USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ять розстріляних вшанували у Ковелі. ФОТО

23 Червня 2013 13:24
Пам’ять розстріляних в’язнів Ковельської тюрми вшанували сьогодні, 23 червня.

Про це повідомили у прес-службі Ковельської міської ради.

Сьогодні біля меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору» ковельчани зібралися з сумної нагоди – 72 роки тому, у другий день Великої Вітчизняної війни, енкаведисти розстріляли в’язнів Ковельської тюрми.

На той час у її камерах утримували понад 250 людей, переважну більшість з яких звинуватили у пропагуванні рідної мови, української пісні, за те, що любили Україну.

Чимало затримали за дрібні побутові злочини. Камери були заповнені селянами, робітниками, інтелігенцією, молоддю. Про ці та інші історичні факти нагадав присутнім заступник міського голови Ігор Прокопів і закликав вшанувати пам'ять розстріляних хвилиною мовчання, повідомляють у Ковельському міськвиконкомі.

Міський голова Олег Кіндер зазначив: «Уже впродовж багатьох років у ці червневі дні ми приходимо сюди, щоб згадати наших земляків, вшанувати їх пам’ять. Ми, українці, маємо єднатися в бажанні зміцнити нашу державу, робити все можливе, аби майбутнє наших дітей і внуків не знало подібного лиха, було щасливим і мирним».

Про трагедію, що сталась у перші дні війни в Ковелі, з болем розповідала Марія Хотинська, почесний голова благодійного фонду «Майбутнє Волині». У ковельській в’язниці розстріляли її дядька Івана Омелянюка.

Саме родина Марії Андріївни ініціювала і фінансувала встановлення меморіальної стели «Хрест пам’яті жертвам більшовицького терору» в пам’ять про розстріляних у червні грізного 1941 року.

Громадський активіст Іван Сидорук зачитав звернення від групи городян до міського голови. У ньому, зокрема, йдеться про те, що на будинку, де в 40-х роках знаходився відділ НКВС, варто встановити меморіальну дошку з написом про невинно загиблих, котрі утримувалися у підвалах і казематах цієї будівлі.

Панахиду за невинно загиблими відслужив Благочинний Ковельського міського деканату УПЦ КП протоієрей Анатолій Александрук з духовенством.

В знак пам’яті присутні поклали квіти до меморіальної стели.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus