USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

На Волині землю всіяно пам’ятками старовини

23 Серпня 2013 09:13
Євангелія 50 мовами світу зібрали на Волині, а в Тараканівському форту буде музей Першої світової війни, - інформує Урядовий кур'єр.

Колекція культурно-археологічного центру «Пересопниця», що кілька років тому постав на малій батьківщині української Першокниги, поповнилася унікальними експонатами. Раритетне Євангеліє, видрукуване в 1764 році, сюди передав голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ.

Рідкісну книгу він придбав у київських антикварів. Вона має унікальну обкладинку, що існує в єдиному примірнику: виконана у стилі бароко, з п’ятьма медальйонами з авторським розписом. Однак у книзі немає титульного аркуша: вочевидь, його вирвали, щоб зберегти видання старого зразка, адже в радянський період їх нищили.

Євангеліє доповнило пересопницьку колекцію стародруків: тут збирають переклади Святого Письма мовами світу.
— Така експозиція єдина у світі, — переконаний директор центру Микола Федоришин. — Нині маємо понад півсотні книг різними мовами, навіть есперанто та циганською (ромською). Туристи, звісно ж, неабияк цікавляться колекцією, прагнуть доторкнутися до власної історії. Ми їм таку змогу надаємо.

А ще всі охочі мають унікальну можливість долучитися до археологічних розкопок, сезон яких у розпалі. Днями студенти-волонтери натрапили тут на житло періоду Київської Русі.

«Спочатку це була напівземлянка. Однак із часом піч зруйнували, натомість вогнище розмістили в центрі, як у майстерні. Згодом, у Х-ХІ століттях, тут цілком могла бути реміснича майстерня, — розповідає археолог Олексій Войтюк. — Серед знахідок, окрім кераміки, ми виявили майже два десятки кістяних проколок (по суті, це шило) та прикрашену орнаментом намистину.

Археологи переконані: тривалий час людям було вигідно й зручно селитися на цих землях, біля річки. Тому земля просто-таки всіяна пам’ятками різних періодів, починаючи від Трипілля. Є тут і старожитності так званої Милоградської культури, а це ІV століття нашої ери. Таких об’єктів зазвичай не знаходять цілісними, однак у Пересопниці археологам пощастило.

Три роки тому про те, що Пересопниця — батьківщина української Першокниги, на якій присягають президенти нашої незалежної держави, нагадував лише камінний хрест. За підтримки ж Віктора Януковича та уряду до 450-річчя створення Пересопницького Євангелія тут спорудили сучасний культурно-археологічний центр. Він, ніби магніт, притягує і археологів, і туристів: тут проходять історичні реконструкції, фестивалі камерної музики.

Саме Пересопниця — один із ключових об’єктів мандрівного проекту «Волинь туристична», який реалізують з іншими областями, що їхні землі свого часу входили до складу Великої Волині.

У рамках проекту облаштовують пам’ятки, унікальні для всієї України й варті уваги туристів. Скажімо, в Тараканівському форту створять музей Першої світової війни, вже є домовленості з колекціонерами, які передадуть експонати того періоду.

Розумне використання кожної архітектурної пам’ятки дає змогу збільшити надходження до бюджетів. У європейських країнах це 20 і більше відсотків, у нас поки що, на жаль, — лише відсоток. Тараканівський форт, до прикладу, має вигідне географічне розташування неподалік траси Київ — Чоп, якою щодоби проїжджають 5 тисяч авто, а це - потенційні туристи. Саме історичний туризм нині поширений у Європі, його прихильниками стають дедалі більше українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus