USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ніфонт розповів, у яких домовинах хоронити покійників

30 Червня 2011 12:07
Українська православна церква Московського патріархату закликає не виготовляти і не використовувати домовини із зображенням розп’яття Ісуса Христа.
Відповідне звернення 30 липня під час прес-конференції озвучив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
«Зараз люди трохи розкішніше живуть, і особливо в Луцьку зауважується, що ті підприємства, які надають ритуальні услуги людям, роблять гроби. Це добра справа. Но споконвіку в православ’ї на кришці гроба мусить бути хрестик. Чи це дерев’яний, чи з лєнточки, а без розп’яття», – зазначив владика.
«Хороші майстри роблять з пластмаси з розп’яттям хрестики і прибивають на вічко домовини. Це, можливо, для ока гарно. Але, коли гроб опускають в землю і засипають землею домовину і хрест з розп’яттям – це виглядає якось з боку віруючих конщунственно по відношенню до святині», – вказав керівник Волинської єпархії УПЦ.
Зображення розп’яття на хресті над могилою Ніфонт схвалив, вказавши, що це «хорошенько і гарно». Так само не суперечить церковний канонам, за словами владики, коли мерцю кладуть хустинку, свічку та «розрішальну молитву, яка звільняє людину від різних гріхопадінь».
Ніфонт закликав православних не дотримуватися й інших забобонів і традицій, які жодним чином не стосуються церковної традиції поховання. Наприклад, не варто при винесенні тіла покійного з дому його гойдати на порозі, або ж ставити склянку з водою і хлібом біля могили.
«Душа – це дух людини, душа не кормиться фізичною піщею, вона потребує молитви і милосердя», – каже владика.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Горохівець Показати IP 30 Червня 2011 12:48
Попам московським краще помовчати. На кладовищі у Липінах поряд з "Епіцентром" відспівував покійника піп з деревяної церкви Московського Патріархату, що на кладовищі по вул. Рівненській. У проповіді пописько почав ганьбити людей, похованих у Гаразджі. І кладовище, за його словами, не освячене, і не під тим кутом покійників кладуть, і не благодатне місце там, і покійні не знайдуть спокою та не попадуть у Рай... Не час і не місце було плюнути на служителя кремляді гундяївської. Однак у Провідну неділю кожного року попів Московськи у Гаразджі кишма-кишить, наввипередки розмажують кропилами і все святе тоді, аби гроші... Московський Патріархат розколює людей в Україні, геть його у Московію.
хорвaт до Горохівець Показати IP 1 Липня 2011 08:02
Підтримую.Але на рахунок розпяття Ніфонт правий
анонімус Показати IP 30 Червня 2011 18:22
ви з київського патріархату? ми не будемо вас вінчати, ви не хрещені! тьху блін
Maksym Показати IP 30 Червня 2011 22:20
церква вже давно втратила довіру людей, а московська тим паче, кому потрібні попи-гебісти?!
123 Показати IP 30 Червня 2011 23:25
"Тьху, блін" (і ще багато цікавого)- говорять і священники Київського патріархату, взнаючи, що хтось належить до Московського. Так що, обоє рябоє. Коли ж уже народ прозріє?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus