USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Об'єднані громади мають більше можливостей для боротьби з корупцією, - експерт

27 Грудня 2016 13:09
Які нові повноваження отримали об'єднані територіальні громади, як формуватимуться місцеві бюджети та про необхідність створення органів місцевого самоврядування розповів координатор комунікативної групи на підтримку децентралізації влади розповів Дмитро Васильєв журналістам Громадського радіо.

«Після затвердження концепції реформи, яка відбулася 1-го квітня 2014 року, виникло чітке розуміння, що цю реформу треба роз'яснити, пояснити. Сьогодні люди чітко розуміють, чому реформа допомагає підвищити якість освіти, чому лікарняні пункти допомагають людям краще. У бюджеті громади з'являється більше грошей, способи використання яких визначає громада», - розповідає Дмитро Васильєв.

- Децентралізація влади означає, що центральна влада передає частину своїх повноважень на місця. Це реально відбувається?

- Так, відбулося кілька важливих речей в законодавчому полі. Були прийняті ключові закони щодо бюджетної децентралізації: були внесені поправки до Податкового кодексу. Велика частина податкової бази тепер залишається на місцях, формуються місцеві бюджети для розвитку. Потім були закони щодо об'єднання і співпраці громад. Процес об'єднання громад пройшов в жовтні минулого року. Тоді утворилося 159 громад. Там пройшли вибори. Процес реформи почав ставати більш відчутним. У громадах з'явилися повноваження і гроші, які підкріплюють ці повноваження.

- З 2017 року платити за медицину і освіту будуть з місцевих бюджетів. Грошей може виявитися менше.

- Освіта та медичне обслуговування гарантується Конституцією. Є державні зобов'язання, які нікуди не йдуть. Не тільки місцеві бюджети будуть гарантувати медицину і освіту, але у місцевих громад з'являється можливість визначитися, яку освіту їм потрібно, як повинна виглядати школа, як повинен забезпечуватися учитель.

- Чи є навчальні програми для тих людей, які перемогли на виборах в об'єднаних територіальних громадах?

- З більшістю лідерів об'єднаних громад я зустрівся під час проведення Форуму об'єднаних громад, який був ініційований прем'єр-міністром Гройсманом. Наша команда брала активну участь в проведенні форуму. Нові лідери, на мій погляд, вже дуже добре підготовлені. Крім того, є проекти, цілі школи для лідерів об'єднаних громад. Також є дуже багато цікавих онлайн- і офлайн-курсів, методичної літератури.

- В Польщі, де успішно пройшла реформа децентралізації, разом з передачею повноважень і грошей на місця була створена мережа рахункових палат. Кожен витратний проект місцева влада надавали на ознайомлення в цю рахункову палату регіону.

- Такий орган місцевого контролю, я думаю, дуже потрібен. Він може бути і органом коригування, адже ступінь відповідальності за прийняття рішення дуже висока.

- Якщо лідер об'єднаної громади вирішив розмістити гроші в банку, на що потрібно звернути увагу?

- Потрібно зібрати людей і поставити один одному запитання, чому гроші були розміщені на банківський рахунок без узгодження з нами. Бюджет повинен розглядатися на публічних слуханнях.

- В об'єднаних громадах Донецької та Луганської областей є певні зрушення?

- На форумі я спілкувався з главою Новопсковської громади Луганської області. Він розповідав про дороги, інфраструктурні проекти і водопостачанні, про те, як вони ремонтували школу.

- Контроль місцевих бюджетів може бути інструментом боротьби з корупцією?

- Це обов'язково повинен бути інструмент боротьби з корупцією. Там, де є гроші і влада, завжди є спокуса. Повинні бути органи місцевого самоврядування, які б займалися контролем витрачання коштів бюджету. Їх може ініціювати громада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
dima Показати IP 23 Січня 2017 14:08
Не водіть козу! Прийміть закони! #5520, #4772, #2489: https://www.facebook.com/reanimation.package.of.reforms/photos/gm.436839453314493/748676995285135/?type=3&theater

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus