USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Моніторинг ЗНО на Волині: без запізнень, з мобілками

26 Червня 2015 13:55
Активісти Громадянської мережі «ОПОРА» розповіли про результати спостереження за проведенням ЗНО на Волині. Під час моніторингу спостерігачі виявили низку порушень, але не настільки значних, щоб вони ставили під сумнів весь процес.

Про це стало відомо під час прес-конференції активістів ГМ «ОПОРА» сьогодні, 26 червня.

Власне, на Волині проведення ЗНО активісти моніторять уже четвертий рік поспіль, щоб дати об’єктивну оцінку процесу. Також тут надають юридичну допомогу абітурієнтам, роз’яснюючи їм деякі аспекти.

На Волині спостерігачі моніторили ЗНО з 4 предметів: української мови та літератури, англійської мови, математики та історії. 16 спостерігачів в період проведення тестування побували на 21 пункті тестування Волині в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Старій Вижві, Горохові та Ківерцях.

Власне, порушення, які виявили громадські спостерігачі – повторюються щороку. До прикладу, представники «ОПОРИ» зафіксували, що в чотирьох абітурієнтів знайшли мобільні телефони за допомогою металошукачів. Також абітурієнти користувалися олівцями, що не передбачено правилами проведення ЗНО

Крім того, були порушення й збоку інструкторів пунктів тестування, розповіла Катерина Шарпата: в одній зі шкіл міста Ківерці тестування розпочалося на 7 хвилин пізніше, у зв’язку з тим, що абітурієнту не вчасно знайшли аудиторію, а після 11 години в аудиторію не мали права нікого впускати.

Одного разу зафіксували, як інструктор покидав пункт тестування без дозволу відповідальної особи за пункт тестування. Ще один черговий пункту тестування користувався книгою, що теж не передбачено.

Власне, були помилки, які фіксують щороку: в аудиторіях під час тестування із української мови були наочні матеріали, недостатня відстань між партами, не там були розташовані парти для отримання речей.

Також виявили порушення прав спостерігачів: у школах Луцька і Нововолинська спостерігачам заборонили виходити з аудиторії.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ ШЕСТЕРО ВИПУСКНИКІВ ОТРИМАЛИ ПО 200 БАЛІВ ЗА ЗНО

«В нормативних документах передбачено, що спостерігач може виходити під час позаштатних ситуацій, але що це за ситуації – не роз’яснено. В більшості пунктів тестування нам йшли назустріч – дозволяли виходити, але з умовою, що ми вже не повернемося в аудиторію. Адже, на нашу думку, порушення могли відбуватися і в коридорах навчальних закладів, де розташовані пункти тестування», - пояснив представник ГМ «ОПОРА» Дмитро Безвербний.

Ще в одній луцькій школі спостерігачам заборонили користуватися мобільним телефоном, під час інструктажу відповідальних осіб за пункт тестування, хоч правилами передбачено, що спостерігачі мають право користуватися засобами обробки і зчитування інформації.

Що ж до якості самого ЗНО, то спостерігачі відзначили: цього року була висока явка абітурієнтів у зв’язку з тим, що результати ЗНО зараховуватимуться як і результати державної підсумкової атестації. Учасники ЗНО на тих пунктах, де були спостерігачі ГМ «ОПОРА», не запізнювалися, всі мали при собі потрібні документи і не було апеляцій.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗНО З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ НЕ СКЛАЛИ 23 ТИСЯЧІ ВИПУСКНИКІВ

Крім того, на Волині складали ЗНО й учасники з окупованих територій: в гімназії № 21 п’ятеро мешканців Луганської області здавали історію України і найшвидше склали тести. А в Ковелі заявили, що там здаватимуть математику троє мешканців Донецької та Луганської областей, але вони не з’явилися.

Загалом, кажуть громадські спостерігачі, ЗНО-2015 на Волині минуло спокійно. Проблеми і порушення, які були зафіксовані, не є такими, щоб могли вплинули на результати тестування.

Далі спостерігачі моніторитимуть вступну кампанію до волинських вишів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus