USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Моржування: в ополонку – по здоров’я. Як не нашкодити?

18 Січня 2017 09:33
Традиційно на Водохреще, 19 січня, тисячі сміливців пірнають в ополонки. Незалежно від статі, віку чи досвіду моржування, охочі занурюються в крижану воду.

Для багатьох це й узагалі дебют купань за такої температури. Фізично це особливі відчуття – ніби тисячі маленьких голок торкаються шкіри. Подих перехоплює, а опісля тіло ніби горить. У цей момент організм отримує колосальний стрес, імунні клітини працюють на повну, відбувається потужний викид гормону адреналіну в кров. Однак медики до таких дій непідготовлених для цього людей ставляться скептично. А ось поступове і розумне загартування водою загалом оцінюють позитивно, йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 49).

ХОЛОД – ТІЛУ ДРУГ

Про те, що загартування водою посилює вироблення імунних клітин, відомо з прадавніх часів. Ще у Стародавній Греції та Римі використовували вплив різних температурних режимів для зміцнення організму. Наприклад, у літературі можна знайти описи підготовки спартанців. Хлопчаки з дитинства за будь-якої погоди ходили босоніж, одягали мінімум вбрання, теплий душ приймали вкрай рідко. А в Стародавньому Римі як оздоровчі комплекси використовували лазні, де для загартування чергували холодну воду та гарячу пару. Ще Гіппократ, якого вважають батьком медицини, писав про цілющий вплив холоду на організм: «Хто часто тримає себе у теплі, в того відбувається розніженість м’язів, слабкість нервів, розуму, кровообігу». Тож загартовуватися потрібно. Утім, як і в будь-якому тренуванні, головними тут є принципи поступовості та регулярності навантаження. Якщо порівняти, то пірнання в ополонку – це олімпіада, а їй завжди передує довгий шлях постійних занять.

Бажано починати загартовуватися в теплу пору року. Почніть із лагідного обтирання шкіри рушником, змоченим у воді 33-35 градусів. Потім злегка розітріть шкіру сухим рушником до приємного тепла. Щочотири дні знижуйте температуру води на 1-2 градуси, доводячи до 18-20. Уся процедура має займати 5-7 хвилин. Але при цьому жодних неприємних відчуттів бути не має. Корисними будуть кількахвилинні прогулянки по ранковій росі. Потім можна додати душ, температура якого на початку буде 36-37 градусів. Починати процедуру можна з 30 секунд, поступово доводячи до хвилини. Наступним етапом стане контрастний душ. Під час такого загартування людина обливається 30 секунд теплою водою (36-37 градусів) та 15-20 секунд – холодною (20 градусів). Поступово цю різницю можна збільшити до 20 градусів, а всю процедуру розтягнути на 2-3 хвилини. Якщо поряд є водойма – починайте ранок із занурювань. У міру зниження температури навколишнього середовища ваш організм поступово пристосовуватиметься до нового режиму. При цім перебувати у воді треба лише кілька хвилин. Однак перед виконанням процедур варто проконсультуватися з лікарем, особливо це стосується тих, хто має проблеми з серцево-судинними функціями чи дихальними шляхами. А ось зимове купання – це найекстремальніший вид загартування. Уникати таких процедур варто вагітним жінкам, тим, хто має захворювання органів малого тазу, серця, легень, нирок, нервової системи. Варто обов’язково проконсультуватися з лікарем, якщо маєте хронічну недугу. Під час зимового купання мочити голову не рекомендують, перебувати у воді варто не більш як 30-40 секунд, купатися радять не частіше, аніж через день. Перед зануренням тіло не має бути гарячим, водночас і ознобу бути не повинно. Одразу після цього треба витерти насухо шкіру, тепло вдягнутися і випити гарячого напою, у жодному разі не алкоголю.

ЩО КАЖУТЬ СВЯЩЕНИКИ?

19 січня православна церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення. Це велике свято, встановлення якого відносять ще до апостольських часів. Тридцять років Ісус Христос жив у Назареті із Пречистою Матір’ю і старцем Йосифом. Потому прийшов на Йордан, щоб охреститися. Після хрещення Ісус явив Себе світу як Христос, Син Божий. У пам’ять про те, що Спаситель хрещенням освятив воду, напередодні Богоявлення воду освячують у храмах, а в сам день – у водоймах.

Прес-секретар Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату архімандрит Константин Марченко пояснює, що найкраще, як і будь-яке свято, християнину провести цей день у храмі, в молитві. По тому взяти освячену воду до оселі. А ось традиція занурюватися в ополонку – не церковна, а суто народна, люди себе гартують таким чином. Саме ж хрещення у християнській традиції відбувається один раз.

Хоча й справді, можна почути, що після водохрещенських купань хворіти не будете.

Вода у багатьох релігіях вважається символом очищення, оновлення. Освячена цього дня, вона вважається цілющою, оберігає від хвороб та злого духа, лікує тілесні та духовні недуги. Втім священнослужителі наголошують, що головне в цей день – не наважитися на відчайдушний вчинок, а провести його у молитві, подумати про власну душу та зрозуміти суть одного з найголовніших християнських свят.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
777 Показати IP 18 Січня 2017 10:29
Релігія - тумана для стада
Хрен собачий до 777 Показати IP 18 Січня 2017 17:17
Релігія-це шлях до спасіння і вічності. А стадо-це про тебе. Ти там найголовніший баран. :)
Коза до Хрен собачий Показати IP 18 Січня 2017 21:14
Віра - це справді спасіння для багатьох. А релігію придумали люди, їм не завжди можна вірити, тому обережніше з баранами.
777 до Хрен собачий Показати IP 18 Січня 2017 22:15
Скільки знаю штундів та інших християн - всі вони схиблені на вічності. Гарна позиція - наср@ти тут і зараз, а потім башлянути попові або пресвітеру - і місце біля теслі, прибитого до хреста - гарантовано. Потім цілу вічність жерти манну та нити "аллілуйя" - оце найголовніший зміст життя. Просто маразм якийсь. Головне, що церкви в прибутку
пгм форева до 777 Показати IP 19 Січня 2017 11:08
коментар було видалено
МорЖ Показати IP 18 Січня 2017 11:18
Я перший раз скупався в ополонці в лютому, на вулиці було -13. Так що головне це бажання і психологічна налаштованість...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus