USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині освятили унікальне джерело. ФОТО

17 Листопада 2013 10:12
В урочищі Криниці Датинської сільської ради, що на Ратнівщині, працівники міжрайонного управління водного господарства впорядкували унікальне джерело. Про це повідомляє «Слово Волині».

А благодійники під керівництвом сільського голови - і місцину для відпочинку. По воду до природного джерела приходять не лише жителі села, а й приїжджають ковельчани, ратнівчани, мешканці інших населених пунктів. Та всю воду не перебрати. Вона ж біжить струмочками, не пересихаючи, і вливається у води річки Турії, що поряд, метрів за двісті від джерела.

Охоронцями джерела є Василь та Зінаїда Будніки, які й поселилися біля нього, а ще раніше були їхні діди.
Тут ніколи і ніхто не копав криниці – споконвіків користувалися і користуються джерельною водою.

«Ми тут живемо шістдесят років. А скільки років джерелу, ніхто й не знає, думаю, що більше двохсот. Ще наші діди тут жили, і джерело ще тоді було. Вода у ньому ніколи не замерзає», - говорить вісімдесятидворічний Василь Буднік.

«Ще колись давно на місці джерела вклали пасинки і круг, - розповідає баба Зінька. - Одного разу, років двадцять тому, занесла до хати відро води, пішла по інше, аж дивлюся: немає нашої криниці – пішли на той світ і пасинки, і круг. А вода з-під землі б’є і б’є у декількох місцях. Тут навкруги самі криниці, з яких - три найбільші. Мої сусіди не так давно пробили свердловину, то їм ніяка міні-башта не потрібна.

Вставили трубу - і побігла вода, тож вмонтували у ту трубу кран, аби вода не затоплювала подвір’я. Там уже хата-пустка. А вода біжить і біжить, тільки кран круни.
Під час урочистого відкриття криниці, її освятили. Чин освячення провів місцевий священик, отець Іван.

Начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Тимощук розповів про Всеукраїнський конкурс «До чистих джерел», в якому вони беруть участь щорічно. І щорічно впорядковують по одному джерелу. Всього впорядкували сім джерел. Михайло Іванович зазначив, що Датинське джерело має найбільші витрати води. А вода екологічно чиста, вона пройшла всі бактеріологічні і біологічні аналізи у відповідних установах, які дали висновок, що вона придатна для пиття.

Ці офіційні висновки передав сільському голові Івану Гуду начальник відділу водних ресурсів управління водного господарства Михайло Бірук, під керівництвом якого і облаштували криницю. А облаштували дуже гарно.
За таку хорошу справу і водогосподарникам, і сільському голові, усім, хто допомагав впорядковувати джерело та місце для відпочинку, дякували і дякували мешканці села та хутора. «Вже років із сімдесят, як у занепаді криниця, - говорить хуторянка Анастасія Дручик. - Але Бог розпорядився так, що знайшлися добрі люди, які подбали про джерело, упорядкували його. Я скільки жити буду, молитимуся Богу за їхнє здоров’я і благодарствувати буду їм. Джерело збережене.
Оксана Гаврилюк із обласного краєзнавчого музею нагадала, що джерело – природний дар і є щастям для людей користуватися цим даром. Побажала, аби берегли джерело, напувалися чистою його водою і були завжди здоровими.

А представник Волинського управління водних ресурсів Дмитро Глинюк відмітив, що з часу Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел» Ратнівське міжрайонне управління водного господарства є лідером в області по якості, красі, оформленню, дизайну джерел, за що має призові місця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus