USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ятка природи, яка гине в Луцьку, не має господаря

11 Вересня 2015 16:48
Луцькі комунальники переконують, що ботанічною пам’яткою вони не опікуються. А тим часом Лесин ясен гине.

Нагадаємо, Лесин ясен – це пам’ятка природи, яка росте на вулиці Кафедральна, неподалік від будинку, де мешкала видатна українська поетеса Леся Українка. Зона охорони знаходиться на земельній ділянці площею 0,01 гектара. Вік дерева оцінюють у більш як 200 років.

Науковці Волині дослідили, що дерево гине. Цьому процесу, окрім природного старіння, сприяє й неналежний догляд за деревом та парковки. Досліджувала ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Лесин ясен» комісія із кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського університету імені Лесі Українки. При обстеженні науковці встановили, що дерево не огороджене. Його висота становить 20 метрів, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра - 140 см. Біля дерева є інформаційно-охоронний знак затвердженого зразка.

В основі стовбура утворилось два дупла, які зацементували. Втім, через великі щілини, у які потрапляє вода та згодом замерзає, дерево швидко руйнується. Територія розташування памʼятки знаходиться поблизу місць стоянки автомобілів, що є додатковим стресоутворюючим фактором. Тому, вважають науковці, загроз зникненню дерева чимало. Тому, окрім обрізання сухих гілок, наполягають експерти, потрібно перенести стоянку автомобілів в інше місце для усунення шкідливого впливу газів на дерево.

Проте, під час засідання робочої групи зі складу краєзнавців при комісії з питань туризму і міжнародного співробітництва міської ради, сьогодні, 11 вересня, з’ясувалося, що пам’ятка не має господаря.

Так, учасники групи звернулися до комунальників, аби вони вжили заходів, щоб врятувати дерево. Однак з КП «Парки та сквери» прийшла відповідь, що Лесин ясен не перебуває на балансі підприємства.

Натомість краєзнавець Ігор Левчук переконує, що свого часу балансоутримувачем було нині збанкрутіле комунальне підприємство «Зелене господарство», чиї об’єкти успадкувало КП «Парки та сквери». А ще раніше, у 2008 році всі об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення, яких в місті є 7, були передані на баланс департаменту ЖКГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанка Показати IP 11 Вересня 2015 17:49
і знову та сама пісня! ну не "Лесин" це ясен! легенда! рятуйте будинки краще, а у дерева є свій вік, воно не вічне!
Богдан Сташинський Показати IP 11 Вересня 2015 18:28
Дійсно х*рня - немає жодного підтвердженння що це Лесін ясен ....
Так Показати IP 11 Вересня 2015 19:45
Цинізм - маска для тупого. Яке це має значення, має якесь відношення це дерево до пам'яті про Лесю Українку чи ні. Це насправді пам'ятка природи. Ну не налазить ця проста інформація на голову комунальникам, то оголосіть, що під цим деревом пройшло дитинство Миколи Романюка, назвіть дерево - ясен Романюка. Може це допоможе цьому дереву. Маю на увазі справжнє.
у Показати IP 11 Вересня 2015 23:14
дивні міри в тих науковців. Про лікування Дупла ні слова зате дивацтво про "гази" на першому місці. Хоча б для солідності згадали шось на зразок "ВСИХАННЯ ЯСЕНА ЗВИЧАЙНОГО (FRAXINUS EXCELSIOR L.) НА ЗАХОДІ УКРАЇНИ " http://nvunfu.esy.es/Archive/2014/24_7/12.pdf

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus