USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Мешканці Брища – проти спорудження сміттєспалювальної печі

22 Жовтня 2016 15:18
Заборонити спорудження сміттєспалювальної печі поблизу полігону твердих побутових відходів, що може становити загрозу для здоров’я місцевих мешканців, вимагає громада села Брище. Нагадаємо, що саме тут вже кілька десятків років знаходиться луцьке сміттєзвалище.

Про це йшлося під час зборів мешканців села Брище 21 жовтня.

Організувати збори вирішили у зв’язку з протестом проти розміщення поряд з полігоном твердих побутових відходів сміттєспалювальної печі. Так, наразі на місці майбутньої печі почали заливати бетоном фундамент. Людям фактично ніхто нічого не пояснює. Паспорту об’єкту на місці будівництва теж немає.

Як повідомив депутат Рокинівської селищної ради Олег Лукашевич, у квітні цього року брищани вже проводили збори, на яких і зібрали підписи проти спорудження сміттєспалювальної печі поблизу полігону твердих побутових відходів. Аналогічні збори відбувалися у селищі Рокині. Так, у Брищі зібрали 193 підписи селян, у Рокинях – 250.

А історія із зведенням сміттєспалювальної печі розпочалася кілька років тому. У червні 2015 року до Рокинівської селищної ради звернулось ТзОВ «Луцьк-Еко» про погодження звернення ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» щодо встановлення обладнання призначеного для термічного знищення твердих відходів на території нового полігону. Рішенням сесії заяву задовольнили і дозволили розміщення та монтаж вищезазначеного обладнання. ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів» у визначені терміни не розпочали належні роботи по встановленню печі, а в квітні 2016 року ініціювало звернення до Рокинівської селищної ради про те, щоб дозволити встановити сміттєспалювальну піч в іншому місці – на території орендованої ними земельної ділянки, площею 6,1 гектара. Рішенням сесії цей дозвіл надали (8 з 15 депутатів проголосували за).


Зі слів учасників зборів, Рокинівська селищна рада проігнорувала думку громади, адже селяни не давали згоди на встановлення печі.

Депутат Рокинівської селищної ради Валентина Куць розповіла, що під час засідання депутатської комісії представник фірми, яка планує будівництво печі, повідомляв, що планують спалювати відходи тваринного походження, відходи з лікарень, отримуючи прибуток. Це підприємство планує укладати договори з іншими підприємствами, однак, не спалюватиме тверді побутові відходи з полігону у Брищі. Тобто, за таких умова його робота може призвести до утворення нового сміттєзвалища.

Учасникам зборів надали інформацію про те, що під час спалювання біологічних відходів (падіж худоби) очікується утворення та викиди в атмосферне повітря через труби таких основних забруднюючих речовин – азоту оксиду – 1,5 тонни на рік, діоксину сірки – 1,08 тонни на рік, оксиду вуглецю – 34,798 тонни, формальдегіду – 34 кілограми на рік. Так, оксид азоту – це газ, що має наркотичні властивості, впливає на оболонки дихальних шляхів, послаблює зір. Оксид вуглецю – газ без запаху, викликає спазми судин, біль у скронях та потилиці, знижує імунітет, може призвести до смерті людини. Діоксин сірки – газ, що викликає захворювання дихальної системи, очей, роз’їдає стінки легень.

Присутнім також зачитали інформацію Рокинівської селищної ради від 3 жовтня, надану в облдержадміністрації. У документі йдеться про те, що в 2008 році селищна рада ухвалила рішення про виставлення на аукціон земельної ділянки площею 6,1 гектара для будівництва заводу з переробки сміття. Земельна ділянка розташована за межами населеного пункту біля полігону твердих побутових відходів у селі Брище. В лютому 2016 року Луцька райдержадміністрація провела аукціон з набуття права оренди та уклала договір оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування заводу з переробки сміття терміном на 49 років з ТзОВ «Центр переробки та утилізації відходів», зареєстрованим у Київській області.


Під час сесії Рокинівської селищної ради 8 квітня цього року більшість депутатів проголосувала за погодження на будівництво та встановлення обладнання призначеного для термічного знищення небезпечних відходів. Пізніше, 10 липня, провели громадські слухання щодо об’єднання громад та будівництва вказаного обладнання. Остаточним рішенням було перенесення питання щодо спорудження сміттєспалювальної печі вже на розгляд об’єднаної Княгининівської громади, оскільки полігон межує із селами суміжної сільської ради.

У документі повідомляють про те, що, за інформацією керівництва, фірма виготовляє проектну документацію на будівництво заводу з переробки сміття. Відповідно до декларації про початок будівництва, ведуться підготовчі земляні та інші роботи зі встановлення дільниці термічного знешкодження, яке є однією з частин заводу. За оренду земельної ділянки в селищну раду надійшло 180 тисяч гривень.

Учасникам зборів радили організувати загальні збори за місцем проживання, де потрібно, аби понад 50% мешканців проголосували за заборону будівництва печі. Також дієвими методами називали колективне звернення в держархбудінспекцію Волинської області, прокуратуру, національну поліцію (щодо знищення лісу на території майбутнього будівництва), аби заборонити будівництво через суд. Частина радикально налаштованих учасників зборів наполягали на перекритті шляхів, що ведуть до ділянки, на якій відбувається будівництво.


У підсумку, учасники зборів вирішили делегувати своїх представників на засідання круглого столу, що відбудеться 25 жовтня у Луцьку об 11.00 в Палаці культури міста Луцька і куди запросили Луцького міського голову, директора департаменту ЖКГ міськради та директора КП «Луцькспецкомунтранс», яке обслуговує полігон твердих побутових відходів. Учасники зборів ухвалили рішення про заборону експлуатації нової черги полігону у зв’язку з поганим екологічним станом та заборону будівництва сміттєспалювальної печі. У разі, якщо думку громади не врахують під час засідання круглого столу у Луцьку, селяни мають намір перекривати автошляхи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Депутат Показати IP 22 Жовтня 2016 15:41
Селяни без освіти все вирішують.
z до Депутат Показати IP 22 Жовтня 2016 18:26
коментар було видалено
я до Депутат Показати IP 24 Жовтня 2016 16:12
А хто сказав що селяни без освіти . А в місті всі з освітою? А то що там мають спалювати рештки людської плоті після операцій,тварин які здохли не зрозуміло чому,біологічний манеріал,відходи з лікарень ,а це канцерогени і рак,якщо селяни тупі то хто розумний побудуйте піч біля свого дому. Брищан вже стільки раз обманювали!!!!!
луцьк рульний Показати IP 22 Жовтня 2016 15:57
селюки дурні,а те що під носом сміття розкладається та смердить не загрожує здоров"ю? Чи їм так добре? Чи вони думали що на голосуванні гречку роздаватимуть щоб вони проголосували як треба? Тупаки! І хто таке придумав що спалювання сміття загрожує здоров"ю тих селюків? Бовдури ! Сурогатний алкоголь їм більше загрожує!
Хрен собачий до луцьк рульний Показати IP 22 Жовтня 2016 16:43
Точно. З язика зірвав. Те, що кожного року у Брищі збільшується купа сміття, яке вивозять тонами з Луцька, їх не турбує, а те що погіршиться екологія від спалювання сміття-вони десь вичитали. Розумний з двох бід, вибирає меншу біду і вчиться на чужих помилках, а дурень далі свого носа не бачить і хоче залишити все так як є. Ще пару років і у тому смітті почнуть люди провалюватись і пропадати як на Львівщині
правий радикал! Показати IP 22 Жовтня 2016 16:03
Селяни не розуміють, як ними маніпулюють. Голосуютьпроти, аби на зло комусь. Нема абсолютно усвідомлення, що для них це більше треба ніж для лучан. Смітник нікуди не дінеться.
Дожилися Показати IP 22 Жовтня 2016 17:29
Не те треба було народу в мізки закладати що заклали. Тепер кожен бовдур вважає що він розумніший за людину з освітою яка дійсно вчилася чомусь. Колись я займався цією проблемою, тобто самим заводом з переробки. Вони є різні. Якби серед тих селян був хоч хтось розумний, то порадив би їм не репетувати проти заводу, а вимагати встановлення заводу з якісною фільтрувальною системою + світло, газ та опалення в їх населені пункти за пільговими тарифами (не більше 50%). Виграш був би колосальний, причому для всіх. А так, хай репетують і зникають в смітті.
Green Показати IP 22 Жовтня 2016 19:41
Ще й робочі місця мали б
Відповідь усім гучен Показати IP 22 Жовтня 2016 20:50
Дорогі гучені грамотії! Одразу видно по Ваших коментарях та їх написанню, які Ви компетентні у цьому питанню, а зміст Ваших коментарів засвідчує "високий" рівень виховання та людяності. Ви дуже далекі від тих реалій, які нависли над цими людьми. Зрозумійте, поблизу їхніх домівок хочуть побудувати сміттєспалювальний завод, який вже давно позакривали у країнах Європи, визнавши їх екологічно небезпечними, а про тепло і газ там мова взагалі не йдеться. Це приватники, які спалюватимуть сміття, укладаючи ті договори які їм вигідні. В Україні нема на совість зробленого добротного сміттєпереробного заводу, то ж не меліть дурниць. Немає навіть культури викидання сміття. Радіус небезпеки від сміттєспалювальної установки мінімум 25км. Люди страждають від сміття більш, ніж 35 років. Чи не забагато випало на їхню долю? Тому добирайте слова, дивлячись на фото цих літніх людей, які прожили половину життя з цією бідою. А якщо Вас так цікавлять робочі місця та інші привілеї від даного будівництва, то просіть хай Вам біля оселі побудують такий осередок "щастя" + буде економія на бензині для мусоровозів, бо не потрібно буде вивозити сміття на сміттєзвалище. Успіхів!
Ще один дурень Показати IP 23 Жовтня 2016 19:49
Цікавить таке питання, чому селяни так бурхливо виступають проти будівництва печі, а про закриття полігону взагалі всі мовчать??? Чому б не написати бумаженцію і перекрити дорогу по темі закриття полігону взагалі??? Підписалось би 100% населення Брищ, Рокинь, Сирник і т.д. Напевно комусь потрібна та мусорка як вона є зараз, адже частина населення с. Брище там "працюють" і не бояться ні зникнути там безвісти, ні гидоти яка там знаходиться, ні запахів, ті ж самі селяни Брищ мають пільги від яких напевно не хочуть відмовлятись, зараз же ж все вимірюється в грошах, не дай Бог лишніх пару гривень на проїзд до Луцька потратити, а здоров*я їх і їхніх дітей до дупи, вибачте. Люди, а уявіть, що там буде ще через 20 років, а через 50?????? Вас це не турбує????? Закидаєтеся мусором і кульочками по самі помідори. Про якість води я взагалі мовчу. Вона вже непридатна для пиття у селах поблизу!!!!! Вас це теж не турбує? Не будуть вивозити сміття - не буде печі!!!!!!!!!! Це все залежить від вас самих!!!!! А не просто йти наперекір комусь і пливти по течії кількох типу розумних людей, точніше які хочуть такими здаватись!!!!!!!!!
красава Показати IP 23 Жовтня 2016 20:39
Ідіть на наші пільги ми не прти проти помінятися з вами місцями.
Той же до красава Показати IP 23 Жовтня 2016 21:52
До чого мені чи нам ваші пільги??? Не корчіть з себе нещасних овечок. Ви напевно забули як взялось сміттєзвалище у Брищах, шмоток всяких понавозили вам, а ви і купились. Сміх тай годі, за кусок тряпки........... Суть зовсім в іншому. Чи ви не розумієте про що йдеться????????????????????????????????? Вам подобається, що до вас сміття з усього луцька і не тільки привозять? І пити непридатну для пиття воду? Проблему треба вирішувати кардинально!!!!!!!!!! А не встрягати в безглузді протистояння!!!!
місцевий до красава Показати IP 23 Жовтня 2016 23:19
Народ мова йде про піч де будуть палити дохлих корів,шприци та інше г. Тепер питання чого піч будують біля звалища побутових відходів? Будують тишком і документів немає. Мені здається що гроші за спалювання фірма (з Києва) брати буде, а гадость закопають. А за побутові відходи (свалку) нас просили, казали що Луцьку капець,нема де мусор дівати. Построїм завод буде як в Європі. А вийшло то шо вийшло. Ми кажем "заводу немає закривайте свалку" а нам "ви згоду дали, то майте. Все по закону" І щось мені підказує знов нас наї.....ть!
Відповідь ще одному Показати IP 23 Жовтня 2016 22:55
Безглузде протистояння - це те, що я читаю у Ваших коментарях, коли Ви ставите безглузді риторичні запитання. А люди не просто протистоять на словах, а діють. І думаю досягнуть своїх цілей завдяки рішучості та згуртованості. Та сміттєспалювальна піч послугувала останньою каплею в переповненій чаші терпіння. Молодці! Перемоги Вам!
))))))) Показати IP 23 Жовтня 2016 23:28
Перемоги у чому? У тому, що і спалювання і поховання сміття носитимуть безповоротний характер в однаковій мірі для усіх, і для "нас" і для "вас"? Просто напевно Ваша зацикленість на одному не дає Вам реально оцінити ситуацію.
Відповідь )))))))) Показати IP 24 Жовтня 2016 08:30
Якщо люди переможуть сміттєзвалище, якому вже понад 40років і термін експлуатації якого давно вийшов, закриють та законсервують. Бо саме цього люди і прагнуть. А за піч то тим паче..На це все є законні підстави, а ті хто перешкоджають цьому немають жодних законних підстав, більше того тут ніяк не вдасться "підігнати" закони під себе. І тут немає "нас","вас", тут є "ми". Потрібно мислити глобальніше і подумати, що ми залишимо нашим дітям після нас. А комусь на це байдуже, а просто хоче заробити та нажитись на чужій біді і все, спостерігаючи як гризуться між собою люди.
Відповідь )))))))) Показати IP 24 Жовтня 2016 08:42
І не важливо де ми живемо. Ця екологічна загроза спільна. Чи Ви думаєте кислостні дощі, утворені від викидів сміттєспалювальної печі лише над Брищем падатимуть???))) Тому я особисто проти, щоб будували подібні печі взагалі! Потрібно будувати СМІТТЄПЕРЕРОБНІ заводи, за іноземними зразками. А в нас побудувати такого не можуть..Не важко здогадатися чому.
матящук ольга Показати IP 24 Жовтня 2016 10:59
Сирничани з вами. Ми теж не хочемо дихати димом. Буде потрібна підтримка - звертайтесь.
матящук ольга Показати IP 24 Жовтня 2016 11:04
Я взагалі чула, що це будують КРЕМАТОРІЙ. Я в шоці.
місцевий Показати IP 24 Жовтня 2016 23:24
Був на зборах в Рокинях де розказували про піч. Виникли питання на які не відповіли. Продуктивність печі 10 тон за добу (де будуть зберігатись відходи, якщо привезуть наприклад дві фури 50т?). Хто буде контролювати заміну "дорогих" фільтрів, і заміряти викиди. Хто може гарантувати що підприємливі підприємці не захочуть зекономити. І тоді хмара гадості пролетить не тільки над нашими селами, а й над Луцьком. Відстань до межі всьго 10 км. І буде як в пісні "а с неба падал дождь кислотный, еще для большей красоты"
Відповідь місцевому Показати IP 25 Жовтня 2016 08:37
Та ніхто нічого не контролюватиме. А ті 50т про які Ви написали швидше за все зберігатимуть в одному з 6-ти ангарів про які йдеться у документах, які нам зачитували. І ще, не потрібно забувати за "могильник", який теж має знаходитись десь там же..
правозахисник Показати IP 31 Жовтня 2016 17:25
з якими ВАМИ? їм гроші за то дають, що вони протестують)))) а ви на дурняк протестуйте!!! тіки ж розумійте, що то не за просто так багатий дядя їм гроші дає.... то все політика( а в дурнів лоби тріщать... подумайте над цим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus