USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Світязі відпочивають мешканці Конго

6 Липня 2014 08:00
На вулицях Шацька увагу всіх людей привертають троє екзотичних темношкірих відпочивальників. Виявляється, усі вони – родом із далекої африканської країни Конго (колишня Заїр). Бакадіса Марвін, Бубу Асен Кусека та Лувере Тансіа Джон (так звати хлопців) уже кілька років навчаються в Одеській національній академії зв’язку, а сюди, на шацькі озера, приїхали відпочити вперше, зупинившись на базі відпочинку «Автомобіліст». Про це повідомляє "Слово Волині".

Якихось мовних бар’єрів у спілкуванні з африканцями не відчула, адже вони відносно добре розмовляють російською. Найстарший серед них та найбільш говіркий – 31-річний Марвін, навчався та живе в Україні ось уже чотири роки, тож і на правах «старшого брата» дозволяє собі вчити двох своїх молодших земляків, виправляючи їхні мовні помилки, інколи навчаючи їх тутешньому життю.

В Україну потрапили вчитися за різних обставин: Марвіна та Джона відправили у європейську країну батьки, а Кусека виборов це право у конкурсі державного рівня в Конго, та отримує тут стипендію (між Конго та Одеською академією укладено договір про навчання студентів в Україні).

Марвін розповідає, що його батьки з-поміж трьох країн (Росії, Франції та України) обрали для навчання сина саме останню. Навчатися хлопцям у перший рік було дуже важко, адже потрібно було вивчати російську мову, що також виявилося

справою нелегкою. Здебільшого фахова література для навчання – російською чи англійською мовами, що також додавало чимало труднощів. З початком літнього сезону хлопці мали можливість ще й підзаробити, розважаючи та фотографуючись із відпочивальниками на пляжах Одеси та Криму у своїх національних костюмах, вибиваючи на національних інструментах – барабанах – мелодії своєї батьківщини. Планували розважати й тут місцевих та відпочивальників, проте погода внесла свої корективи у плани темношкірих хлопців.

Дивуються студенти з Конго незвичайним українським порядкам: іноземцям майже неможливо влаштуватися на роботу за спеціальністю, маючи навіть диплом про вищу освіту. Вражають їх і українські закони: скільки треба обходити, аби відкрити власну справу чи просто отримати дозвіл на легальний заробіток! «У нас, например, можно заниматься чем угодно: но только по закону. А здесь

как-то странно все это действует. Да и работу по специальности с нормальной оплатой в Украине найти невозможно. Для таких, как мы, два варианта: или на стройку, или на рынок торговать. В нашей стране даже официант получает около 500 евро, а если ты имеешь диплом бакалавра или магистра – то и работа, и хорошие деньги гарантированы. А то, что есть у вас, это очень плохо», – каже Марвін. А в майбутньому, якщо не вдасться знайти роботу з нормальною заробітною платою, планує з дружиною та сином поїхати на свою батьківщину, де буде більш упевнений в майбутньому.

За роки навчання темношкірі студенти побували в різних містах України – Миколаєві, Херсоні. А тепер приїхали на Волинь на запрошення тестя Марвіна (він одружився з українкою, мешканкою Рівного). У Крим цього року хлопці їхати не ризикують, бо й батьки переживають за них, наказуючи триматися якнайдалі від небезпечних місць.

А поки що перебуванням на Поліссі задоволені, та й люди також добре до них ставляться. А це, мабуть, чи не найголовніше сьогодні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Вадим Показати IP 6 Липня 2014 08:08
Хай щастить хлопцям в Україні
иван Показати IP 6 Липня 2014 08:55
цілком нормальні люди -::
БОГОЛЮБИ Показати IP 6 Липня 2014 10:31
По чем с ними фото?
CiK Березовий Показати IP 6 Липня 2014 16:39
В негрів мають бути дві білі речі - зуби і господар.
Полішук Показати IP 6 Липня 2014 17:27
Аяй - а то якщо в них там рай такий по піццот баксів - що ж вони сюда приїхали? BlackInWhite пробувати ?;)
Відпочивальник Показати IP 7 Липня 2014 22:22
Хлопці класно підтримують настрій відпочиваючих. ЛАКАЛУТ!!!
Расист Показати IP 9 Липня 2014 02:02
Привезуть подарунки для шкірвендиспансеру.Дружба-жвачка-спід.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus