USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

На Волині попрощались з легендарним воїном УПА

6 Червня 2020 16:05
У Володимирі-Волинському провели в останню земну путь сотенного УПА Петра Мартинюка ("Дуба"). Попрощатися з легендарним упівцем прийшло та приїхало чимало людей як із міста та району, так із декількох сусідніх районів та міста Луцька, інформує «ВолиньUA».

Звершивши поминальну молитву поблизу оселі, де мешкав 97-річний повстанець, якому судилося пройти не лише роки збройної боротьби, а й страхіття російських ГУЛАГів, священники запросили до слова представників влади та громадськості.

Щемливі слова про легендарного повстанця пролунали з вуст відомого на місцевих теренах фермера, члена Української Гельсінської спілки Дмитра Себія, заступника міського голови Олега Свідерського, представниці Українського інституту національної пам'яті по Волинській області Лесі Бондарук та депутата обласної ради Олександра Пирожика.

Від будинку покійного траурна процесія під звуки духового оркестру та під державним і червоно-чорним стягом визвольної боротьби українського народу вирушила до символічного хреста, спрорудженого в мікрорайоні цукрового заводу міста Володимира-Волинського. Зробивши символічне коло пошани мікрорайоном, процесія направилася до міського кладовища, де було приготовлене місце вічного упокоєння Героя.
Зворушливим було прощальне слово, яке промовив на могилі Петра Мартинюка військовий священник-капелан Микола Гінайло.
Поховали уславленого упівця під залпи військового салюту.

Нагадаємо, 5 червня відійшов у вічність воїн Української повстанської армії з Волині Петро Мартинюк.

Він народився 23 серпня 1922-го в селі Роговичі Горохівського повіту Волинського воєводства, зараз – Локачинський район на Волині.
Нагадаємо, тільки цьогоріч у лютому Петру Мартинюку вручили документи про реабілітацію, радянська влада вважала його «ворогом народу».

До слова, він – кавалер державного ордену «За мужність» ІІІ ступеня, кавалер ордену Володимира Великого ІІІ ступеня та почесний громадянин Володимира-Волинського.

Читати ще: Як Дуб Ліщину покохав: десять років розлуки і шість десятиліть у парі

Петро Мартинюк – учасник Норильського повстання. Він – один із небагатьох свідків тих подій, брав участь у кількох боях УПА з нацистами, в одному з яких отримав важке поранення, після чого очолив референтуру Служби безпеки УПА із підбору кадрів на навчання. Двічі нацистське гестапо хотіло його розстріляти і друзі рятували від смерті.

У січні 1945 року Петра Мартинюка вистежили й заарештували органи НКВС. Вирок – 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. А до цього – 5,5 місяців очікування у камері смертників у Харкові. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі за участь у 1953 році у Норильському повстанні.

У кінці 1980-х Петро Мартинюк був активним членом Народного руху України, організовував мітинги та просвітницькі акції, працював з молоддю, очолював Братство вояків ОУН і УПА Володимир-Волинського району. І ще донедавна лишався злочинцем, оскільки арештували його зі зброєю в руках, а за попереднім законодавством такі люди не підлягали реабілітації.

«Не хочу вмирати ворогом народу. Бо я боровся за незалежність України», – говорив незадовго до реабілітації Петро Пилипович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
локі Показати IP 6 Червня 2020 16:29
ГЕРОЯМ СЛАВА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus