USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині забудовників зобов'яжуть облаштовувати захисні споруди

19 Листопада 2014 13:43
Як вирішити питання нестачі споруд цивільного захисту в області, пропонують в облдержадміністрації.

Про це йшлося під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 19 листопада.

Своє бачення врегулювання питання із захисними спорудами висловив начальник управління містобудування та архітектури ОДА Юрій Казмірук. З його слів, порушені під час засідання питання регулюються певними нормативними актами.

Він наголосив, що інвентаризація захисних споруд – не самоціль, тому що це фіксація існуючого стану, який, на жаль, має негативну тенденцію. Захисні споруди щороку технічно старіють. Юрій Казмірук звернув увагу на те, що укриття можуть вмістити наразі лише 20% населення області, й органи місцевого самоврядування та виконавчої влади не можуть врегулювати це питання. З його слів, перш за все, повинні бути виписані «чіткі правила гри».

«Ми дорікаємо, чому інспекція держархбудконтролю, приймаючи об’єкти в експлуатацію або реєструючи декларацію, не вимагає від забудовника наявності захисних споруд. Слушне питання, поки що воно зависає в повітрі», - зазначив Юрій Казмірук.

З його слів, є розбіжності в законодавстві та в нормативній базі. Органи містобудування та архітектури причетні до видачі містобудівних умов та обмежень на проектування об’єкта, які регламентуються постановою Кабміну. Структура будівництва протягом останніх років докорінно змінилася, і в переважній більшості об’єкти будуються за кошти приватних інвесторів.

«Яким чином зобов’язати приватного інвестора витратити певну частку коштів на облаштування захисних споруд, коли вартість такої споруди ляже на вартість метра квадратного житла? Вони так само читають закон, як ми, і якщо це не є обов’язковою нормою, це може бути лише рекомендаційною нормою за наявності надлишкових коштів», - наголосив Юрій Казмірук.

Він нагадав, що погодження проектно-кошторисної документації нині скасоване і органи місцевого самоврядування та державної виконавчої влади не погоджують її. Генеральний проектувальник несе відповідальність за дотримання державних будівельних норм під час проектування. Своєю чергою, замовник будівництва несе відповідальність за передачу об’єкта у будівництво, яке не відповідає державним будівельним нормам. Зі слів Юрія Казмірука, якщо цих двох осіб не зобов’язали чогось робити, вони цього не робитимуть.

На його думку, потрібно просити ОДА звернутися до Кабміну щодо надання відповідних доручень Міністерству з надзвичайних ситуацій та Міністерству регіонального розвитку. Йдеться про підготовку пропозицій та внесення змін і доповнень до кодексу цивільного захисту, законів про будівельні норми, регулювання містобудівної діяльності, місцеві державні адміністрації та місцеве самоврядування. Пропонується внести норму обов’язкового проектування та будівництва захисних споруд на усіх об’єктах незалежно від форми власності.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев погодився, що під час проектування потрібно враховувати протипожежний та цивільний захист мешканців.

Цю пропозицію долучили до протоколу засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 19 Листопада 2014 14:00
Совок в голові. Це приведе до здорощення будівлі. Чинуші хочуть бути хорошими за чужий рахунок.
Лучанин Показати IP 19 Листопада 2014 14:06
Ви наркомани там, чи що?.. для чого ці підвали? вони не рятують від сучасного озброєння. от щоби паркови організувати підземні - то нема кому. а хєрнею займатися - увесь київський майдан..
житель Показати IP 19 Листопада 2014 14:39
Ці продажні, тупорилі з дитинства "рахітектори" не можуть забезпечити наявність біля будинків пожежних проїздів, про що ще казати.
опа Показати IP 19 Листопада 2014 14:41
вже одних забудовників зобов'язували підземний перехід зробити...
обс Показати IP 19 Листопада 2014 14:43
про все сказав і ні про що ,теоретик довбаний. Пропоную заставити дядьків біля кожноі хати ще й дзот збудувати.І ця людина колись була заступником міністраю Не даром його Ро анюк з команди вигнав.
До обс Показати IP 19 Листопада 2014 18:18
... він вже рік не працює,а яйченята щемлять ,шо він тобі прищемив !Розумний і порядний.Думаю Казмірук -один із кращих кандидатів на мера.
обс до До обс Показати IP 19 Листопада 2014 19:57
видно думаєш не головою. де б він не робив останн 10 років скрізь гнали, ВИБАЧТЕ, ПРОСИЛИ
До обс Показати IP 19 Листопада 2014 22:47
А тобі до Ілліча - як від пупа до плеча!Не шкода ,шо лопнеш від злості,шкода ,шо пів Луцька задрищиш !
Я Показати IP 26 Листопада 2014 11:17
Порядна людина і займає свою посаду! А це все заздрісники - вони завжди будуть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus