USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині котельні переводять на тверде паливо

16 Жовтня 2014 13:44
Перевівши котли бюджетної сфери на тверде паливо, у невеличкому селищі Іваничі, на Волині, уже цього опалювального сезону планують зекономити 800 тисяч кубів газу. Правда, для цього їм доводиться долати не одну бюрократичну перепону. Про це інформує Вісник.

Проблеми з постачанням російського газу в Іваничах передбачали ще навесні 2014 року. Відтоді голова місцевої райдержадміністрації Андрій Бадзюнь, призначений на посаду після Революції гідності, почав шукати шляхи, як зіскочити з газової голки.

- Весною, коли прийшов на посаду, розумів, що газ дешевший не буде, і почав шукати способи перевести три основні котельні селища на тверде паливо, - розповів Андрій Бадзюнь. - Коштів у бюджеті на це передбачено не було. Ми знайшли інвестора - ТОВ «Аванті-Девелопмент». Вони за власні гроші погодилися поставити три котли, які працюватимуть на місцевому паливі - енергетичній лозі. У нас в районі її вирощують на 257 гектарах. При цьому газові котли ми не руйнуємо, вони будуть з'єднані з твердопаливними. І у разі не поставлення щепи чи інших форсмажорних обставин будуть задіяні як резервні.

Зі слів Андрія Бадзюня, уже цього опалювального сезону очікують економію бюджетних коштів від заміни котлів на 20%. Але головне навіть не це. На сьогодні питання номер один - використовувати якомога менше газу, аби не залежати від непередбачуваної Росії.

Щоправда, на шляху заміщення газу місцевим видом палива виникають перепони з боку київської бюрократії.

- Якби не повне сприяння місцевої влади, то втілити проект було б неможливо, - зізнається генеральний директор компанії «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов. - Процедура переходу котелень з газу на альтернативне паливо дуже зарегульована. Наприклад, щоб отримати ліцензію НКРЕ, без якої просто неможливо здійснювати діяльність, потрібно мати котельні в оренді. Уявіть собі, як може влада дати комунальне майно в оренду фірмі, у якої немає ліцензії? Але ж без цього не дають ліцензії. І так на кожному кроці. З одного боку держава каже: ми робимо все, щоб зіскочити з газової голки, з іншого - на кожному рівні у кожного чиновника внизу свій інструктаж. І тому хлопцю у ліцензійному комітеті НКРЕ абсолютно все одно, позбудуться Іваничі від газової залежності чи ні. У нього своя інструкція.

Попри всі бюрократичні перепони, Костянтин Богатов каже, що його фірма готова й надалі інвестувати у розвиток альтернативної енергетики на Волині. А гроші, треба сказати, потрібні немалі. І в місцевих бюджетах їх просто немає. Тільки в Іваничах інвестори вклали в переобладнання котелень п'ять мільйонів гривень. Подібні проекти пропонували владі Нововолинська, Луцька. Проте там порозуміння поки не знайшли.

- Альтернативи переходу на місцеві види палива у нас в нинішній ситуації немає, - переконаний Костянтин Богатов. - Тим більше, з нашим потенціалом. Наприклад, в Іваничах ми спалюватимемо лише 20% вирощеної на Волині лози. Решту продаємо «на сторону». А могли б використовувати на місці. Схема досить ефективна: зібрав - спалив. Не потрібна подальша переробка, яка потребує додаткової енергії. А головне - все екологічно чисто.

Як відомо, 70% всього газу, який використовує Волинь, «спалюють» у приватних будинках. Тому ми поцікавилися, чи вигідно простим людям купувати і використовувати замість російського газу волинську лозу.

- Економії у переході на щепу у приватного сектору наразі немає, - зізнався спеціаліст. - Допоки населення отримуватиме дотаційний газ, ставити вдома котел для лози невигідно. Сьогодні держава дотує газ для людей. Він коштує 1200 гривень за тисячу кубів. От якби його вартість була ринковою - по 6,5 тисячі гривень, тоді б був стимул перейти на «альтернативку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимирський Показати IP 16 Жовтня 2014 14:14
Пане голово Іваничівської райдержадміністрації разом із Гунчиком заставте власника Іваничівської цукроварні перевести ТЕЦ на мазут - до недавна практично більшість цукрозаводів робили на мазуті . Для власника заводу - нафтового магната Ковальчука це взагалі нічого - єдине що він затятий регіонал і йому чим гірше в Україні тим краще . Український Президент заявив , що будемо жити по новому , тому мислити і працювати теж потрібно по державницьки чи не так .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus