USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині на ЗНО зареєструвалися більше 3 тисяч учасників. Час спливає

11 Лютого 2015 15:37
20 лютого завершується реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Відтак, майбутніх абітурієнтів та випускників шкіл просять уважно ознайомитися з інформацією та не зволікати.

Про це повідомила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк під час прес-конференції сьогодні, 11 лютого.

Вона зазначила, що ЗНО-2015 має низку особливостей, які відрізняються від оцінювання попередніх років. Зокрема, результати ЗНО з української мови для випускників загальноосвітніх навчальних закладів будуть зараховуватися як державна підсумкова атестація за 12-бальною шкалою. Ті самі результати зараховуватимуться і як вступні випробування до ВНЗ за шкалою 100-200 балів.

Тому випускникам загальноосвітніх шкіл потрібно пильнувати, адже якщо вони не здадуть цього року ЗНО, то й не отримають у 2015 році атестату, і не зможуть вступити навіть у ПТУ. У зв’язку з цим є й незначні зміни в подачі документів для реєстрації, яка завершується вже 20 лютого.

Так, випускники минулих років реєструються особисто, подаючи копії документів. Цьогорічні випускники коледжів, технікумів, профтехучилищ мають надати ще й довідку про те, що вони у 2015 році закінчують свій навчальний заклад. А випускники шкіл подають всі документи в школи, а дирекція разом з пакетами документів додає й список випускників у класах, згідно із встановленою формою за підписом директора.

До слова, під час вступної кампанії до вишів будуть дійсними лише сертифікати ЗНО 2015 року. Тож всі випускники минулих років, які мали намір доздати один предмет у 2015 році, повинні реєструватися на всі предмети ЗНО, які встановлять виші, щоб отримати результат сертифікату 2015 року. Це пов’язане з тим, що у 2015 році вводиться нова шкала оцінювання – поріг «склав-не склав». Якщо у попередні роки відсікалися від участі у конкурсі до ВНЗ абітурієнти, які не здали ЗНО на 124 бали, то тепер виші не матимуть цього порогу. Натомість буде встановлений стобальний поріг «склав-не склав». Цей стобальний поріг визначатимуть експертні групи з кожного предмету після його здачі. Це – мінімальні знання, які потрібні абітурієнту для навчання у ВНЗ. Саме із введенням цього порогу скасована лінія у 124 бали. Виші матимуть право встановлювати свій вищий поріг для того, щоб відібрати абітурієнтів.

Крім того, цьогоріч учасники ЗНО визначалися з рівнем тестів, які вони складатимуть: базовим або поглибленим. У 2015 році дворівневі тести пропонуються з української мови та літератури і математики. Таке нововведення запроваджується тому, що ВНЗ самостійно встановлюють перелік предметів та вказують, предмет якого рівня потрібен буде під час вступу.

Зі слів Лариси Середяк, небагато українських вишів поставили вимогу до знань абітурієнтів – складання тестів поглибленого рівня. Так, Східноєвропейський національний університет, Львівський національний університет, Львівський політехнічний не вимагають складання тестів поглибленого рівня.

Статистика свідчить, що поглиблений рівень з української мови обрали 9%, а з математики - 13 % із зареєстрованих учасників ЗНО.

У Львівському центрі оцінювання якості освіти наголошують: 20 лютого завершується термін подачі документів. Перереєстрацію для зміни рівня, за умови реєстрації, можна буде здійснити до 6 березня. А вносити зміни (змінити предмет, прізвище) до 1 квітня.

Максимальна кількість предметів, яку можна скласти – 4. Цього року, каже Лариса Середяк, якість реєстраційних документів краща, аніж у минулі роки. За станом на 10 лютого до регламентної комісії подано лише 18 заяв і лише одному учаснику ЗНО відмовлено.

Всього цього року розраховують, що на ЗНО зареєструється 35 тисяч учасників. Поки що надіслали документи 16 574 учасники. З них 3169 – на Волині. До слова, це найменша кількість зареєстрованих, з-поміж областей, які обслуговує Львівський РЦОЯО. Так, на Рівненщині зареєструвалися 5260 учасників, а у Львівській області – 8775.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus