USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

ОУН і УПА на Горохівщині. Історії від тих, хто вижив

19 Травня 2015 14:47
Дві тисячі повстанців Горохівщини боролися проти полчищ Гітлера і Сталіна. Інформацію про своїх родичів та близьких, які боролися проти окупантів різних мастей, можна знайти у нещодавно виданій книзі горохівчанина Андрія Криштальського «ОУН і УПА на Горохівщині».

Перший тираж книги повністю розпроданий, незабаром книга вийде новим тиражем. Про це повідомляє сайт «Горохів - моє місто».

Над цим краєзнавчим дослідженням письменник, лауреат літературних премій імені Василя Стуса та Агатангела Кримського Андрій Криштальський працював, починаючи з 1992 року, відколи впритул зацікавився темою національно- визвольного руху опору.

На сторінках дослідження Андрія Криштальського йдеться про становлення і розвиток Організації Українських націоналістів та збройної боротьби Української Повстанської Армії на території колишнього Горохівського повіту.

Автор опублікував більше сотні унікальних фотоілюстрацій, нові документи й свідчення очевидців про ОУН і УПА, списки учасників збройного підпілля з біографіями (більш як 500 осіб з усіх сіл і хуторів Горохівського району). Тому очевидно, що читачі зможуть знайти у книзі інформацію про своїх родичів та близьких, які боролися проти окупантів різних мастей.



Автор докладно розповідає про підпільну діяльність українських патріотів 1930- 1955 років ХХ століття та запеклі бої підрозділів УПА проти гітлерівських та совєтських військ. За його підрахунками кількість вояків УПА та членів підпілля на території Горохівщини становила від 1500 до 2000 осіб (лише убитих – близько 1300). Розповідь насичена вражаючими історіями про патріотів Горохівщини, а також про жахливе кровопролиття, яке їм довелося пережити.

Наприкінці зими у Горохові відбулася презентація книги «ОУН і УПА на Горохівщині», в якій взяли участь люди, котрі цікавляться історією рідного краю, учасники нинішніх патріотичних організацій, а також вояки АТО. Під час цієї зустрічі Андрія Криштальського з громадськістю були розпродані залишки першого невеличкого тиражу книги. І ось надруковано новий тираж книги, яка неодмінно стане в пригоді не лише родичам тих, хто брав участь у підпіллі та збройній боротьбі, але й учням шкіл, студентській молоді.

Андрій Криштальський


Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на Турійщині відновлюють місце заснування УПА – урочище Вовчак.

ЧИТАТИ ЩЕ: ШЛЯХ БАНДЕРИ ЧЕРЕЗ ВОЛИНЬ

До слова, нещодавно на Волині автопробігом відзначили річницю Колківської республіки, яка утворилася у березні 1943 року. Тоді повстанські відділи ОУН-УПА звільнили від фашистів та більшовицьких партизанів населені пункти п'яти районів Волинської області. Утворився острівець вільної, незалежної Української Держави, яка проіснувала по листопад 1943 року.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ЯК 70 РОКІВ ТОМУ КОЛКИ ОГОЛОСИЛИ СТОЛИЦЕЮ УКРАЇНИ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анатоль_ Показати IP 19 Травня 2015 15:20
Як у пісні повстанський-"Душа пойот а серце плаче!"
123456789 Показати IP 19 Травня 2015 16:10
коментар було видалено
Анонім Показати IP 20 Травня 2015 11:24
А про Маркіяна Капоту, який Берестечко спалив, там написано? А про Йосипа Шпичку, який малих польських дітей в криниці кидав, теж?
Ніка до Анонім Показати IP 1 Лютого 2016 20:05
Залиште собі ці кагебістські штучки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Волинянин Показати IP 20 Травня 2015 19:38
Добра справа. Історію визвольної боротьби українських патріотів треба знати!
волинянин Показати IP 1 Червня 2015 00:44
Про польську колонію Гай написали? Жодного пострілу...
Jarema Показати IP 2 Грудня 2015 23:21
Mordercy z UPA
ДУНАЇВ до Jarema Показати IP 19 Листопада 2016 10:01
Mordercy z AK!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus