USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Світязі розбирають будинок партійних діячів

8 Червня 2016 16:53
На острові, що знаходиться посеред озера Світязь, розбирають будинок.

На острові озера Світязь розбирають будинок. Про це повідомляє «КОРДОН» з посиланням на власні джерела.

Згідно з інформацією видання, цей будинок є пам’яткою історії. Крім того, журналісти зазначають, що матеріали з будинку незаконно перевозить човном на своє подвір’я один із працівників Світязького лісництва.

Інформацію про демонтаж будинку підтвердив директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко, але й водночас заперечив, що хтось з працівників парку особисто причетний до цього. Він запевняє, що будинок й справді знаходиться на балансі ШНПП, проте собівартість його наразі нульова.

Директор парку зазначив, що на меті перевезти будинок на хутір Гушовський, там його зібрати і довести до ладу. Адже споруда на острові багато років стоїть пусткою і відпочивальники влітку відразу ж намагаються потрапити у середину диким способом – б’ють вікна та вибивають двері. Також кожен хоче залишити після себе «сліди» – підписи та розмальовані стіни тому доказ.

Крім того, директор парку запевняє, що цей будинок не є пам’яткою ані архітектури, ані історії.

Зі слів Володимира Захарка, на місці розібраного будинку хочуть зробити музей флори й фауни Шацького національного природного парку. Тому зараз вирішують, як цю ідею втілити в життя та, звісно ж, віднайти кошти.

Звели цей будинок ще у далекому 1961-ому. І мета його, нібито, була «для чаю» радянських чиновників. Окрім того, є факти, що тут, на острові, перебували космонавти – Павло Попович та Юрій Артюхін. Повернувшись із навколоземної орбіти, звідки спостерігали й за Шацькими озерами, обоє відпочивали на озері Пісочне. Пізніше вирушили на острів, який розміщений посеред Світязя. Дехто каже, що розмірковували над майбутніми польотами людей на Марс, але підтверджень таких фактів немає.

Світязяни пригадують, що колись з рятувальної станції Світязя під водою провели електрику та телефонний зв’язок. Звичайно, це все виконувалось за вказівки тих самих, хто й звів цей будиночок.

Острів в усі часи приваблював як великих політиків різних часів і народів, так і вчених, митців, літераторів, просто романтиків і закоханих. Проте завдяки такій історії до нього є інтерес і зараз: чимало відпочивальників влітку хочуть побувати на острові, щоб побачити відпочивальню радянських вождів.

Довідка:

Старожили стверджують, що існує шлях, по якому від берега до острова можна добратися по воді пішки. Загальна площа острова складає майже 7 гектарів. Хоч острів і знаходиться на значній віддалі від берега, охочих ступити на його землю не меншає. Звичайним моторним човном чи під парусом дістатися сюди не проблема та дехто готовий налягати 2 години на весла, щоб дістатися загадкового острова. Та на таких туристів чекає неприємна несподіванка, на острів вхід заборонений, оскільки острів є заповідною територією, місцем гніздування птахів.

Ще років 30 тому острів охороняли з інших причин. Колись будинок , який розташований на острові був улюбленим місцем відпочинку партійних діячів. Цікавим залишається факт, що ще у 1899 академік П. А. Тутковський, який першим досліджував Шацкі озера, та члени етнографічної експедиції наштовхнулися на руїни будівлі походження якої відносили ще до стародавніх княжих часів. Згодом на цих руїнах побудували профілакторій. Зараз тут час від часу проводять свої спостереження за птахами лише науковці орнітологи. Густі непрохідні зарості стають надійним бар’єром від допитливих туристів, що дає змогу безтурботно гніздуватися птахам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
бе Показати IP 8 Червня 2016 17:01
добре що не підпалили до цього часу! а так буде для якогось кренделя"хатинкою"!-ше й не поганою!-будів матеріал нині дорого!
вася Показати IP 8 Червня 2016 18:29
хтось вже руки потираэ вже комусь у власнысть перейде якомусь чинушы. Позабирали б на свытязя дачы выли чиновникыв и дали б учасникам ато і іншим громадянам области а не все податківцям прокурорам суддям дайте лікарям вчителям студентам волонтерам і так далі
був там Показати IP 8 Червня 2016 19:38
До острова не добратися та й дивитись там нема на що ,хіба що кропива в ріст людини. Залишаеться тільки Марсік.- але він мчесний
настя Показати IP 8 Червня 2016 20:37
що толкового зробив Шацький національний парк за роки існування?
я Показати IP 9 Червня 2016 07:43
космонавти на острові були точно. Брат чоловіка підвозив їм їжу , яку готувала прославлена Дора Іванівна в ресторані Шацька Голубі озера, і народна артистка України Наталія Ужвій на острові відпочивала- доречі родом вона з Любомля. Мали б німці такий острів, то косою косили б гроші...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus