USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині знайшли унікальне поховання. ФОТО

19 Листопада 2013 12:33
Останки 26 радянських воїнів, які загинули під час визволення краю у 1944 році, виявили на Волині.

Про це йшлося під час засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, що відбулося 19 листопада у Луцьку.

Як повідомив секретар Волинської обласної організації «Сумління» Геннадій Гулько, організація продовжує пошуки невідомих поховань радянських воїнів на території Волині. Так, цьогоріч у 15 населених пунктах Волині виявили останки 56 радянських воїнів, які за згодою органів місцевого самоврядування перепоховали на відновленому військовому кладовищі в урочищі Мар’їна Роща біля села Мощена Ковельського району.

Окрім цього, в жовтні–на початку листопада поблизу села Клевецьк Турійського району виявили останки ще 26 радянських воїнів, які, ймовірно загинули там під час боїв за визволення Ковельщини у 1944 році. З його слів, поховання унікальне тим, що з невідомих причин лишилося до цього часу незачепленим ані похоронними командами 1944-45 років, ані чорними археологами. Спочатку виявили траншею, у якій знайшли телефонний кабель. Рухаючись вздовж кабелю, дослідники виявили у різному положенні останки воїнів, які загинули під час бою. Цікаво, що з 26 загиблих 10 мали при собі нагороди, що дозволяють у майбутньому ідентифікувати їхні особи. Після отримання належних дозволів, останки вийняли і нині зберігають у приміщенні сільради села Мощена. Геннадій Гулько зернувся до комісії з проханням перепоховати останки військових на військовому кладовищі села. Він зазначив, що після перепоховання на цьому цвинтарі буде поховано 142 радянських воїни, що дозволить звертатися з тим, щоб кладовище визнали військово-меморіальним.



Члени комісії вирішили підтримати прохання та рекомендували Ковельській райдержадміністрації сприяти Волинській обласній організації «Сумління» в перепохованні останків 26 радянських воїнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Толя Показати IP 19 Листопада 2013 13:04
Хто Голова комісії?
Воля Показати IP 19 Листопада 2013 14:49
Чого поховання унікальні? Що за мода вживати це слово?
Штефан, Луцьк Показати IP 19 Листопада 2013 16:58
УПА, у Ковельському районі, очевидно, ніколи не вела бойових дій. Страх перед НКВД залишився в душах...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus