USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Україна важлива для інвесторів, – посол Естонії в Луцьку

8 Червня 2018 13:53
Україна цікавить потенційних інвесторів з Естонії, оскільки тут дешевше виробництво, а майже половина естонського бюджету на співробітництво з іншими країнами витрачається на Україну, - розповів волинянам надзвичайний та повноважний посол Естонської Республіки в Україні Ґерт Антсу.

Про це йшлося під час зустрічі з представниками бізнесу надзвичайного та повноважного посла Естонської Республіки в Україні Ґерта Антсу, у межах робочого візиту до Луцька з метою налагодження контактів з представниками місцевої влади та бізнесу, а також розвитку подальшої співпраці у регіоні 8 червня.

Розповів, що відносини Естонії та України за останні чотири роки після Майдану та змін в країні стали значно тіснішими, ніж раніше. Для Естонії важливо підтримувати Україну в складні часи, наприклад, майже половина обсягу естонського бюджету на співробітництво з іншими країнами йде на Україну. Це показує важливість нашої країни для Естонії.

Наразі реалізовують приблизно 30 спільних з Україною проектів у різних сферах, наприклад, освіті, підприємництві, електронному урядуванні тощо. Спільно з Волинню протягом двох років реалізовували проект у сфері профтехосвіти. Посол нагадав, що два тижні тому в Україні перебувала президент Естонії Керсті Кальюлайд, яка відвідала Донбас першою з очільників зарубіжних держав.
Директор Колківського ВПУ Людмила Панасюк розповіла, що її заклад брав участь у загаданому проекті і проект продовжили ще на два роки. Учасниками проекту з Волині були шість закладів профтехосвіти та мали партнерами професійні школив Естонії. Колківське ВПУ разом зі школою-партнером створило ще один проект, у рамках якого педагогічний колектив відвідав низку професійних шкіл в Естонії, переймаючи досвід.
Зі слів Ґерта Антсу, Україна завжди була важливою для естонських інвесторів, перебуває у десятці найбільш важливих для них держав. Оскільки в Естонії швидко підвищується рівень середньої зарплати і вже становить майже 1300 євро, що вище, ніж у Польщі та Угорщині, Україна є цікавою для потенційних естонських інвесторів. Збільшується і український експорт в Естонію, а з Естонії в нашу країну експортують, зазвичай, рибні продукти власного виробництва та з Північної Європи, перероблені в Естонії.

Говорячи про те, чим Естонія відрізняється від решти країн, посол відзначив, що Естонія – маленька країна за площею та населенням, але одна з найбільш вільних економічно країн, розвинута країна щодо технологій. В Естонії можна протягом 4-5 хвилин сплатити податки онлайн, 2% ВВП щороку, тобто, стільки, скільки витрачає на оборону, країна економить завдяки електронному урядуванню. В Естонії мало таких традиційних для більшості країн проблем, як корупція, не через те, що естонці чимось кращі за інших, але завдяки близькості Північної Європи. 80% зарубіжних інвестицій в країну надходять зі скандинавських країн, і вже на початку 1990-их сформувалася бізнес-культура, що прийшла з Північної Європи.

Отже, рівень корупції тут нижчий, ніж в багатьох країнах регіону та навіть Західної Європи. Естонія виробляє продукцію для 500-мільйонного ринку ЄС, адже бренд «зроблено в Естонії» означає «зроблено в ЄС». Найбільшим українським інвестором в Естонії є корпорація «Біосфера» з Дніпра, найбільший виробник вологих серветок в Європі, який планує розширювати виробництво та виробляти в Естонії продукцію не лише для ринку ЄС, а й для ринку СНД.
Ґерт Антсу наголосив, що Естонію не можна вважати офшором, тому що вона одна з найбільш прозорих країн у сфері податків та не приховує інформації від податкових адміністрацій усіх країн світу. 18 років тому країна була першою в світі, яка запровадила єдиний тариф податку, зараз він становить 20% і нараховується тільки з дивідендів. Якщо інвестувати прибуток в компанію, податок не нараховується, тож це має бути цікаво для компаній, що розвиваються. Зареєструвати компанію можна за 20 хвилин онлайн. Тепер електронними послугами можуть користуватися не лише естонські громадяни, а й іноземці, оскільки три роки тому почала діяти програма е-резидентства. Іноземець може отримати таку ж саму картку з чіпом, як естонець, і може створювати підприємство онлайн в Естонії та користуватися іншими послугами.
Отже, специфічним обличчям Естонії, з його слів, є прозорість та ефективність, а також сучасні технології, це добре для іміджу країни та корисно для громадян і економіки. В країні найвищі показники економічного зростання в Європі вже протягом декількох років, у тому числі, завдяки прозорості та ефективності.

Посол запевнив, що в Естонії поважають українців та не дивляться на них, як на молодших братів чи на менш розвинутих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АНАТОЛЬ_ Показати IP 8 Червня 2018 14:04
Це на словах, бо естонцi сами бiдаки
Вася Показати IP 8 Червня 2018 14:05
щас Эстония завалит деньгами, инвесторы выстраиваются в очередь.
Корiнний лучанин Показати IP 8 Червня 2018 14:19
"iнвестор"оце так тролiнг.чекаемо вiд цього "iнвестора"5000дол. Iнвестицiй.клоун.
Я Показати IP 8 Червня 2018 15:44
Текст ні про що... бла-бла-бла як добре в Естонії бо податки можна заплатити за 2 хвилини.. Сказав би конкретно які виробництва в Естонії процвітають, скільки на них працює естонців і кількісні показники по безробіттю дав-би.. Але тоді все його бла-бла-бла - пшик??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus