числі Луцька, яке знаходиться за 52 кілометра від водойми. Про це повідомляє «Вісник+К».

Напевно, всі пам'ятають минулорічну літню зливу, яка затопила Луцьк. Зупинився транспорт, річки вийшли з берегів,

додому добиралися на човнах і надувних матрацах. І це спричинив лише невинний літній дощ. А що було б, якби сталася серйозніша проблема? У сусідньому Демидівському районі Рівненської області вже давно б'ють на сполох щодо протікаючої дамби Хрінницького водосховища. Спеціалісти кажуть: якщо прорве, вода дійде і до Луцька.

Про те, що найпотужніша у краю гребля Хрінницького водосховища почала протікати у п'яти місцях відразу, помітили два роки тому. Адже побудована вона у 50-х роках минулого століття.

З того часу лише один раз серйозно лагодилася, не рахуючи незначних поточних ремонтів. Експертиза показала, що у бетонному водоскиді утворилося п'ять пробоїн, що пропускають воду. Діри різного розміру, проте їх потрібно залатати, інакше збільшуватимуться. Якщо ж ремонт відкласти і греблю таки прорве - бути біді. Адже, як стверджує

спеціаліст із питань цивільного захисту Демидівської райдержадміністрації Василь Бурець, від прорваної греблі вся низина вздовж Стиру опиниться під водою. Але якщо на Демидівщині це поля і кілька сіл, то найбільше постраждає Волинь, яка побудована в низині, нижче по течії ріки. Вода дійде до Луцька, затопить історичну її частину.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, питання стосовно водного об’єкта загальнодержавного значення – Хрінницького водосховища, розташованого на території Демидівського району Рівненської області та Горохівського району Волинської області – неодноразово піднімали волинські та рівненські фахівці.

І хоча проектно-кошторисну документацію на ремонт бетонної дамби (потрібно 2,5 мільйони гривень, які виділятимуть Волинь і Рівне в спілці)

виготовили ще торік, поки що ніяких рухів не видно. Адже як це завжди буває, ще потрібно провести тендер, визначити фірму, яка проводитиме роботи. А ця процедура забирає кілька місяців. Тож, судячи з усього, цього року ремонтувати дамбу не будуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
економіст Показати IP 21 Липня 2014 09:56
Власники Хрінницької ГЕС вирішили, що їм мало "зеленого тарифу", а тому розпускають страхітливі чутки. Для того, щоб за державні гроши відремонтувати та наростити греблю, збільшивши потужність ГЕС. ГЕС сьогодні приватна, а тому при невиконанні вимог безпеки слід її закрити, греблю демонтувати, а Стир повернути в природнє русло.
Лучанин Показати IP 21 Липня 2014 21:12
ЦЕ ВСЕ ФІГНЯ! ХТОСЬ ХОЧЕ З БЮДЖЕТУ БАБЛА СВИСНУТИ! НІХТО Ж НЕ ПЕРЕВІРИТЬ СКІЛЬКИ БЕТОНУ ВКРАДУТЬ!
Дайвер Показати IP 21 Липня 2014 21:15
На вихідних відпочивав в Хріниках. Непогано, а головне що ближче і дешевше ніж на Світязі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus