USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Знайти роботу на Волині можна і в сільській місцевості. ФОТО

3 Вересня 2013 14:39
313 безробітних області започаткували підприємницьку діяльність протягом І півріччя 2013 року. Із них 151 особа – жінки, 166 осіб – молодь у віці до 35 років, 72 особи, які проживають у сільській місцевості. Про це повідомили у прес-службі Волинського обласного центру зайнятості.

У Волинській області, де кількість вільних робочих місць для працевлаштування за наймом обмежена, підприємництво і самозайнятість можуть бути єдиним засобом гідної зайнятості. Так, залучення безробітних до підприємництва додає значні можливості розширення обсягу ефективної зайнятості. Це підвердили і результати прес-туру «Нові робочі місця в селі» організованого Волинською обласною службою зайнятості.

Фахівці служби зайнятості відвідали підприємливих людей із Рожищенського, Ковельського та Ратнівського районів.

Одним з яскравих прикладів успішної самозайнятості мешканців сільської місцевості є історія підприємця-столяра Ігоря Кучмука із села Козин Рожищенського району.

Ігор Петрович, здобувши у Луцьку професію столяра, працював за професією, проте у певний момент залишився без роботи. Пробував себе у сільському господарстві (нині обробляє 2 га землі), проте любов до своєї професії, сезонність сільського господарства спонукали до започаткування власної справи – столярного цеху. Отримавши одноразову виплату допомоги по безробіттю для започаткування власної справи, пан Ігор придбав додаткове устаткування, вистачило і на деякі матеріали – так «закрутилася» власна справа. Виготовляє майстер широкий спектр виробів: від ручки до дверних полотен. У відносинах із клієнтами завжди знаходить компроміс: якщо у вас є свій матеріал – це значно здешевить вартість виробу. Підростає у Кучмуків 9-тирічний помічник Андрійко, який успішно справляється із найпростішими дорученнями батька-столяра.

Працелюбність, креативність, якість роботи та використання тільки натуральної деревини додають Ігору Петровичу оптимістичного настрою у розвитку власної справи.

Про те, що сільська місцевість, зокрема, село Козин – багате підприємливими та працелюбними людьми представники ЗМІ мали змогу переконатися під час зустрічі з Володимиром Вознюком, який займається сільським господарством.

Сім’я Вознюків – приклад ведення селянської господарки: тримають 4 корови (5-та на підході), вівці, обробляють власноруч зробленим тракторцем, причіпним інвентарем 2,5 га землі. Працьовитість та старанність сімейства не залишається поза увагою місцевої влади. Галина та Володимир були учасниками освітнього проекту обласної служби зайнятості «Зимова агрошкола», скориставшись програмою підтримки сільськогосподарських виробників отримали доїльний апарат. Варто зауважити, що Вознюки ось уже 2 роки є офіційними постачальниками молока у місцевий дитячий садочок.

По господарці батькам є поміч від підростаючого покоління. 20- та 18-тирічні сини є надійною опорою, хоча наступає їм на п’яти і 4,5-річний брат.
На запитання журналістів, чи вигідно займатися сільським господарством, Володимир і Галина ствердно зауважили: «Працелюбна людина шукає можливості, а лінива» – причини.

Продовженням прес-туру стало спілкування із різьбярем по дереву, власником агросадиби Анатолієм Деменіком із села Переспа Рожищенського району.

Агросадиба Анатолія включена до туристичного маршруту «Магія Волинської казки», що пролягає селами Переспа, Любче, Рудка Козинська та Козин Рожищенського району.

Як зазначила директор Рожищенського районного центру зайнятості Лариса Вишневська, в рамках цього маршруту функціонують три підмаршрути: релігійний, етнографічний та культурно-дозвільний (сімейний). Одним з об’єктів маршруту є садиба пана Анатолія.

Учасники заходу були приємно подивовані облаштованим обійстям: альтанка, колиба, ставочки, доріжка із дубових пеньочків, «дерев’яні музики», пальма, черепаха, крокодил та інші оригінальні скульптури з дерева та інших матеріалів. Володіє Деменік цікавою колекцією предметів, пов’язаних із минулим України.

Гостями садиби часто стають весільні пари (фотозйомка), односільчани приходять на екскурсії із своїми дітьми та й друзі завжди знають, де можна приємно провести час, відчувши «подих казки». Зі слів Анатолія Деменіка, який до речі працює пожежником, головне, щоб робота була від душі, «не в тягость», тоді буде й результат.

Із можливостями зайнятості мешканців сільської місцевості представники ЗМІ продовжили знайомитись у селі Любленець Ковельського району. Любов Юрко – власниця підприємства із виробництва вапна і гіпсових сумішей, відкрила власну справу після отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю.

З 2010 року, займаючись цією справою, пані Любов забезпечила робою 4 осіб, а мешканці Ковельщини та сусідніх районів мають можливість завжди задовольнити свої потреби у будівельному матеріалі. До речі, підприємець Любов Юрко є претендентом на відшкодування єдиного соціального внеску із Фонду загальнообов’язкового соціального страхування України на випадок безробіття як роботодавець, яка працевлаштовує на нові робочі місця соціально вразливі категорії безробітних. Підприємець є активним партнером Ковельського міськрайонного центру зайнятості.

Підсумовуючи спілкування, Любов Юрко відзначила, що започатковуючи власну справу зіштовхнулась з масою перепон, проте не варто занепадати духом, долати перешкоди та йти вперед, безвихідних ситуацій – не буває.

Цікавим та пізнавальним стало спілкування із підприємцем, за освітою техніком-лісоводом Ігорем Баховцем, який займається виготовленням ювелірних виробів. Залишившись без роботи Ігор Дмитрович працював-вчився у майстрів із ювелірної справи, згодом вирішив відкрити власну справу, отримавши одноразову виплату допомоги по безробіттю від державної служби зайнятості. І не прогадав – на сьогодні попри значну конкуренцію він має замовлення, роботу, яка приносить матеріальне і моральне задоволення.

Журналісти цікавилися у майстра особливостями професії, прибутковістю власної справи, порадами щодо визначення якості та зберігання коштовних прикрас.

Після знайомства з підприємливими ковельчанами учасники прес-туру переїхали у Ратнівський район, де ознайомилися із можливостями зайнятості на території Забродівської сільської ради. Більш детально про зайнятість односільчан розповів голова сільської ради Микола Калачук.

Зокрема, налагоджена активна співпраця сільської ради із Ратнівським районним центром зайнятості щодо організації громадських робіт, а з нового року ця співпраця відбувається на паритетних фінансових засадах. Під час громадських робіт безробітні працювали на благоустрої території сільської ради, ремонтних роботах об’єктів соціальної сфери. 2 роки назад на території сільської ради утворилось сільськогосподарське підприємство «Ратнівський аграрій», як наслідок на сьогодні близько 200 осіб мають роботу, а бюджет – фінансові надходження.

Забродівська сільська рада бере активну участь у написанні проектів, грантів. Є вже чим пишатися: на території села Заброди впорядкований за сучасними вимогами фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий садок. В планах – створення центру розвитку дитини у с. Якуші, асфальтування доріг сільської ради, створення стоматологічного кабінету та інші.

Далі представники ЗМІ відправилися знайомитися із підприємливими ратнівчанами. За сприяння директора районного центру зайнятості Івана Миронюка нам вдалося поспілкуватися із Сергієм Півнем, який працює у селищі Ратне. Підприємницьку діяльність розпочав 2008 року із обшивки салонів автомобілів, згодом розширив спектр послуг і на сьогодні має повноцінний автосервіс. До підприємницької діяльності працював автомаляром: здобув досвід, уміння, вивчив особливості роботи, як наслідок визрів план започаткувати власну справу.

За сприянням державної служби зайнятості отримав одноразову виплату допомоги по безробіттю для започаткування власної справи, яку використав на придбання обладнання.

Про успішність та перспективність справи Сергія Півня свідчить той факт, що серед клієнтів є мешканці не тільки із Ратного, й з сусідніх держав.

Підбили підсумки прес-туру та обмінялися враженнями представники регіональних ЗМІ під час брифінгу директора обласного центру зайнятості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus