USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Шевченко «звернувся» до Росії: панахида в центрі Луцька

10 Березня 2014 13:21
Панахида та покладання квітів до пам’ятника Тараса Григоровича Шевченка відбулися сьогодні, 10 березня.

Сотні людей зібралися біля головного корпусу Східнонаціонального університету імені Лесі Українки, аби віддати шану Великому українцю.

У цей день, 153 роки тому, відійшов від земного життя Тарас Шевченко. Сьогодні українці в різних куточках держави говорять його словами - словами великого пророка про єдність і боротьбу за волю.

«Сьогодні сонячний день, хоча над півднем України хмарно, але з проясненням, бо там люди з миром і любов’ю хочуть перемоги. Про це яскраво говорить приклад, коли російський військовий звернувся до українського офіцера, щоб той здав зброю. Наший відповів «Рускі не здаються», на що іноземний військовий подивовано глянув і сказав: Як!? Я ж рускій!?, українець відповів: Я рускій, але люблю Україну, й буду їй віддано служити! Шевченко вчить нас, він навчить і нашого брата: вийдуть люди в Росії на площі і скажуть: Пітіна геть! Банду геть, але з часом, поки, вони дивляться на нас»,- звернувся до всіх Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

На заході творчість Тараса Шевченка читали як дорослі, так і діти.
Були й авторські вірші.
Люди прийшли до пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку у вишиванках і з національною символікою, на прапори прикріпили чорні стрічки.

Шевченко закликає нас схилити голову перед Богом і більше ні перед ким: «Не дайте народові жити без віри!» Молітесь Богові одному, Молітесь правді на землі, А більше на землі нікому Не поклонітесь («Неофіти», VІІ).

Говорить український пророк й ніби до Росії: «Кайданами міняються, Правдою торгують. І Господа зневажають, Людей запрягають В тяжкі ярма. Орють лихо, Лихом засівають, А що вродить? Побачите, Які будуть жнива! Схаменіться, недолюди, Діти юродиві! («І мертвим, і живим»).

А кожному українцю Тарас Шевченко заповів любити один одного, бо в цьому наша сила: «Любітеся, брати мої, Украйну любіте І за неї, безталанну, Господа моліте («В казематі»).

Довідка. Шевченко помер 10 березня 1861 року. На кошти друзів 13 березня його поховали на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, перевезено в Україну і перепоховано на Чернечій горі біля Канева.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
К 200-летию Шевченко Показати IP 10 Березня 2014 13:59
Хохол останется хохлом Хоть ты пусти ЕГО в Европу Где надо действовать умом, Он напрягает только ж*пу. И потому-то на Руси Завещано аж Мономахом: "Связаться Боже упаси! С тремя - жидом, хохлом и ляхом ". Коварен жид, хотя и слеп ; Кичливый лях - похуже бл*ди, Хохол же - съест с тобою хлеб, И тут же в суп тебе нагадит (с)"Хохлы" Т.Г.Шевченко 1851г.
ЮЛЯ Показати IP 10 Березня 2014 15:01
слова Ленина живут и побеждают: "Всякая революция лишь тогда чего-нибудь стоит, если она умеет защищаться!" Крым - это геополитика!
Дурню Показати IP 10 Березня 2014 18:07
Про "хохла" - НЕ ШЕВЧЕНКО, не тішся
Анонім Показати IP 10 Березня 2014 18:33
хохли ті хто перекрив дорогу і лишив людей нормального життя. Перенесіть той памятник десь у парк чи ліс і поклоняйтесь ідолам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus