USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Неподалік ветсанзаводу в Ковелі зливають нечистоти і викидають сміття

19 Липня 2017 21:56
Позитивних зрушень у напрямку вирішення екологічної катастрофи навколо Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод» так і немає. А поки декілька тонн тваринних решток просто неба перетворюються на перегній, неподалік заводу ковельчани скидають побутове сміття та зливають нечистоти.

Нині завод не працює, відповідно, ніякі роботи з утилізації відходів чи їх перевезення не здійснюють.

Про це Інформаційному агентству Волинські новини розповів очільник фракції «УКРОП» у Ковельській міській раді, голова тимчасової контрольної комісії Ігор Пініс, який також пояснив, що такий стан речей зумовлений тим, що підприємство тривалий час не виплачувало заробітну плату своїм працівникам. Окрім того, близько двох тижнів на заводі не було світла, яке відключили через заборгованість за електроенергію.

Як повідомив виконувач повноважень директора заводу Андрій Марченко, за станом на сьогодні підприємство вже повністю розрахувалося з боргами за електроенергію і виплатило працівникам зарплату за квітень-травень, а червневу зарплатню має виплатити вже сьогодні-завтра.

Зі слів Андрія Марченка, до робіт із утилізації відходів, ймовірно, вдасться приступити після виплати усіх зарплат, а першим кроком стане ізоляція решток у бетонних спорудах, що знаходяться за територією заводу.
«Наразі ніяких робіт щодо утилізації відходів немає, директор повідомляв, що частково сировину планують перевозити на інші філії, але коштів для цього теж немає. На бетонних спорудах, де планували притримувати для утилізації сировину, роботи теж ніякі не проводяться», – розказав, своєю чергою, Ігор Пініс.

Він також відзначив, що 17 мільйонів гривень, які Кабінет Міністрів України виділив на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з тваринними відходами заводу, на рахунок Ковельської міської ради так і не надійшли.

ЧИТАТИ ЩЕ: СВИНІ З ЧУМОЮ ТА ОТРУЄНА ВОДА, – ПРО КАТАСТРОФУ НА ВЕТСАНЗАВОДІ У КОВЕЛІ

«Тих 17 мільйонів, які планує виділити держава, якщо вони, звичайно, надійдуть до міста Ковеля й будуть ефективно використані, не достатньо. Ці кошти фактично будуть спрямовані лише на ліквідацію сировини, її перевезення, а для забезпечення Ковеля водопостачанням, своєю чергою, потрібно 12 мільйонів гривень, для облаштування каналізації – ще приблизно 12–13 мільйонів», – зауважив депутат.
Та нагадав, що фактично йдеться вже не про рештки тваринного походження, а про продукти їхнього розпаду, про отруйні речовини, які вже потрапили в ґрунт, а через нього в підземні води, річку тощо. Тож ковельчани стикнулися з проблемою забезпечення питною водою, оскільки вода в місцевих колодязях стала непридатною для вживання.

«Загалом ситуація ніяк не регулюється, тільки відповідний транспорт привозить до міста питну воду, але це реально мізер», – відзначив голова контрольної комісії

Ігор Пініс зазначив, що, аби хоча б трохи вирішити питання забезпечення населення питною водою, з міського бюджету заплановано виділити кошти для буріння свердловини. Також вдалося організувати оздоровчу поїздку для дітей, співфінансовану міським бюджетом. «На останній сесії з цією метою ми виділили ще близько 400 тисяч гривень», – повідомив депутат.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОВЕЛЬСЬКИЙ ВЕТСАНЗАВОД ЗАКРИЮТЬ, РЕШТКИ УТИЛІЗУЮТЬ І ЗЕМЛІ РЕКУЛЬТИВУЮТЬ, – ГУЗЬ

На додачу до загальної катастрофічної ситуації стосовно захоронення тваринних відходів, контрольна комісія Ковельської міської ради виявила, що на території очисних споруд заводу утворюється сміттєзвалище, куди місцеві викидають свої побутові відходи, а на старі поля фільтрації, які знаходяться неподалік заводу і які не використовуються, ковельські підприємці зливають нечистоти із вигрібних ям.
«А поряд – канали, які абсолютно нічим не ізольовані. І всі фекальні маси течуть до цих каналів, ставків, до річки Турії, що знаходиться за 100 метрів. Тож маємо чергову біологічну загрозу», – акцентував Ігор Пініс.

До речі, як розповідають місцеві, раніше у цих водоймах було вдосталь риби, а поряд – дичини. Зараз же там немає навіть жаб.

Ігор Пініс розповів, що про ситуацію, яка склалася на ветсанзаводі, зокрема, стосовно сміттєзвалища та зливу стоків, він повідомив членів виконкому та депутатів міськради, аби вони ініціювали хоч якісь заходи щодо вирішення цього питання, але на разі кроків у цьому напрямку не простежується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
місцева Показати IP 20 Липня 2017 13:31
Шановні!!!з такими проффесіоналами як Кошарук і Новохатський -головні екологи нашого краю які за 3 роки при владі жодної екологічної проблеми не вирішили а лише загнали її ще глибше, ніякого порядку в місті і в області небуде! запамятайте це ніколи не буде!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus