USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Працювати з ОТГ результативніше, ніж з РДА, - Ірина Констанкевич

27 Жовтня 2017 18:45
Цими днями народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич зустрілась із громадами Маневицького, Любешівського та Ківерцівського районів. Зокрема, нардеп відвідала Колківську районну лікарню, Колківське ВПУ, зустрілась із депутатським корпусом та сільськими головами Любешівського району та жителями Жидичинської сільської ради, інформують у прес-службі партії.

РАЙОННА ВЛАДА МАНЕВИЧЧИНИ НЕ ХОЧЕ ОСВОЮВАТИ ДЕРЖАВНІ КОШТИ

29 жовтня Колки стануть центром об’єднаної територіальної громади. У контексті адміністративних змін працівники Колківської лікарні занепокоєні майбутнім свого закладу, адже цього року з боку районної влади вже були спроби змінити юридичний статус лікарні з окремої одиниці на відділення центральної райлікарні.


Після десяти місяців боротьби народному депутату Ірині Констанкевич разом із колективом та небайдужими колківчанами вдалось відстояти медичну установу.

На зустріч із працівниками Колківської лікарні разом із нардепом прибули депутати Волинської обласної ради від фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов та Іван Киричик.

Ірина Констанкевич переконана, що повноцінне функціонування лікарні у Колках – одне із першочергових завдань для голови цієї територіальної громади.

«Сьогодні в умовах реформи позиції багатьох медустанов досить хиткі. Існування лікарні залежатиме від того, скільки сюди прийде пацієнтів. У вас достатньо хороших лікарів, проте є нестача обладнання, – зауважила народний депутат. – Цього року за кошти державного фонду соціально-економічного розвитку нам вдалось придбати необхідне обладнання для частини медичних закладів 23-ого округу.

У тому числі на придбання мамографу для Маневицької районної лікарні. У наступному році спільно із колективом лікарні у Колках та головою ОТГ ми вирішимо, яке обладнання тут найнеобхідніше, та прикладемо усі зусилля, аби його придбати».

Ірина Мирославівна також зазначила, що найскладніше заводити кошти із держбюджету саме у Маневицький район, адже тут є великий супротив з боку голови райдержадміністрації Андрія Линдюка.

«Цього року Маневицька районна влада освоїла лише 10 % із залучених мною коштів з фонду соцеконому. Незрозуміло, чому затягується проведення тендерів. Складається враження, що голова РДА робить все для того, аби частина коштів повернулась назад у держбюджет», – каже Ірина Констанкевич.

Обговорили також проблеми первинної ланки медицини. За словами лікарів, є нестача комп’ютерної техніки та деяких медикаментів.

Вячеслав Рубльов зауважив, що за дорученням голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці у співпраці із підприємством «Волиньфармпостач» ФАПи та амбулаторії будуть забезпечені найнеобхіднішими ліками.

Не менш хвилює Колківську громаду й майбутнє освітньої галузі. Зокрема, місцевого вищого професійного училища, яке на сьогодні фінансується із обласного бюджету.

Ірина Мирославівна розповіла, що освітянській Комітет Верховної Ради спільно із Міністерством освіти та науки готують новий законопроект, який стосується професійно-технічної освіти.

«Виникає багато запитань, як має існувати та розвиватись профтехосвіта в умовах, коли усі заклади такого типу хочуть перевести на фінансування із місцевих бюджетів. Колківське ВПУ успішний навчальний заклад, проте й тут є проблеми, які потребують вливань коштів. Голові об’єднаної територіальної громади потрібно буде докласти чимало зусиль, аби не лише не втратити це чудове училище, але й примножити його здобутки», – зауважила народний депутат.

Ірина Констанкевич переконана, що робота напряму із громадою буде значно простішою та результативнішою, аніж через район.

З цією думкою погодився директор опорного закладу НВК "Колківська ЗОШ I-III ступенів-ліцей" Віталій Котеленець. За словами чоловіка, цього року за держаною програмою із держбюджету школам виділили по 600 тисяч гривень на облаштування кабінетів біології та хімії. У інших районах Волині перший транш цих коштів вже освоєний, тоді як на Маневиччині не провели ще навіть тендер.

«Коли я під час наради директорів звернувся щодо цього питання до заввідділом освіти та пана Линдюка, то вони лише посміялись і сказали, що треба наодинці про це поговорити», – нарікає Віталій Котеленець.

Директор навчального закладу попросив депутатів обласної ради посприяти, аби гроші, які виділять з обласного бюджету для шкіл в другій половині листопада, йшли вже на ОТГ, а не на район.

Вячеслав Рубльов зазначив, що все залежатиме від того, на скільки швидко буде проведено першу сесію у об’єднаній громаді та улагоджено всі юридичні питання.

«Працювати із об’єднаними громадами значно простіше, тому ми завжди лише «за» таку співпрацю», – зауважив депутат облради.

ЛЮБЕШІВ: СОЦЕКОНОМ, ЛІКАРНЯ ТА КОЛЕДЖ

Під час зустрічі із депутатами Любешівської райради та сільськими головами Любешівщини головною темою обговорення стало використання коштів із фонду соціально-економічного розвитку, залучених нардепом. За словами Ірини Констанкевич, освоєння державних коштів у Любешівському районі на низькому рівні, так само, як і у Маневицькому.

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Фесик запевнив нардепа, що кошти із соцеконому будуть освоєні до кінця року, адже вже на багатьох об’єктах проводяться роботи.

Ірина Мирославівна також звернула увагу присутніх на проблеми медичного забезпечення любешівців після утворення госпітальних округів на Волині. Відповідно до плану – Любешівський район віднесуть до Ковельського госпітального округу. Варто зауважити, що деякі села Любешівщини знаходяться більше ніж за 100 кілометрів від міста Ковель.

«Попри нашу боротьбу за Камінь-Каширський округ, Київ все ж наполягає на трьох госпітальних округах у Волинській області. За таких обставин депутати майбутньої Любешівської ОТГ мають прикласти максимальні зусилля, аби зберегти вашу районну лікарню», – наголосила нардеп.

Також під час зустрічі обговорили важливу тему – відновлення Любешівського коледжу, де в серпні 2017 року обвалилась стіна. Ірина Констанкевич розповіла, що вона лобіює включення до державного бюджету на 2018 рік ремонт приміщення навчального закладу. Проте на перешкоді цього є відсутність всієї необхідної документації від керівництва Луцького технічного університету, якому підпорядковується коледж. Ірина Мирославівна наголосила – якщо представники університету не поспішать, то відновлення Любешівського навчального закладу відтягнеться ще на рік.

ЖИДИЧИН: НАРДЕП ВІДЗВІТУВАЛА ПЕРЕД ГРОМАДОЮ

Зустріч із громадою Жидичина Ірина Констанкевич розпочала зі звіту про свою парламентську діяльність за рік. Зокрема, нардеп акцентувала увагу на законотворчих ініціативах, також розповіла, чому вона не підтримує частину провладних законопроектів.

«Законопроекти, які пропонують депутати від УКРОПу, опираються на реальну проблематику українців, тоді як провладні закони часто відірвані від життя. До прикладу, президентський законопроект № 7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Відповідно до нього пропонують надавати медичні послуги шляхом телеконсультацій. По-перше, це не результативно. По-друге, цим законопроектом влада в черговий раз показує свою дезорієнтацію у тому, що частина населення взагалі не має доступу до українського телебачення та мережі Інтернет. На все це ще й пропонують виділити 4 мільярди гривень», – обурюється Ірина Констанкевич.

Ще одним гострим для українців питанням на сьогодні є пенсійне забезпечення. Жителька Жидичина Олеся Ковальчук переймається, що збільшення пенсій може призвести до зменшення субсидій на комунальні послуги.

Народний депутат зауважила, що зараз Міністр соцполітики Андрій Рева говорить про монетизацію субсидій, тобто переведення їх в реальні кошти, які будуть видавати людям на руки.

«Це хороший варіант, адже тоді українці будуть більш економними до енерговитрат. Також це позитивно у тому плані, що сьогодні субсидійні кошти по суті переходять із державної кишені у приватну. При монетизації – цього не буде», – зауважила Ірина Мирославівна.

Парламентар додала, що залежність субсидій від підвищення пенсій поки не зрозуміле навіть для самого Мінсоцполітики, тому це питання у підвішеному стані.

Окрім цього, жителів майбутньої Жидичинської ОТГ цікавили проблеми, які вже сьогодні існують на території громади, проте не вирішуються через брак коштів. Зокрема, це ремонти доріг, перекриття даху та добудова початкової школи у селі Кульчин, перекриття даху Жидичинської амбулаторії.

Варто зауважити, що у цьому році за сприяння Ірини Констанкевич із державного фонду соціально-економічного розвитку було виділено кошти для придбання котла для місцевої амбулаторії та перекриття даху клуба села Жидичин.

Ірина Мирославівна наголосила, що важливим етапом для цієї громади стане об’єднання, адже тоді можна буде вирішити ряд питань, які турбують її жителів.

«Територіальна реформа має свої плюси та мінуси. Проте фактом є те, що сюди надійдуть у вигляді субвенції кошти із держбюджету, також більш реальною стане участь у міжнародних проектах. Я обов’язково буду працювати із головою ОТГ, якого оберуть жителі, аби підтримати громаду також коштами із соцеконому у 2018 році», –підсумувала Ірина Констанкевич.

Наприкінці зустрічі Ірина Мирославівна подарувала книги для Жидичинської бібліотеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus