USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Під Луцьком були половці?

30 Травня 2014 15:37
Неподалік Луцька, у селі Рованці, археологи виявили поховання, ймовірно – могильник половців, які загинули у середньовічну добу. Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Нещодавно експедиція ДП «Волинські старожитності» завершила дослідження на ділянці гр. Н. в селі Рованці Луцького району. У складі експедиції працювали О. Златогорський, М. Вашета, Т. Верба, В. Затворніцький, Р. Фурманюк.

На ділянці внаслідок роботи скрепера виявлили поховання невідомого часу, внаслідок чого власником ділянки до робіт було запрошено працівників «Волинських старожитностей». Під час досліджень виявлено об’єкт Х-XІ століття та 40 різночасових поховань, в більшості своїй безінвентарних, похованих за християнським звичаєм. Найбільш цікавими були три з них, що мали супровідний інвентар.

Поховання №5 виявлено у західній частині розкопу, кістяк випростаний на спині з випростаними руками, орієнтований головою на захід опущено в материк на 0,3 метра. У верхніх шарах поховання на рівні тазу та ніг виявили деталі кінської збруї та тваринні кістки, очевидно, коня. Також безпосередньо на похованні було виявлено деталі поясного набору (42 предмети) та три монети білого металу, попередньо інтерпретовані як куфічні дирхеми ХІІІ-ХІV ст.

Поховання №12 виявлено в західній частині розкопу, кістяк випростаний на спині з руками складеними на животі, орієнтований головою на захід, опущено в материк на 0,2 метра. На північ від черепа було виявлено дві посудини Х-ХІ столітть, одна з них, імовірно, східного походження.

Поховання № 19 також виявлено в західній частині розкопу, кістяк випростаний на спині з випростаними руками, орієнтований головою на захід, опущено в материк на 0,2 метра. На північ від черепа було виявлено посудину ХІ століття, з клеймом у вигляді тризуба на денці.

Решта поховань інвентарю не мали, проте велика кількість була похована в деревяних трунах, частина з них збережені, що дозволяє припускати їх датування XVII-XIX століть. Тими ж таки похованнями було знищено об’єкт № 1, збережена частина якого мала округлий черінь діаметром близько метра. Серед виявлених матеріалів в об'єкті - фрагменти кераміки Х-ХІ століть.

Таким чином в ході робіт було виявлено невідомі раніше могильник Х-ХІ ст., ХІІІ-XIV ст., кладовище XVII-XIX ст. та об’єкт періоду давньоруської держави. Цікавим матеріалом є виявлений інвентар поховань, куфічні дирхеми східного походження. Можливо, що археологи натрапили на невідомий могильник половців, які загинули в середньвічну добу десь під Луцьком і були поховані у Рованцях. Письмові джерела принаймні про це мовчать. Але самі знахідки вже дозволяють говорити про активні зв’язки Волинської землі з сусідніми державами.

Пох. № 12
Пох № 5. вид з півдня
Посудни з пох. №12 під час розчистки
Посудина з пох. №19
Об.1
Об.1. вид з півдня
Клеймо на посудині з пох. 19
Інвентар пох. №5
Черінь з об. 1. вид із заходу
Пох. №5 монета на момент виявлення
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дончанин Показати IP 30 Травня 2014 17:06
" Але самі знахідки вже дозволяють говорити про активні зв’язки Волинської землі з сусідніми державами", т.е. с землями Донбасса и остального Причерноморья. Не верите? Копните историю половцев.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus