USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

На Волині ВІЛ-інфіковані наркомани уникають реєстрації та лікування

11 Лютого 2015 11:26
На території Волинської області проживає майже дві з половиною тисячі ВІЛ-інфікованих людей. Однак точну їх кількість встановити годі, оскільки зареєструвати на облік споживачів ін’єкційних наркотиків досить таки важко.

Про це під час наради з питань підсумків співпраці Державної пенітенціарної служби України з Волинським обласним управлінням охорони здоров'я повідомила головний лікар Волинського обласного центру по профілактиці та боротьбі зі СНІД Олена Макаренко.
З її слів, на території України найбільш уражені ВІЛ-інфекцією - південно-східні області та Крим. Волинська ж область має середній рівень поширеності захворювання. Так, у 1992 році на Волині почав функціонувати центр по профілактиці та боротьбі зі СНІД. Тож, зі слів медика, у той час, коли в 1995 році на Волині почалась епідемія, спеціалісти готові були її прийняти.

За станом на 1 січня 2015 року в області виявили 4247 осіб інфікованих ВІЛ, але із них лише 2398 чоловік реально проживає в краї.

«Такі різні показники є тому, що 4247 осіб ми виявили за весь період епідемії з 1995 року, але тисяча із них за станом на сьогодні уже померли. Не варто забувати й про міграційні процеси. Саме тому реально на території Волині мешкає близько двох з половиною тисяч ВІЛ-позитивних. Поставити таких пацієнтів на облік, особливо, якщо це стосується споживачів ін’єкційних наркотиків, буває складно. Вони не хочуть приходити, їх неможливо впіймати. Також наркомани часто мігрують територією області», - пояснює Олена Макаренко.

Окрім того, вона зауважила, що нині на диспансерному обліку, тобто під медичним наглядом, перебувають 1776 ВІЛ-інфікованих краян.

До слова, волинським медикам вдалось поставили на облік 75 % хворих, й це при тому, що середньо-український показник реєстрації громадян, які уражені ВІЛ, коливається від 55 до 60%. Звідси висновок – на тлі України Волинська область виглядає досить виграшно. Окрім цього, у Рівненській, Житомирській та Львівській областях центри по боротьбі з ВІЛ та СНІД створювали пізніше 2000-го року, тому, зрозумілим є те, що вони відстали на організаційному рівні й не виявили перших ВІЛ-інфікованих.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що на Волинь продовжують прибувати ВІЛ-інфіковані переселенці з Криму та Донбасу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus