USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Професійна освіта перестала бути суспільним пріоритетом, - нардеп

28 Листопада 2017 22:33
За час незалежності в Україні на 40 % скоротилась кількість професійно-технічних закладів освіти.

Про це розповіла народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич під час прямого ефіру на телеканалі «Нова Волинь», інформує прес-служба волинського УКРОПу

Нардеп наголосила, що дефіцит робітничих професій на ринку праці спровокований саме кризою у фінансуванні профтехосвіти, яка триває із 1990-ого року і до сьогодні.

«Професійна освіта перестала бути суспільним пріоритетом. Це треба визнати. Якщо говорити про недофінансування – це недофінансування на державному рівні. Професійна освіта повинна фінансуватись в межах 0,3 ВВП, а ми маємо лише 0,16.

Відповідно, також є недофінансування на місцевому рівні. Місцеві бюджети – різні і часто не забезпечують усіх необхідних потреб тієї чи іншої області.

Наприклад, бюджет Волині не настільки потужний, як Київщини. Ще одна важлива складова – стратегія розвитку професійної освіти, як вона синхронізується з ринком праці. Це проблеми, які потрібно вирішувати, як на законодавчому рівні, так і на рівні бюджету», – зауважила Ірина Мирославівна.

Парламентар також розповіла, що на часі підготовка двох законів, які стосуватимуться професійної та фахової передвищої освіти.

«Найближчим часом відбудуться засідання обох робочих груп, спільно із фахівцями в цій галузі будемо готувати законопроекти, – зазначила Ірина Констанкевич. – У вересні я подала свої пропозиції до проекту держбюджету 2018 року, які стосувалися того, що не можна зараз перекладати на місцеві бюджети фінансування закладів I-II рівня акредитації. Досвід такого фінансування підтвердив, що покладання цих зобов’язань на місцевий рівень, – рішення не правильне. Воно обґрунтоване лише економічно-фінансовими міркуваннями, але, якщо говорити про освітянські, соціальні пріоритети – цього не варто було робити».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus