USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На «Бандерштаті» чули вибухи і бачили пожежу. ФОТО

15 Серпня 2011 09:29
На фестивалі «Бандерштат», що відбувався в Луцьку 13-14 серпня, відтворювали боротьбу повстанців з енкаведистами.
Реконструкцію бою упівців та радянських воїнів 14 серпня показували члени Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» з міста Львова. Участь у театралізованому дійстві брали також активісти цього товариства з Рівного та Луцька.
«Ми відтворювали події, які відбувались у Західній Україні в 40-50-х роках минулого століття, коли УПА вела боротьбу проти НКВС, проти радянської влади», – розповів керівник товариства Любомир Горбач.
Оскільки повстанцям активно сприяло місцеве населення, радянська влада намагалась його залякати.
«Але селяни все одно допомагали упівцям – лікували їх, ділились їжею, а головне – давали важливу повстанцям інформацію», – зауважив Горбач.





У постановці бою взяло участь 25 акторів, з яких двоє – діти. Реконструкція складалась з чотирьох дій, у кожній з яких «бандерівці» та енкаведисти мали збройну сутичку.
За сценарієм, спочатку дії відбуваються у лісі, а потім – у селі поблизу лісу. Спочатку бійці НКВС знищують підрозділ УПА, а згодом приносять трупи на впізнання у село.
«Вбитих упівців приносили на впізнання. І якщо родичів чи близьких людей виявляли, то їх відразу відправляли у заслання за недонесення. Це була карна справа», – розповів Горбач.
«Також ми відтворили правдивий історичний епізод, коли упівці підривають самі себе гранатою, аби не здатись ворогу у безвиході. Бандерівці дійсно так чинили», – зазначив він.





Енкаведистів зображали жорстокими та нахабними – вони лаялись, принижували та били жінок і дітей. Крім того, безпричинно могли розстріляти селянина, який просто не сподобався, або ж викликав підозру.
І хоча радянські вояки спалили хату сім’ї, до якої прийшли «вибивати» зізнання, проте у фінальному бої повстанці таки перемогли, вбивши усіх суперників.






До слова, очільник Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач запевнив, що уся зброя, яку використовували реконструктори, небезпеки не становить.
«Це оригінальна зброя періоду Другої світової війни. Стріляємо тільки холостими набоями. Така зброя безпечна для використання, бо непридатна для стрільби бойовими патронами. Тобто це на 100% безпечно як для самих акторів, так і для глядачів. Проте поводитись з нею все одно треба безпечно. Реконструктори навчені. А для ефектних вибухів ми використовуємо петарди – кладемо їх у гумові м’ячики та ховаємо в землю», – розповів він.
Подивитись на реконструкцію бою зійшлись майже усі люди, які були на території фесту.
Нагадаємо, на фестивалі «Бандерштат» у 2010 році показовий бій воїнів УПА з солдатами НКВС теж зібрав велику кількість глядачів. Тоді у дійстві взяло участь близько 50 реконструкторів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
мда Показати IP 15 Серпня 2011 10:56
форма бандеровская на немецкую смахивает.а остальные на полицаев похожи
Oleg1982 до мда Показати IP 15 Серпня 2011 11:40
Бандерівці чудили по українським селам, а НКВД в свою чергу приймало за них мирних селян. В ЧОМУ їх заслуга була? Скільки невинних людей розстріляли із за їхніх походеньок.
зaгрeб Показати IP 15 Серпня 2011 11:57
Опять нeудовлeтворeнныe комсомольци повылaзили
Oleg1982 до зaгрeб Показати IP 15 Серпня 2011 12:02
Здесь не в комсомольцах дело. За страну обидно, историков многовато стало. В этой войне много непоняток было, и УПА в том числе
ххххххххххххххххх до Oleg1982 Показати IP 16 Серпня 2011 08:14
Щоб оцінювати дії воїнів УПА---потрібно прочитати історію справжньої фактичної УКРАЇНИ.Переконана Ви ніколи не бачили і не розмовляли з воїнами УПА.СЛАВА УКРАЇНІ!
Василь Показати IP 15 Серпня 2011 12:34
Героям Слава!!!
до Oleg1982 Показати IP 15 Серпня 2011 12:43
Повністю підтримую!
андрей Показати IP 15 Серпня 2011 13:38
Свастика везде была
Юрко Показати IP 15 Серпня 2011 13:38
Враження від фестивалю винятково позитивні. Доволі великий вибір заходів і відомих людей, яких можна посухати і поговорити з ними. Плюс, музика, само собою. Плюс зручно добиратись (не варто міняти місце проведення наступного року). До того ж Бандерштат - то луцький ексклюзив, якщо не помиляюсь. Завдяки ньому люди дізнаються про Луцьк і їдуть у Луцьк
Сталин Показати IP 4 Грудня 2014 14:17
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus