USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Героям слава: помер легендарний воїн УПА з Волині

5 Червня 2020 09:27
На 97-му році життя перестало битися серце жителя Володимира-Волинського Петра Мартинюка – легендарного воїна Української повстанської армії на псевдо Дуб.

Як повідомила представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук, похорон відбудеться 6 червня об 11:00 у Володимирі-Волинському.

Нагадаємо, тільки цьогоріч у лютому Петру Мартинюку вручили документи про реабілітацію, радянська влада вважала його «ворогом народу».

До слова, він – кавалер державного ордену «За мужність» ІІІ ступеня, кавалер ордену Володимира Великого ІІІ ступеня та почесний громадянин Володимира-Волинського.

Читати ще: Як Дуб Ліщину покохав: десять років розлуки і шість десятиліть у парі

Петро Мартинюк – учасник Норильського повстання. Він – один із небагатьох свідків тих подій, брав участь у кількох боях УПА з нацистами, в одному з яких отримав важке поранення, після чого очолив референтуру Служби безпеки УПА із підбору кадрів на навчання. Двічі нацистське гестапо хотіло його розстріляти і друзі рятували від смерті.

У січні 1945 року Петра Мартинюка вистежили й заарештували органи НКВС. Вирок – 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. А до цього – 5,5 місяців очікування у камері смертників у Харкові. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі за участь у 1953 році у Норильському повстанні.

У кінці 1980-х Петро Мартинюк був активним членом Народного руху України, організовував мітинги та просвітницькі акції, працював з молоддю, очолював Братство вояків ОУН і УПА Володимир-Волинського району. І ще донедавна лишався злочинцем, оскільки арештували його зі зброєю в руках, а за попереднім законодавством такі люди не підлягали реабілітації.

«Не хочу вмирати ворогом народу. Бо я боровся за незалежність України», – говорив незадовго до реабілітації Петро Пилипович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 5 Червня 2020 09:51
Царство Небесне!
Богдан Сташинський Показати IP 5 Червня 2020 12:29
У кожного з нас є свій справжній герой !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus