USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.95
  • PLN 9.70 9.85

«Піст» закінчився: сомалійці передумали голодувати

13 Квітня 2012 15:35
Біженці, які перебувають у тимчасовому пункті перебування іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби в Журавичах на Волині, припинили своє голодування.
Про це після візиту до пункту 13 квітня «ВН» розповів голова правління обласної громадської організації «Велес» Віктор Вальчук.
Вальчук розповів, що іноземці передумали голодувати. «Будь-які протести вони припинили у зв’язку із тим, що у нас ідуть свята. Вони не хочуть погіршувати ні нам свята, ні своє становище, щоб про них не думали гірше, ніж про них і так пишуть», - сказав Віктор Вальчук.
Він також додав, що іноземці зв’язуватимуться із правозахисними організаціями, аби їхні юристи після свят приїхали в Україну, поспілкувалися і оскаржували їхнє перебування в Журавичівському пункті в суді.
Віктор Вальчук також зазначає, що іноземці не конфліктують, нічого не нищать, ведуть себе спокійно.
Як повідомив у коментарі «ВН» голова громадської ради при УМВС Волині Антон Цісарук, нині у пункті перебування іноземців та осіб без громадянства у Журавичах знаходиться 114 іноземців, з них приблизно 60 – сомалійці. Таку інформацію йому надав начальник пункту Сергій Гордовський.
Цісарук розповів, що до громадської ради при УМВС Волині звернувся один із її членів, голова правління обласної громадської організації «Велес» Віктор Вальчук.
«Там не було практично ніяких проблем в пункті, коли він підпорядковувався УМВС. Його без проблем могли відвідати і здійснити моніторинг будь-які громадські організації. Під час усіх візитів ніколи не було виявлено ніяких грубих порушень прав іноземців», - сказав Антон Цісарук.
На його переконання, умови перебування для нелегальних мігрантів у пункті «в деякій мірі ідеальні». «Голодування, яке вони там оголошують, воно умовне, можна сказати», - стверджує розповів голова громадської ради при УМВС Волині.
«Їхня мета – не Україна, їхня мета – Європа. Україна – це як транзит», - переконаний Цісарук.
Поки ж міліція вважає, що не потрібно шукати ворогів у цій справі. «Треба шукати порозуміння і вирішити цю проблему. А вона не вирішена перш за все на законодавчому рівні», - вважає Антон Цісарук.
Нагадаємо, у січні 2012 року у пресу почали надходити повідомлення щодо голодування у пункті тимчасового утримання у Журавичах Ківерцівського району кількох десятків сомалійців, які вимагали звільнення та видачі їм документів для перебування в Україні.
Вони вимагали скоротити їх термін перебування у пункті, який, згідно із законом, із шести місяців переріс у рік.
«Ми стали заручниками ситуації, коли не можемо отримати ніяких документів для перебування на території України, а без документів нас затримує міліція та місяцями утримує в пунктах тимчасового утримання», - йшлося в заяві учасників голодування.
Хоча згодом директор Департаменту в справах біженців Державної міграційної служби Наталія Науменко заявила, що затримані сомалійці не хочуть харчуватися лише у їдальні пункту, але отримують посилки з їжею. Відтак їх голодування - це гра на публіку.
Після шеститижневого протесту сомалійці перестали голодувати.
Втім, після короткотривалої тиші, 12 квітня біженці знову почали бунтувати. Зокрема іноземці у Журавичах відмовилися від прийому їжі в обід. Але вже 13 квітня вони припинили своє голодування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юрко Показати IP 13 Квітня 2012 18:03
А-а! Злякались! А ми вже окреме відіілення готові були їм відвести, з пальмочками... Голодування - неприродньо, а тому неадекватне. Але сомалійський синдром зараз лікується, для психіатрії це не сама складна проблема. Вони там наших моряків голодом морять, а ми їх тут ліками нагодуємо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus