USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Школярі Луцька не будуть вчитися за підручниками Табачника

26 Червня 2013 15:17
Луцька міська рада прийняла рішення про закупівлю підручників з історії України для школярів 5 та 10-11 класів.

За це проголосували більшість депутатів під час засідання 42-ої сесії сьогодні, 26 червня.

Ініціативу щодо закупівлі підручників висунув депутат Юрій Вега, школярам необхідно літературу, яка зможе «компенсувати брак інформації для дітей».

За його словами, Дмитро Табачник перетворює історію України в короткий курс з історії «Малоросії». Руйнується поняття національної свідомості.

Так, у міністерський підручник з історії України для 5 класу, виданий у часи табачниківського урядування, не потрапили такі теми, як Голодомор, діяльність УПА, радянські репресії. У ньому суттєво змінені матеріали про Другу світову війну у порівнянні з версією 2005 року. Міністерство не включило матеріали про бій під Крутами, про діяльність УПА, Голодомор не називається «геноцидом», не згадується й про українське дисиденство, українську революцію.

Із підручників з історії для 11 класу зник розділ про «русифікацію». Фальсифікації на виборах президента 2004 року замовчуються. Натомість оспівується посилення президентської влади Януковичем.

Також скоротили інформацію про ОУН-УПА, повернули міфічну радянську назву «Велика Вітчизняна війна».
Цього року Міносвіти вилучило імена Степана Бандери та Романа Шухевича з переліку осіб, про які треба знати, аби скласти цьогорічне незалежне оцінювання з історії України. Натомість їх замінили на активних учасників московсько-більшовицької агресії проти України - Миколу Щорса і Юрія П’ятакова.

Тому на думку Веги, луцькі школярі потребують додаткової літератури, зокрема «Вступ до історії України: навчальний посібник» для учнів 5-х класів та «Історія України: посібник для 10-11 класів» львівських видавництв.

Ці книги, як озвучив депутат, будуть коштувати 131 тисячу гривень. Міський голова Луцька Микола Романюк дав вказівку управлінню бюджету та фінансів надати пропозиції щодо можливих джерел фінансування на виконання цього рішення на наступну сесію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Факт Показати IP 26 Червня 2013 15:25
Розумна пропозиція. Респект, та навряд чи мер на таке піде. Вертикаль по шапці дасть.
загреб Показати IP 26 Червня 2013 15:35
Идея неплохая.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus