USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що луцька влада робитиме із перевезенням дітей війни

8 Жовтня 2014 08:00
Через брак коштів у бюджеті діти війни наразі матимуть змогу безплатно їздити лише п’ятьма автобусними маршрутами у Луцьку.

Про це йшлося під час громадських слухань з розгляду питання «Пасажирські перевезення пільгових категорій громадян у місті Луцьку», що відбулися 7 жовтня у Луцьку.

Як розповів начальник управління транспорту та зв’язку Луцькради Анатолій Миронюк, пільгові перевезення передбачені у 18 нормативно-правових актах, але лише у 6 йдеться про відшкодування коштів за перевезення пільговиків. З його слів, відсутність джерела для покриття витрат створює суспільну напругу. Так, жоден документ не регламентує середньомісячну частоту проїзду таких громадян. Наразі держава відшкодовує лише частину витрат на пільгові перевезення.

Маршрутна мережа електротранспорту, з його слів, покриває переважно всі магістральні вулиці міста та сполучає найбільші пасажироутворюючі місця із соціально важливими установами, підприємствами, ринками, лікарнями тощо. Цей вид транспорту бере на себе потреби у перевезенні усіх пільгових категорій громадян.

Кількість громадян пільгових категорій, які безплатно користуються послугами міського транспорту збільшується. Торік десять пільгових категорій громадян (4,8 тисячі чоловік) користувалися безплатним проїздом в автобусах. Цьогоріч право пільгового проїзду на п’яти автобусних маршрутах надали дітям війни (це ще 14,5 тисяч осіб, або 30% від загальної кількості пільговиків, яка становить 47,8 тисячі осіб). Маршрути № 9, 18, 26, 27, 47, на яких здійснюються ці перевезення, пролягають через незадіяні електротранспортом вулиці міста. Таким чином, луцькі владці вважають мережу транспорту, на якій здійснюються пільгові перевезення, достатньо густою, щоб пасажири могли потрапити від місця проживання до соціально важливих об’єктів.



Якщо перевезення дітей війни здійснювалося б на всіх автобусних маршрутах міста, сума відшкодування становила б 6,8 мільйона гривень щороку. Для перевезення усіх категорій пільговиків розмір субвенції становив би 20,4 мільйона гривень на рік, а такі кошти у міському бюджеті відсутні. Торік для покриття витрат на пільгові перевезення тролейбусами надійшло 13, 4 мільйона гривень. Якщо кошти, виділені з держбюджету на 2015 рік, 15,333 мільйона гривень, розділити на всю кількість громадян пільгових категорій, то отримають 87 копійоки на пільговика на день (або 320 гривень на рік).

Своєю чергою, Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що йому доводиться виправдовуватися «невідомо за що». Він визнав, що пільговики ображені чинним законодавством, адже закон є, а коштів немає, але потрібно, мовляв, шукати золоту середину. Він розповів, що з 15,332 мільйона гривень частина пішла на ЛПЕ, а інша частина – на маршрути, на яких, згідно з рішенням виконкому, діти війни мають право на безплатний проїзд. Міський голова запевнив, що готовий ініціювати рішення міськради, або звертатися до кабміну із проханням забезпечити суму, необхідну для компенсації перевезень пільговиків усіма автобусними маршрутами. Він визнав, що міський бюджет не має змоги виділити кошти для компенсації перевезень усіх категорій пільговиків.



Депутат Луцькради Андрій Осіпов поцікавився у міського голови, чому саме дітей війни та дітей з багатодітних сімей визнали категоріями населення, які не гідні отримати право безплатного проїзду, натомість таке право мають почесні громадяни Луцька.

«Чому в перелік пільговиків, який висить в маршрутках, Ви включили почесних громадян міста Луцька, таких, як Віктор Чорнуха, мільйонер, Ваш друг? Чому для нього є гроші на безоплатний проїзд в маршрутках, а для дітей з багатодітних сімей немає?», - запитав Миколу Романюка депутат.

На це міський голова відповів, що почесних громадян у Луцьку 5-6 чоловік, усі вони, з його слів, своєю працею заробили шану лучан.

«Чорнуха не буде їздити тролейбусом, він має свого джипа, не переживайте», - відповів Андрію Осіпову міський голова.

Відповідаючи на питання про те, яким чином він визначав, хто більше заслуговує на безплатний проїзд, Микола Романюк запевнив, що для нього «усі пальці на руці болять».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Валя Показати IP 8 Жовтня 2014 09:44
Ви вже дістали з цими дітьми війни.Вони мають доплати до пенсій,пільги на комунальні постулги, їздять в тролейбусах безоплатно.Ні їм ще давай в автобусах безоплатно. У нашому домі така вже дитина війни.Ні дня дома не посидить, пільги має на все і вештається по маршрутках.Щей хизується, а я що дурна їздити тролебусом.А чого багатодітні мають їздити безоплатно-це що заслуга наклепати дітей, їм держава платить неабиякі гроші по 3-4 тисячі за наш рахунок, а ми пенсіонери з 40 річним стажем одержуємо 1000 грн пенсії.Це правильно. І ніких пільг.Живемо не дохнемо, а як дохнемо ми нікому не потрібні.За совета всіф діти їздили безоплатно,хто мав читацького квитка і не тільки в міських , а й міжобласного значення автобусах. А пенсіонери платили,бо івони мали пенсію.А ще скільки ви видаєте книжечок, здорові мужики ,бами,діти мають книжечки і їздять у автобуса міжобласного ? Ми не заслужиои це багаторічсполучення,чому так? А чого нема пільг ветеранам праці? Ми не заслужили це багаторічною працею.А думаю теперішнє покоління такого статусу не буде мати,бо не робить або робить не влаштований, і правильно на фіга платити податки,щоб нас старість бути ніщими, і одержувати пенсію, як ці,що робили по 5 років.
ВАКЕП Показати IP 8 Жовтня 2014 19:29
Уся нісенитниця у тому, що перевізники, перед тим як просити у міськраді дозвілу на перевезення, не не вивчають і не знають законів що до технології перевезень.. У законах вказано пільгові категорії. Тому перевізник повинен зважити свої мождивості. Не можеш зробити так, як каже технологія життя людей згідно законів, не ставай перевізником. Став перевізником - виконуй закони.
новий до ВАКЕП Показати IP 8 Жовтня 2014 22:10
Згоден.став ти перевізником,все порахував,передбачив, а тут бац,ВР перед виборами додала ще пару категорій пільговиків,а солярка з шести на десять грн ,а з десяти на пятнадцять,а тут війна треба арміі допомогти,а тут знову вибори і черговий кандидат верещить що пільговиків мало,треба щееееее,а ти перевізник...і платиш податки щоб у пенсіонера була пенсія і він у твому автобусі ганяв безкоштовно по базарах щоб порівняти ціни.Ну як перспектива ?Якщо я не вмію варити борщ-то на кухню зась.При капіталізмі ніяких пільг не може бути.Держава повинна забезпечити достойне життя громадян!!!В конституціі про пільги нема ні слова,а про достойне життя написано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus