USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Процедура перетину кордону з біометричними паспортами. ФОТО

19 Лютого 2015 10:10
Прикордонники презентували систему біометричного контролю паспортних документів.

Так, в Україні стартував процес видачі закордонних паспортів нового зразка. Проте це не ускладнить процедуру перетину кордону для тих, хто їх отримає. Адже співробітники прикордонного відомства вже мають досвід роботи з приладами для зчитування інформації з біометричних паспортів.

Про це повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

На даний час у Державній прикордонній службі України використовують три типи приладів для біометричної обробки інформації вітчизняного виробництва: стаціонарні, які встановлено у кабінах паспортного контролю, переносні на базі ноутбука та портативні на базі мобільного терміналу. Усі вони – універсальні, тобто можуть зчитувати інформацію з усіх видів біометричних паспортів, які є у світі, зокрема і з вітчизняного. Українські прилади сертифіковані за міжнародними стандартами і коштують дешевше, ніж європейські аналоги.

Сьогодні в аеропорту «Бориспіль» прикордонники окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» продемонстрували систему біометричного контролю паспортних документів.

У заході взяли участь експерти Європейського Союзу, представники Міністерства закордонних справ України та Державної міграційної служби України.

Під час заходу було презентовано роботу інспектора прикордонної служби з використанням повносторінкового зчитувача паспортних документів. Цей прилад дозволяє інспектору зчитувати інформацію про власника паспорта з RFID-чипа (біометричний чип, на який записано персональні данні особи), з машинозчитувальної зони документа, здійснювати їх порівняння, а також, за необхідності, досліджувати документ в ультрафіолетовому та інфрачервоному світлі.

Зазначимо, що Державна прикордонна служба України розпочала підготовку до роботи з посвідченнями особи нового зразка ще 2008 року. Саме тоді стартувало декілька пілотних проектів з імплементації європейських стандартів. А вже у рамках підготовки до Євро-2012 прикордонники отримали близько півтисячі приладів для біометричної обробки інформації.

Перед проведенням чемпіонату Європи з футболу було визначено 38 пунктів пропуску з найактивнішим пасажиропотоком. Це переважно західна ділянка кордону та аеропорти, де прибувала найбільша кількість туристів з країн, які вже запровадили біометричні паспорти. Тут було встановлене необхідне обладнання і паралельно проведено тренінги з персоналом. Таким чином, на сьогодні відомство має підготовлених інспекторів та мінімально необхідну кількість технічних засобів, щоб розпочати оформлення наших співвітчизників із закордонними паспортами нового зразка. До цього готові усі пункти пропуску для повітряного сполучення, а також основні автомобільні та залізничні. Планується поступово збільшувати мережу точок перетину кордону, оснащених приладами для біометричної обробки інформації. Насамперед це стосується міжнародних і міждержавних пунктів пропуску.

Нові документи оформлюватимуть не довше, ніж паспорти старого зразка. А якщо пропускний пункт, де вони перетинатимуть кордон, поки що не обладнаний біометричними «рідерами», процедура ідентифікації відбуватиметься за нині діючою схемою. Новий паспорт відрізняється від свого попередника фактично лише вмонтованим мікрочіпом, про що «попереджає» стилізоване зображення мікросхеми на обкладинці документа. Його, як і звичайний паспорт, можна перевірити за допомогою технічних засобів, які зараз є на всіх основних пунктах пропуску. Біометрія – лише питання безпеки, оскільки дане посвідчення особи унеможливлює підробку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus