USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що робити з нестачею місць для кладовищ в Україні

26 Травня 2018 23:12
В Україні давно катастрофічно не вистачає кладовищ. Особливо ця проблема стосується міст, в яких живуть мільйони людей. Кабмін, своє чергою, пропонує нововведення - біопоховання після кремації, як це роблять у західних країнах.

Але чи приживеться подібна практика в Україні наразі залишається під питанням, пише «Сьогодні».

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8248, який пропонує розвантажити кладовища завдяки розвитку кремації і біопоховання.

У законопроекті прописані правила біопоховання. Згідно з ними дозволяється використовувати матеріали, які розкладаються протягом п'яти років. Також не можна встановлювати намогильні споруди – замість цього місце поховання облаштують інформаційною табличкою.

Одним з видів біопоховання може бути приміщення праху в біоурну разом з насінням рослин.

Щоб розвантажити кладовища і припинити їх монополізацію, для біопоховань виділять окремі ділянки кладовищ, парків, скверів та інших зелених зон. Таке рішення допоможе розвантажити кладовища, які зараз переповнені, і знизити вартість ритуальних послуг.

Читати ще: Чи готові лучани до кремації

Крім того, згідно із законопроектом, до переліку принципів діяльності у сфері поховання пропонують додати «еколого-економічну ефективність використання земельних ресурсів». Працівникам правоохоронних органів мають намір заборонити передавати ритуальним службам контакти родичів померлої людини - із встановленням кримінальної відповідальності за порушення (разом з тим документ не передбачає таких змін до ККУ). Натомість пропонують запровадити окремі санкції за неналежне чи самовільне використання цвинтарних та надмогильних споруд, склепів, урн з прахом, могил або інші дії з метою зневажити родинну чи суспільну пам'ять про померлого. Йдеться про штраф до 1700 грн або арешт до 4-х місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до 2-х років.

Органам місцевого самоврядування мають намір доручити вести публічний реєстр надавачів ритуальних послуг на відповідній території; виявляти несанкціоновані місця поховань; сприяти будівництву крематоріїв. Законопроект містить зміни до статті щодо перепоховання - зокрема, перелічено можливі причини таких заходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus