USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На порятунок 250-річної церкви треба мільйон гривень

17 Серпня 2011 10:05
Роботи з укріплення берегу річки Стир для порятунку пам’ятки національного значення – Георгіївської церкви у селі Кутрів Горохівського району – коштуватимуть 939 тисяч гривень.
Їх виконуватиме ПП «Мале підприємство «Сантехмонтаж», пише ЗІК посилаючись на Вісник держзакупівель.
Саме це підприємство виграло тендер на берегоукріплення річки Стир з метою захисту пам’ятки національного значення.
Роботи триватимуть на ділянці протяжністю півтори сотні метрів і мають завершитися у листопаді цього року.
Нагадаємо, у квітні цього року повідомляли про те, що старовинна Свято-Георгіївська церква, що у селі Кутрів Горохівського району на Волині, може опинитися у воді: огорожа храму висить, до прірви залишилося два метри.
Голова Мервинської сільської ради, до якої належить село, Юрій Томащук розповідав, що останніх три роки вони відчайдушно добиваються вирішення цієї проблеми.
«Оскільки це пам’ятка архітектури національного значення, – стверджував тоді він, – громада не має права втручатися і самотужки проводити якісь серйозні роботи з її порятунку. Та й кошти потрібні величезні. Ми вже насаджували дерева біля будівлі, але бобри їх всі погризли-понівечили».
Як пише ЗІК, за даними «Рідної країни», у травні цей дерев’яний храм святкував ювілей – 250 років. Він збудований у 1761 на честь 100-річчя битви під Берестечком. Будували його на пагорбі, річка Стир протікала далеко.
Під час Другої світової війни у храмі пошкоджено дзвіницю – так радянські війська вибивали німецького снайпера. Навіть у часи атеїзму Свято-Георгіївська була недоторкана і надійно охоронялася.
Збереглося й внутрішнє оздоблення. На довгий час іконостаси знайшли сховок у Луцьку, а в 70-х роках минулого століття, коли у храмі відновили службу, їх повернули.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
експерт Показати IP 17 Серпня 2011 12:59
Нічого не повернули: де образ Георгія-побідоносця% В Музеї Волинської ікони. Яке повернення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus