USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Поромівська об’єднана громада: перші підсумки роботи

13 Квітня 2017 15:24
Поромівську об’єднану територіальну громаду, що в Іваничівському районі, створено лише три місяці тому. Серед 14 депутатів – десятеро від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП». Голова Поромівської сільської ради Євген Недищук також входить до команди УКРОПу, йдеться у матеріалі газети № 14 (62) від 13 квітня.

Робота в органах місцевого самоврядування для Євгена Микитовича не нова. Однак досвід на посаді голови – перший.

Поромівська об’єднана територіальна громада лише починає шлях до становлення. Незважаючи на те, що держава декларує чимало обіцянок у реформі децентралізації, на практиці пакет низки важливих законів для розвитку ОТГ й досі не розглянули у Верховній Раді.

Принципи роботи

Добра справа починається з виваженої кадрової політики та згуртування. Чесність і відкритість – головні принципи у роботі.

«У нашій ОТГ ми разом із депутатами йдемо однією командою і ніхто не перетягує на себе ковдру. Тому, хоч і минуло ще зовсім мало часу, вже маємо невеликі здобутки, напрацювання та стратегічне бачення розвитку, – каже Євген Недищук. – Я завжди відкритий до спілкування з громадою, не приховую від людей свій особистий номер мобільного телефону».

Кадри

Сьогодні у штаті Поромівської сільради передбачено 21 працівника. Створено відділи освіти та соціального захисту, фінансовий, юридичний, земельний.

Серед чотирьох депутатських комісій – земельна, бюджетна, з питань депутатської діяльності та гуманітарно-соціальна.

«Поки не маю заступника, – розповідає Євген Недищук. – Наразі шукаємо також людину на посаду фахівця із залучення інвестицій, який умітиме писати проекти та зуміє залучити додаткові кош­ти на розвиток громади з інших джерел».

Незважаючи на таку кількість штатних працівників, у сільраді нині залишається нерозв’язаним питання з адмінприміщеннями для її роботи.

«Ситуація складна, бо нам у спадок дісталося менш як одна четверта приміщення колишньої сільської ради, займаємо чотири кімнати, – пояснює Євген Микитович. – Сесію проводимо у моєму кабінеті. Якщо ж розширене її засідання – використовуємо шкільний актовий зал».

Гроші

Бюджет Поромівської ОТГ на 2017 рік – 20 мільйонів гривень. Він міг би бути значно більшим, якби оперативно надійшла обіцяна державою субвенція на соціально-інфраструктурний розвиток. Додамо, що її розраховують пропорційно до чисельності населення об’єднаної громади. Для Поромівської ОТГ її очікують у розмірі двох мільйонів гривень.

Джерела наповненості бюджету в об’єднаній громаді змінилися. Зокрема, як пояснює Євген Недищук, 60 відсотків з податків на доходи фізичних осіб надходять відтепер у їхню місцеву казну.

«Нам дещо пощастило у цьому плані, адже на території ОТГ маємо Бужанську та недобудовану 10-ту шахти. З них очікуємо 12 мільйонів гривень надходжень», – додає Євген Микитович.

Комуналка

Одна з перших наболілих проб­лем, з якою звернулися поромівчани, – дороги. Взимку, каже сільський голова, просили, аби їх розчистили. Навесні постало питання ремонту.

«Щебенем засипали найбільш проблемні ділянки покриття. Уже минуло більш як місяць, і поки вони у задовільному стані. Частину доріг прогрейдерували», – зауважує поромівський сільський голова.

«Поступово почали залагоджувати й питання з вуличним освітленням. Маємо тут повне розуміння з боку депутатів Волиньради з команди УКРОПу, – розповідає. – Саме за їхньої підтримки з обласного бюджету нам виділять кошти на вуличні електрокомунікації для двох сіл – Поромова та Бужанки. Загалом же в об’єднаній громаді нині 10 сіл потребують таких звичних для Європи благ цивілізації.

Із допомогою голови фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді, радника голови облради Вячеслава Рубльова вже також домовилися з комунальним підприємством «Волиньпроект» щодо виготовлення проектно-кошторисної документації на водогін у Поромові.

Зауважимо, що вода в цьому населеному пункті зникає, й місцеві жителі беруть її з однієї із трьох водонапірних башт, проте вона неналежної якості.

У найближчих планах – облаштування нового паркану дов­кола поромівського кладовища. Цю ідею громада має намір реалізувати за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на умовах співфінасування.

Медицина

На території ОТГ працюють дві амбулаторії та шість фельдшерсь­ко-акушерських пунктів.

«Медична субвенція на первинну медицину залишається у нас, – пояснює Євген Недищук. – Оскільки не маємо лікарні, то уклали договори з Нововолинською та Іваничівськими лікарнями на обслуговування наших жителів. Адже ці населені пункти зовсім поряд – люди звертаються саме сюди».

Освіта

Уже з квітня цього року всі навчальні заклади в ОТГ перейшли у підпорядкування сільради. Голова зауважує, що процес упорядкування потрібної документації затягнувся, адже треба було переукласти всі договори на тепло- та електропостачання.

У Поромівській ОТГ – дві малокомлектні школи. Голова обіцяє їх не закривати, адже йдеться про діток початкової ланки освіти.

«У селі Млинище в школі лише семеро діток, у Верхнові – шестеро, – каже Євген Недищук. – І як закрити навчальний заклад? Тоді й села не буде. А з іншого боку – діти у більших колективах швидше розвиваються, набувають нових навичок та умінь, та й будьмо відверті: рівень підготовки дітей дещо вищий. У Верхнові в приміщенні школи працює і садочок – група короткотривалого перебування».

«До слова, нещодавно в селі Бортнів були збори громади. Там є школа, а люди хочуть дитсадок. І я поділяю їхні думки. Тому будемо обов’язково розглядати таку можливість. Найімовірніше, тоді тутешніх школярів доведеться перевести у ближню школу, а приміщення навчального закладу облаштувати під ДНЗ», – каже сільський голова.

Зауважимо, що в Поромові після 15-річної перерви нарешті запрацював новий сучасний дитсадок. Розташований він у частині будівлі школи.

«Через кілька тижнів, як тільки став головою, зібрав батьків з Поромівського садочка і запропонував їм спільно звернутися до іваничівського представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» з проектною пропозицією щодо покращення умов для діток, – ділиться Євген Недищук. – Починали його облаштовувати чи не з нуля. Із допомогою Фонду встановили металопластикові двері, адже старі були металеві і взимку дуже намерзали. Також придбали для діток музичний центр та магнітно-маркерну дошку».

Наостанок

«Понад 20 років у селах нічого не робили, а виправити розруху за короткий час непросто. Але є бажання, натхнення, можливість, розуміння, підтримка обласної ради. Багато разів бував у Польщі, Чехії, країнах Балтії, бачив, як там живуть люди. І хочу, аби у нас вони жили не гірше. Я завжди роб­лю те, у що вірю. Переконаний: у реформи децентралізації є майбутнє. Правда, часом хочеться сказати державі: не заважайте нам», – насамкінець зауважує поромівський сільський голова Євген Недищук.

Соломія Добролюбова

Іваничівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
234 Показати IP 13 Квітня 2017 17:50
громад быльше 10.не варто когось хвалити
СПРАВЕДЛИВИЙ Показати IP 13 Квітня 2017 22:13
ЄВГЕНІЙ МИКИТОВИЧ заслуговує на шану і велику повагу.Професійно підходить до вирішення всіх питань громади. Не рахується з особистим часом, У вихідні дні він також на роботі, бо переживає за всі галузі і надає посильну допомогу. . ПРАЦЮЄМО з грудня ,а справ зробили вже дуже багато .ДЯКУЄМО НАШОМУ ГОЛОВІ
володимир Показати IP 3 Грудня 2017 19:56
вже пройшов рік від виборів але жителі села Верхнів жодного разу голови тут не бачили. Вуличне освітлення як не горіло так іне горить , а про дорогу годі вже казати.До речі, дорога яка йде з Нововолинська до села Верхнів можна назвати випробувальним полігоном .Дорога нічия, бо ніде на балансі не стоїть.
ссс Показати IP 9 Грудня 2017 10:23
ссс
ссс Показати IP 9 Грудня 2017 10:45
Не тільки ви його не бачили ніхто не бачив.Сільська рада за рік не зробила нічого.Що вибрали те і маєте.Вибирали за гроші самі а тепер притензії ДО КОГО- НЕМА ДО КОГО треба думати головою коли брати 300 гривень за голос.
Анонім Показати IP 10 Січня 2019 17:11
10.01.2019р. На сьогоднішній день не укладено договору з НЦМЛ.Люди з ближніх сіл не можуть лікуватися в лікарні.При зустрічі з Євгеном Недищуком він обяснив так що депутати на сесії проголосували щоб люди лікувалися в Іваничах і гроші перечислив тільки на Іваничівську лікарню.Також ми розмовляли із головним лікарем НЦМЛ Мороз В.В. хороша людина все пояснив і при розмові з ним, з Поромівського ОТГ ніхто не приїхав він чекав що вони приїдуть чи голова чи депутати але нікого не було з представників громади села ,і наданий момент ще є і заборгованість за попередні роки, але вони принімали людей. Чому ми платимо податки і маємо лікуватись де хочуть наші представники Поромівської ОТГ!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus