USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

На Волині творили святих

31 Жовтня 2014 12:36
30 митців з Польщі і України, які є вірянами як католицької Церкви обох обрядів, так і православної, творили у липні цього року святих Волині. Відтак, урочисте відкриття виставки ікон, створених у рамках IV Міжнародного пленеру іконопису, який цього річ відбувся в українському селах Замлиння (Любомльський р-н Волині) та Новіца (Горліцкій повіт Малопольського воєводства РП) відбудеться 7 листопада о 16.00 у Галереї мистецтв (Луцьк, вулиця Лесі Українки, 24-а).

Організатори – Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку в особі консула з питань культури Кшиштофа Савіцкі та облорганізація НСХУ, яку представляє голова творчого осередку волинських митців Володимир Марчук, щиро запрошують усіх шанувальників сакрального мистецтва на урочисте відкриття виставки.

Нагадаємо, у липні цього року протягом 12 днів та ночей митці з різних країн, міст мали можливість ненадовго вирватись з буденності, аби разом створити ікони. Серед інших стилів також представлене різьбярство, живопис, а головні твори виконані не лише у традиційних рамках або формах.

Зі слів завідувача кафедри іконопису Львівської академії мистецтв Романа Василика, як правило, представники Польщі малювали на тему святих вихідців з Волині або тих, хто безпосередньо служив тут. Так, одним із головних героїв виявився митрополит Петро Ратенський, який був монахом на Волині, займався написанням ікон.

Митці зізнаються, що твори, виконані на цьогорічному пленері, дещо відрізняються від традиційного образу ікони. Деякі загалом виглядають по-новому, стосовно чого вже тривають дискусії серед вірян. Однак всі вони витримані в каноні, не зважаючи на сучасне трактування образів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus