USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині батьки бояться, що у них відбиратимуть дітей

20 Листопада 2013 11:23
Нововолинські батьки бояться, що у них відбиратимуть дітей. Навіть виник чималий громадський спротив урядовим ініціативам – заходам із впровадження ювенальної юстиції. Про це повідомляє «Проновік» з посиланням на газету «Нововолинськ Діловий».

З’ясувати в чому ж криється причина занепокоєння батьків, та чи справді воно має підстави, взялися журналісти газети.
«Ювенальна юстиція – зло, – вважає батько двох малолітніх дітей Олег Найдьонов. – У Європі це називають правосуддям над неповнолітніми. Проте насправді це є модель тиску та тотального контролю держави над сім’єю. Дітей там відбирають у батьків за найменші, часто вигадані, дрібнички. Проте абсолютно нормальним вважається пропаганда гомосексуалізму.
Найгірше те, що такі схеми потайки намагаються проштовхнути в наше завідомо християнське суспільство. Чув, що у Києві, наприклад, уже проводять анкетування дітей стосовно того чи змушують їх вдома прибирати у кімнаті, виносити сміття… Розповідають дітям куди можна на маму з татом поскаржитися. Хочуть, щоб повсюди були Павліки Морозови, розумієте. Батьки про таку «правовиховну діяльність» потім дізнаються випадково.

Також є спроби проштовхнути нові підручники, в яких наших дітей вчать, що вони можуть собі обирати стать самотужки, а в родині може бути не тільки тато і мама, але й «тато і тато» чи «мама і мама».

На жаль, ювенальна юстиція – це не якийсь там окремий закон, який можна прийняти, а потім відмінити. Ні. Це цілий комплекс поправок до уже діючого законодавства, а також прийняття нових актів. Усе це можна зробити непомітно для широкого загалу, а потім одного дня прокинутися в державі, яку складно буде назвати українською. Бо якщо дітей відбиратимуть за символічний удар по сідницях чи підвищений тон у розмові, а у школі вчитимуть гомосексуалізму, то нашим людям таке правосуддя ні до чого».

Натомість урядовці заявляють, що в Україні мова про сліпе копіювання західних моделей правосуддя над неповнолітніми не йде. Мовляв, сьогодні у нас впроваджується лише два напрями покращень у цій сфері: у роботі із неповнолітніми злочинцями, а також сиротами та дітьми, чиї батьки були позбавлені батьківських прав. Мова про втручання у внутрішні справи українських родин наразі також не йде.

«Працюємо у звичному режимі, – розповідає начальник нововолинської Служби у справах неповнолітніх Іванна Думич. – Працівників у нас не побільшало: як було три спеціалісти, так і лишилося. Жодних нетипових завдань чи повноважень ми не отримували.

Чим ми займаємось сьогодні? Захищаємо права та інтереси дітей у Нововолинську. Реагуємо на заяви громадян. От за цей поточний рік до нас уже надійшло 228 звернень. Найчастіше це повідомлення про ухилення батьками від виконання своїх обов’язків стосовно дітей. Такі сигнали отримуємо від різних служб та простих громадян. Тоді самостійно перевіряємо ситуацію.

Якогось масового вилучення дітей із родин у нас нема. В цьому році через суд змушені були здійснити 2 відібрання із сім’ї. Відправили до притулку 3 діток. Батьки зловживали алкоголем і абсолютно за малюками не доглядали, тому вжили крайні заходи.
Цього року також було створено дві прийомні родини, які всиновили по дитятку. Це вже позитивні результати».

Якщо Служба у справах неповнолітніх працює у звичному режимі, то штат соціальних працівників у Нововолинську таки розширили. Вдвічі. У народі їх потай прозвали «соцполіцаями». Як виявилося, абсолютно незаслужено.
«Раніше нас було 2 спеціалісти, а тепер 4, – розповідає начальник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Лакиш. – Значним розширенням я б це не назвала. На той обсяг роботи, яку маємо, потрібні ще мінімум двоє.

До речі, до ювенальної юстиції ми відношення не маємо. Хіба опосередковане. Оскільки ми працюємо із родинами, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це може бути інвалідність одного із членів родини чи безробіття, чи алкогольна або наркотична залежність, чи судимість… Обставини різні бувають.

Сьогодні у нас на обліку знаходиться 300 родин, а це приблизно 1500 нововолинців. Які послуги їм надаємо? Їх багато. Допомагаємо із оформленням грошової допомоги, разом пишемо заяви та листи, відвідуємо різні владні структури…
Жодних нетипових завдань сьогодні не маємо. Якихось там анкетувань не проводимо. Відомості про інші родини, окрім тих, які перебувають у нас на обліку, не збираємо».
Варто зазначити, що за станом на сьогодні в Нововолинську уже виокремлені напрями роботи та відповідні штатні одиниці для взаємодії із неповнолітніми у суді, прокуратурі та міліції.

Проте попри владні запевнення у батьків занепокоєння таки не зникає. Кажуть, що за подібними сценаріями ювенальна юстиція торувала собі шлях в сім’ю і у інших, більш розвинутих країнах Європи. Скажімо, у Фінляндії. Там нині побутує навіть таке явище як антиювенальний тероризм, коли родина вчиняє жахливе масове самогубство, не бажаючи розлучатися з дітьми. Саме тому українські батьки закликають громадськість пильніше слідкувати за ювенальними ініціативами у нас і бути напоготові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus