USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Оприлюднили таємні дані про вбивство Кеннеді

2 Листопада 2017 14:33
Громадськості показали засекречені архіви ФБР і ЦРУ, пов’язані з убивством 35-го американського президента Джона Кеннеді. Розпорядження про розсекречення документів підписав президент США Дональд Трамп. Родичі Кеннеді виступили за публікацію архівів попри те, що там може бути особиста інформація про політика і його сім’ю.

Матеріали, на думку журналіста Джеральда Познера, зможуть пролити світло на те, що саме ФБР і ЦРУ знали про Лі Харві Освальда (підозрюваний у вбивстві Кеннеді) і не відкрили для комісії Ворена (спеціальний орган, створений у 1964 році для розслідування вбивства Кеннеді, названий на честь голови комісії Ерла Воррена).

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 2 листопада.

Як повідомляє сайт національних архівів США, наразі показали 2891 документ. Відтак у звіті ЦРУ від 23 листопада 1963 року йдеться, що вбивця президента США Джона Кеннеді Лі Харві Освальд у 1963 році контактував з агентами КДБ.

У документі сказано, що Освальд приходив до посольства СРСР в Мехіко за два місяці до вбивства Кеннеді. Там він спілкувався з консулом Валерієм Костіковим. Цю інформацію розвідуправління отримало з перехопленого телефонного дзвінка Освальда в посольство, під час якого він говорив ламаною російською.

Згідно зі звітом, ФБР вважає, що Освальд під час візиту до посольства просив у СРСР допомоги в отриманні паспорта США або американської візи.

«Костіков ідентифікований як співробітник КДБ. Він був задіяний в операції, яку, очевидно, спонсорувало 13-те управління КДБ (відповідає за саботаж і вбивства)», – зазначено в документі.

Американські спецслужби знали, хто такий Костіков. Його і ще одного агента КДБ Олега Брикіна називають кураторами операції.

Як наголосила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, Національні архіви поширять додаткові документи з редагуванням тільки в дуже рідкісних випадках, крайній термін – 26 квітня 2018 року.

35-й президента США від Демократичної партії Джона Фітцджеральда Кеннеді було вбито у Далласі (штат Техас) 22 листопада 1963 року. За пропозицією віце-президента Джонсона, візит до Далласа було додано до програми передвиборчої подорожі. На президентських виборах у цьому штаті Кеннеді ледь не програв супернику. Через це майбутні президентські вибори багато в чому залежали від консервативних виборців південних штатів. У штаті Техас урядом Кеннеді були особливо незадоволені. Тому Джонсон наполіг на візиті.

Уранці 22 листопада подружжя Кеннеді вилетіло на президентському літаку з військово-повітряної бази Корсуелл у Даллас. Приземлившись у даллаському аеропорту, Кеннеді з дружиною сів у куленепробивний лімузин. Президент сів на задньому сидінні з правого боку, його дружина Жаклін – поряд. Попереду був губернатор Техаса Джон Коннолі з дружиною. Вони мали проїхатися центром міста. Того дня було особливо спекотно, і Кеннеді наказав відкинути верх лімузина. Об 11:50 президентський кортеж з п’яти авто вирушив з аеропорту в напрямку міста. Після того проїхали Х’юстон-стріт, повернули на Елм-стріт і проїхали склад шкільних підручників Техаса. У цей момент пролунали постріли. Перша куля потрапила президенту в шию ззаду і вийшла спереду з горла, друга – в голову і спричинила руйнування кісток черепа у зоні потилиці, а також пошкодила мозкову речовину. Крім того, було серйозно поранено губернатора штату Техас Коннолі, легке поранення отримав також один з перехожих. Кортеж президента негайно прискорився та вирушив у напрямку Парклендського госпіталю. Там Кеннеді відразу відвезли до реанімації, де лікар Чарльз Креншоу надав Джону першу допомогу. Але усі спроби врятувати Кеннеді виявилися марними і о 13:00 було офіційно оголошено про смерть президента. Лі Гарві Освальда, заарештованого за підозрою у вбивстві президента, через кілька днів у поліцейській дільниці застрелив житель Далласа Джек Рубі, який також згодом помер у в’язниці.

Урядова комісія Воррена, сформована після злочину, дійшла висновку, що вбивство – справа рук «убивці-одинака» Лі Харві Освальда і що не йдеться про широкомасштабну змову. Однак не всі у США прийняли офіційну версію. Сумніви спочатку викликали чудодійні здібності снайпера, який зробив два точні постріли, зумівши за лічені секунди перезарядити гвинтівку під час руху президентського кортежу.

За словами історика Джеймса Фетцера, дані, що їх зібрали експерти, вказують на те, що усього було зроблено не три, як вказано у висновку комісії Воррена, а шість пострілів. Причому стріляли з різних точок, а не з одного місця.

Схожі гіпотези висували вже не раз. Питання лише в тому, наскільки вони переконливі. Фахівець із радіаційної онкології Девід Мантік провів технічну експертизу за допомогою оптичної денситометрії трьох рентгенівських знімків черепа Кеннеді, зроблених незабаром після вбивства президента, які зберігаються зараз у Національному архіві США. Перше ж відкриття було приголомшливим. Усі три знімки виявилися копіями, а не оригіналами, які кудись зникли. Більше того, Мантік з’ясував, що над цими копіями хтось старанно попрацював.

Маніпуляції, пророблені зі знімками, на думку фахівця, могли мати лише одну мету – приховати істинне поранення, яке отримав Джон Кеннеді. Спираючись на отримані дані, фахівець твердить, що голову президента вразили дві кулі, а не одна, як заведено вважати.

Абсолютно очевидно, що дані, які представили експерти, ще більше переконають у власній правоті прихильників версії змови, а їх, як засвідчують опитування громадської думки, є більшість серед американських громадян.

Історик Джеймс Фетцер вважає головним організатором замаху Ліндона Джонсона, який, за словами експерта, був нерозсудливою людиною, що рвалася до влади. «Ідея залучення Ніксона до змови мені здається більш ніж правдоподібною – людина, яка програла останні президентські вибори з незначною різницею в голосах, цілком могла стати президентом у недалекому майбутньому. Джонсону це давало певну гарантію, що офіційний висновок комісії Воррена не буде переглянуто при Ніксоні», – сказав він.

«На мій погляд, однією з причин, з яких пізніше вбили Роберта Кеннеді, було те, що, ставши кандидатом на посаду президента, він оголосив про намір провести нове розслідування у зв’язку із загибеллю свого брата», – сказав історик.

До слова, 62% американців, згідно з результатами дослідження компанії АВС News, вважають, що вбивство Кеннеді було замовним.

Наймолодший президент США

Джон Кеннеді походив з багатої ірландської сім’ї, в якій було дев’ятеро дітей. Його батько Джозеф Кеннеді був відомим політиком, близьким радником президента Франкліна Рузвельта, послом США у Великобританії. Мати Роза Елізабет Фітцджеральд – найстаршою дочкою мера Бостона Джона Френсіса Фітцджеральда. Усі четверо його бабусь та дідусів були дітьми іммігрантів з Ірландії.

У сім’ї Джона називали Джеком. Він мав трьох братів: Джозефа (Джо), який загинув під час Другої світової війни, Роберта (Боббі) та Едварда (Теда). Двоє останніх пішли у політику та підтримували Джона під час його президентської каденції. Також він мав п’ятьох сестер: Розу Мері, Кетлін Агнес, Юніс Мері, Патрицію Хелен та Джин Енн.


Коли Джон навчався у школі, то мав репутацію незібраного та несерйозного учня. Він входив у «клуб Макерів», члени якого виконували непристойні пісні про викладачів та адміністрацію закладу.

У вересні 1941 року майбутній президент почав нести службу у військово-морському флоті США. Кеннеді отримав звання лейтенанта і став капітаном торпедного катера «PT-109». 2 серпня 1943 року японський есмінець «Амагірі» протаранив і розрізав торпедний катер «PT-109» навпіл під час патрулювання у Соломоновому морі. Кеннеді внаслідок удару перелетів через палубу й серйозно пошкодив хребет. Джон врятував 11 з 13 своїх моряків. Він залишався в морі протягом чотирьох годин і допомагав товаришам, які отримали тяжкі опіки. За цей геройський вчинок його нагородили медаллю військово-морських сил та Корпусу морської піхоти. Так Кеннеді став улюбленцем американців та героєм війни.

Після закінчення Другої світової Джон хотів стати журналістом і навіть влаштувався на роботу в редакцію газети. Але у його батька були інші плани на сина. У 1946 році Джон почав передвиборчу боротьбу за місце в Палаті представників Конгресу США у Бостоні. Завдяки підказкам батька Джон у кожному виступі повторював історію свого подвигу в південній частині Тихого океану та розповідав про героїчну загибель свого старшого брата Джо. Так він забезпечив собі підтримку електорату. У грудні 1946 року Джон став депутатом Палати представників від Демократичної партії. Пізніше він переобирався ще двічі.

12 вересня 1953 року Кеннеді одружився з красунею та законодавицею моди Жаклін Був’є. Вони познайомилися на весіллі, коли Джон ще не був сенатором, а Жаклін навчалася в університеті. Вона народила йому чотирьох дітей, двоє померло невдовзі після пологів.

20 січня 1961 року Джон Кеннеді склав присягу і став президентом. Хоча церемонія інавгурації проходила в сильний мороз, його промова була досить емоційною. Новообраний президент США закликав своїх громадян бути активними: «Не запитуйте, що держава може зробити для вас, запитуйте, що ви можете зробити для держави».

Джон Кеннеді – один з наймолодших президентів США. Перебував при владі майже три роки. Він єдиний з американських президентів отримав Пулітцерівську премію.

Галина ТЕРНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus