USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Рівень підготовки патрульних у Луцьку значно вищий, ніж в інших містах, – Фацевич

18 Грудня 2015 22:15
Заступник керівника Національної поліції України Олександр Фацевич розповів про особливості підготовки патрульної поліції у Луцьку, як буде працювати новий підрозділ МВС та для чого патрульним планшети.

Інтерв’ю з Фацевичем у переддень запуску патрульної поліції у Луцьку опублікувало інтернет-видання «Конкурент».

ЧИТАТИ ЩЕ: НА МИКОЛАЯ ЛУЦЬКІ ПАТРУЛЬНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ СКЛАДАТИМУТЬ ПРИСЯГУ

Олександре, які були особливості під час відбору і навчання поліцейських у Луцьку?

Нам дуже зручно, що у Луцьку робота поліції запускається після великих міст. Ми вже бачимо недоліки, які зустрічаються в роботі, скажімо в Києві, Одесі, Харкові та вносимо зміни в програму навчання. Наприклад, водіння більше вчимо, бо часто водійське посвідчення є, а їздити - проблема. Справа в тому, що чим менше людей треба підготувати, тим вищою є якість цієї підготовки. Я так кажу не тому, що Луцьк – моє рідне місто, і я повинен так говорити. Це справді так, це підтверджують мої інспектори, які повернулися з Луцька. Я сьогодні був на співбесіді командирів рот, вони показують дуже хороші знання і командири з них будуть толкові.

Може секрет в тому, що більшість з них - колишні ВВшники?

ВВшники? Знаю, що з податкової є люди, і колишні працівники МВС, але близько 70% - це люди з вулиці.

В нас дуже багато документів подало активістів з місцевих організацій "Самооборона Волині", "Автомайдан" та інших, але практично ніхто з них не пройшов. Як так вийшло?

При відборі усі рівні: співробітник МВС, АТОшник, Самооброна, простий громадянин. Не важливо ким вони були до того, привілеїв нема. Якщо не пройшли - значить хтось тести десь не здав, хтось фізичної підготовки, хто тест на логіку чи співбесіду провалив. Багато є критеріїв. Але це не означає, що активістів брати не хотіли. В комісіях рішення приймають спільно. А в її складі були представники і з області, і з Києва. Так зробили, щоб адекватно приймати рішення. От в чому суть. Плюс проблема в тому, що співбесіду пройшли три сотні людей, а в штат потрібно тільки 160. Тому інші - в резерві.

А на що можна розраховувати тим, хто опинився в резерві?

У деяких містах є недобір. Водночас, зараз іде процес переатестації всіх колишніх працівників міліції. Цим займається той самий рекрутинговий центр, що займався набором патрульної поліції. Тому чимало з них отримають пропозиції там, де будуть вакансії.

Влітку під час оголошення набору в патрульну поліцію Луцька Ека Згуладзе говорила, що луцькі поліцейські будуть вчитися у польських колег. Вдалося втілити цей задум?

Наразі луцьких поліцейських готують інструктори з Києва, яких вчили американські і канадські спеціалісти. До речі, канадські ветерани зараз готують спецназ, який буде в департаменті патрульної поліції. Після присяги патрульні з Луцька почергово відправляться для стажування та навчання у Київ та інші міста. Адже у різних містах є своя специфіка. Десь більше пограбувань, у Києві проблемою є безпека дорожнього руху. В столиці маємо до п'яти тисяч викликів на добу, а в Луцьку зараз в межах 100-120. Важливо, щоб патрульні могли реагувати на різні ситуації.

Як буде організована робота патрульної поліції в Луцьку?

Основне завдання поліцейських - це превенція, тобто запобігання злочинам під час патрулювання. По-друге, вони реагують якщо бачать правопорушення і самостійно їм запобігають. Плюс поліцейські відпрацьовують усі виклики, які приходять на планшет. Наприклад, екіпаж їде на 33 квартал і отримує повідомлення з Центру управління екіпажами поліції. Диспетчери "Центру 102" починають працювати уже разом з патрулем. Диспетчер на 102 отримує дзвінок, скажімо "Мене пограбували, напали, таракани вдома", тобто різне. Цю заяву вносять в єдиний реєстр, передають інформацію диспетчеру, який керує черговим патрулем, а диспетчер в певному квадраті доручає виїзд найближчому екіпажу. Буває, що на місце може виїхати і слідчо-оперативна група. В основному 70% викликів відпрацьовують по планшетах і 30% - це ті завдання, які патрульні самі собі ставлять.

Чи забезпечені уже екіпажі технікою?

Так, планшети закупили за кошти донорів, як і автомобілі. В бюджеті передбачені гроші на все необхідне. Поки що залишається проблеми з оргтехнікою, але ми працюємо над її вирішенням. Патрульний буде забезпечений всім: від ручок і блокнотів до палива і зброї.

Автор: Наталка ПАХАЙЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Рома Показати IP 18 Грудня 2015 23:24
В патрульну поліцію беруть осіб без освіти, тобто особи які на даний момент є в резерві (без освіти або інженери і т.д.) будуть працювати в кримінальній поліції - абсурд!!!
дідо до Рома Показати IP 19 Грудня 2015 06:56
А що краще пузата алкашня з купленими дипломами юристів з ВДУ чи МАУП?
777 Показати IP 18 Грудня 2015 23:30
Такий розумний. Аж страшно!!!
АТО Показати IP 19 Грудня 2015 01:08
БЛА БЛА, ПЕРЕВІРИМ ЧЕРЕЗ СТО ДНІВ.КОНДОНИ РОЗДАТИ ОБОВЯЗКОВО.
суддя Показати IP 19 Грудня 2015 06:32
Цікаво,скільки авто почовпуть в перший же тиждень( чи день)??????
суддя Показати IP 19 Грудня 2015 07:49
А Згуладзе вже ж втікла у Париж ,нібито з чьотирма мільонами баксів!
ааа до суддя Показати IP 19 Грудня 2015 13:03
До Нового Року одна-хто більше?
Лучанин Показати IP 19 Грудня 2015 09:24
Ну що - в добрий путь! Ваша репутація у ваших руках!
Анонім до Лучанин Показати IP 19 Грудня 2015 10:02
Будут как в Киеве. Смотрел видео о том, как шестеро киевских чмырей не могло повязать в вагоне метро одного бомжа.
рома Показати IP 19 Грудня 2015 09:29
набрали з вулици.кашмар.в нас универи е можна булоб звидти набрати
Лучанка до рома Показати IP 19 Грудня 2015 13:11
Якщо в універах всі такі ж " грамотєі" як ти, то їм краще бути безробітними.
дідо Показати IP 19 Грудня 2015 09:55
Бувші міліціянти верещать від злоби.Прийдеться шукати іншу роботу або підуть на зону.
Анонім до дідо Показати IP 19 Грудня 2015 13:46
А чем нынешние лучше? По уровню взяток киевская полиция на порядок превзошла киевскую милицию - официальные данные. По уровню профессионализма - все знают, что...
ооо до дідо Показати IP 19 Грудня 2015 14:26
всі бувщі міліцянти вже у полїції
Лучанка до ооо Показати IP 19 Грудня 2015 16:02
Чесне слово))) Там всі свої!!! До одного!!!ВСІ МІСЦЯІ ПРОДАНІ!!!ЦЕ ПІВ МІСТА ЗНАЛО!
Я Показати IP 19 Грудня 2015 10:19
Чого інформація про Згуладзе появилася і зразу ж її поділи? Дійсно в Борисполі затримали її та її охоронця з 4 млн. доларів. Поїхала в Америку народжувати.Побільше грузинів в Україну.
111 Показати IP 19 Грудня 2015 10:21
Представники Самооборони та Автомайдану не пройшли в поліцію, бо треба хоть трошки щось в голові мати та щоб був якиїсь інтелект.
вундер Показати IP 19 Грудня 2015 11:10
Всі клишні менти яких обіять і повиганють будуть матьорими бандюганами то краще іх відправити на пенсію чи у запас але з обовязковою виплатою
Віндер Показати IP 19 Грудня 2015 13:19
При всій повазі до Фацевича - дуже сумніваюсь, що він відповідав українською і такими складними фразами
Віджай Показати IP 19 Грудня 2015 18:17
Змінилась тільки назва з міліції на поліцію,а методи так званої їхньої роботи ті ж самі.Рівень довіри від народу дорівнює нулю.Маючи такого міністра як Аваков мало віриться,що вся ця маса з вчорашніх безробітних і нашвидкоруч ознайомлених з правами і обовязками щось зможе зробити в цій державі,зокрема в нашому місті.ЮТУБ радо чекає на прекрасні перли нових поліцейських.....
Ася Показати IP 19 Грудня 2015 19:10
Не спішіть судити, а краще почекайте, які результати будуть.Якщо у них буде 8 итсяч зарплата, я думаю будуть працювати. А дипломи наших вишів рівні нулю. Там вчаться тупаки за бало, а в голові нуль
студент юрист Показати IP 21 Грудня 2015 02:07
Наймати в патруль людей без відповідної освіти, і навчити їх за 3 місяці законам, стрільбі, екстримальному керуванню та остальному це нонсес! Пффф, підготовка в них хороша... Замилювання очей і все! В мене викладач розказував що йому на заняттях з майбутніми(вже теперішніми) полісменами приходилося пояснювати різницю Конституції України і кримінального кодексу. Я добре знаю що це нові люди, які пішли працювати в поліцію не тільки за обіцяні гроші, але і для добробуту держави. Всі ми бажаємо змін(в кращу сторну) але навчити людей цій професії за такий короткий термін нереально, це як заставити оперувати пацієнта першу людину яка бажає цьомуж пацієнту здоров*я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus