USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Охайність до воріт: як лучани «дбають» про чистоту міста

9 Квітня 2015 18:45
Православні українці відзначають Чистий четвер. У народі говорили: «Якщо в Чистий четвер вимиєшся і вимиєш, увесь рік чистота в хаті водитися буде». Після прибирання, проведеного в Чистий четвер, в будинках не прибирали і не мели підлоги до Великодня, щоб «не засмітити ока Христу, який лежить у труні».

Однак прибирання – не прерогатива лише цього дня. Охайні господині щодня викидають сміття. Та в Луцьку є випадки, коли охайність закінчується за ворітьми обійстя.

Так, прогулюючись вулицями Львівська, Глушець, Чернишевського, Ковельська не раз можна зауважити «припарковані» на тротуарі, або ж обабіч проїжджої частини кульки зі сміттям. Приміром, ось фото зроблені 7 квітня близько 15 години на вулиці Глушець.
Однак це – не одиничне явище, каже директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький. І як його позбутися наразі не знає ніхто.

Свого часу, розповів він, лучанам пропонували придбати домашні контейнери для сміття, які можна було поставити біля своїх обійсть, щоб сміттєвози змогли забирати відходи. Пропонували їх придбати «на виплату» - щомісячно по 10 гривень на 3 роки. Однак продали таких контейнерів десятків зо три.

Фактично, змусити придбати власників приватних будинків контейнери міська рада не може – це незаконно. А покарати за порушення правил благоустрою, санітарних норм? З’ясовується тут теж не все так просто.

Цим на сьогодні мали б займатися муніципали і комунальники. Однак, наше законодавство виписане так, що людей треба спіймати «на гарячому», присутніми при оформленні протоколу мають бути троє людей, а для акту потрібен ще й ідентифікаційний код. Такий захист людей благоустрою міста править «ведмежу послугу».
Встановлювати комунальні контейнери для сміття в приватному секторі – також не вихід, каже Іван Кубіцький.

Він розповів досвід впровадження такої ініціативи на вулиці Баранова, ще коли працював у КП «Луцькспецкомунтранс». Комунальні контейнери стали приводом для справжньої «сміттєвої епопеї». По-перше, сусіди переставляли контейнери поближче один до одного, «щоб біля мене не стояв». А по-друге, не всі використовували його за призначенням. Свого часу в ті контейнери добрі господарі викидали… гноївку з-під поросят.

Відтак, «Луцькспецкомунтранс» був змушений пустити «планову» машину, яка в певний час щодня їздить такими вулицями і підбирає винесене сміття. Але тут також є нюанс: не всі можуть виносити сміття в один і той самий час.
Відтак, комунальники розводять руками: покарати лучан можна лише за певних умов, а змусити встановити сміттєві контейнери на приватних територіях заборонено законом. Натомість, перед Великоднем часто можна спостерігати картину, коли навпроти охайних будинків, на тротуарах складене якщо не сміття, то обрізані гілки, які залишилися після прибирання садиб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
1244 Показати IP 9 Квітня 2015 19:28
Європейці.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 19:56
україна - це європа?
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 23:32
Живу на вулиці Глушець і розкрию цьому журналісту велику таємницю, що раніше тут ніхто ніколи сміття так не виносив, а зносили до тої "планової" машини, в певну годину вечора, на перехресті вулиць Глушець та Градний узвіз. Але от ЖКХ раптом передумала приїзжати цією "мусоркою" бо це їм накладно, навіть не зважаючи за те, що кожного місяця з кожного двору, відраховуються на це кошти. після чого самі ж і запропонували, те сміття виставляти до дороги, два рази на тиждень. вдома навіть валяється папірець від того ЖКХ, в які дні там те сміття має лежати біля дороги. і їде таки та "мусорка" та збирає його. то якого х..я пиз..ти, я вас шановний питаю??
сусід Показати IP 10 Квітня 2015 08:08
висмоктано з пальця! там їздить машина і збирає те сміття. звичайно ж можна було б поставити якісь урни, наприклад, як в штатах.
Лучанка Показати IP 10 Квітня 2015 10:10
Люди охайно виносять до воріт сміття, щоб їх забрав сміттєвоз....це вже норма для нас...воно ж не розкидане там лежить...Хто такий розумний писати такі статті нехай змінить систему збору сміття, може йому це вдасться!
знаюча Показати IP 10 Квітня 2015 12:13
А бродячі пси те сміття в пакетах роздирають. За таке пи.дити треба цих хазяїв!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus