USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Сільради готові об’єднатися з Луцьком на своїх умовах

17 Січня 2018 15:05
Сільські голови Прилуцького, Гірки Полонки та Підгайців на словах висловлюють абсолютну готовність щодо ймовірного об’єднання з Луцьком, однак, на їхнє переконання, Луцьк зі свого боку зобов’язаний вирішити ледь не всі нагальні проблеми сіл, аби ті погодилися на об’єднання.

Про це йшлося під час круглого столу в приміщенні Прилуцької сільської ради, проведеного представниками Волинського центру розвитку урядування 16 січня.

Як розповів голова Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов, у 2017 році почали реалізовувати договори, ще раніше підписані з Луцькою міською радою, зокрема це договір про капітальний ремонт вулиць Наливайка та Богуна в Прилуцькому. Відповідно до домовленостей, кошти на об’єкт виділені шляхом співфінансування: 40 % – від Луцької міської ради, яка скерувала 2,5 мільйона гривень, 10 % – від Прилуцької міської ради та 50 % державних коштів, залучених через облраду чи ОДА.

«Також Луцька міська рада допомогла нам у реконструкції кімнати під ЦНАП Будинку культури Прилуцького (виділила 90 тисяч гривень, – ВН)», – зазначив Валентин Арчибасов.

Як наголосив сільський голова, зараз головними питаннями, які хвилюють Прилуцьке, є будівництво в селі дошкільного навчального закладу та ремонт доріг.

«На сьогоднішній день нам потрібно побудувати два дитячі садочки: один – у Дачному, другий – у Прилуцькому. Тоді можна було би майже 100-відсотково вирішити питання з нашими дітьми. Хотілося би почути думку Луцької міської ради та її бачення щодо цього питання», – зауважив Валентин Арчибасов.
Незважаючи на запевнення про те, що сільська рада готова співпрацювати з Луцьком, голова Прилуцького двічі ветував рішення ради про об’єднання – у 2016 та 2017 роках.

«Співпраця потрібна, ми готові співпрацювати з надійними партнерами, адже багато чого залежить від двох сторін», – сказала голова Гіркополонківської сільської ради Ніна Симонович.

Вона розповіла, що готова співпрацювати в напрямку об’єднання з Луцьком. «Наша сільська рада включає три населених пункти. Гірка Полонка – це центральна садиба. Село має свої здобутки. Це, наприклад, дорога, освітлення, школа, два дошкільні заклади. Але є й свої проблеми», – наголосила Ніна Симонович.
Так, попри наявність у селі двох садочків, черга на запис дитини в заклади не зменшується. Окрім того, в сусідньому селі Полонці садочку взагалі немає, тому всі діти відвідують дошкільні навчальні заклади в Луцьку.

«Перша проблема, яка назріває і яку хотілося би вже вирішувати, – це будівництво дитячого закладу й у селі Полонці».

Інша нагальна проблема – якість питної води. Це питання вдалося зрушити у 2015–2016 роках, коли були видані технічні умови на водопостачання і водовідведення для Полонки. Проте зараз можливості розпочинати реалізацію проекту немає.

«Це, я вважаю, наша комплексна проблема, адже смердітиме не тільки для Гірки Полонки, сморід розноситиметься і далі, і в місто Луцьк безпосередньо», – наголосила Ніна Симонович.

На її переконання, ці проблеми вдасться вирішити тільки разом, сівши за стіл переговорів, «і якісь політичні питання сюди не потрібно мішати, просто треба сісти і поговорити як господарям, адже страждає громада».

Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк зазначив, що не проти співпрацювати з Луцьком, але, на його думку, перші кроки в напрямку налагодження стосунків має зробити саме міська влада, наприклад продовжити маршрут № 18 до села.
Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, до сільських рад Прилуцького, Підгайців та Гірки Полонки були направлені відповідні листи-звернення щодо об’єднання, адже депутати міськради підтримали ідею добровільного об’єднання ще в липні 2017 року.

«На жаль, усі ці сільські ради прислали листи про те, що вони не хочуть із нами об’єднуватися. Були підписані договори про співпрацю з Підгайцівською, Прилуцькою сільськими радами, зокрема по Прилуцькій сільській раді були виконані всі умови. Але, думаю, весь цей популізм у словах сільських голів досі присутній і надалі буде. Адже рішення виносяться на сесію, але ветуються.

Сільські голови просто бояться втратити свої посади, зарплати, тому хочуть залишити все так, як є, а про долю громади взагалі не думають», – наголосив Григорій Недопад.

Він відзначив, що Луцьк попередньо звертався до сільських рад, тому зараз очікує на крок у відповідь, зокрема сільради мають прийняти рішення на пленарному засіданні.

Щодо ситуації з дитячими садочками Григорій Недопад зауважив, що більшість дітей із цих сіл відвідують дошкільні навчальні заклади, та й школи, у Луцьку.

«Це тільки слова. Кардинальних рухів, що Луцьк зараз прийде й буде будувати садочки, не буде. Адже діти й так ходять у наші садочки. Нехай сільські голови висловлюють свою згоду на об’єднання, тоді ми будемо думати про спільні проекти на теренах спільної об’єднаної громади», – наголосив перший заступник Луцького міського голови.

Стосовно каналізаційної системи в Полонці Григорій Недопад зауважив, що зараз технічних можливостей реалізувати проект немає, адже потрібно замінювати все наявне обладнання, аби включити стоки Полонки до системи міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Цинік Показати IP 17 Січня 2018 15:11
Ввести нарешті картку лучанина і контроль над пільгами і соціальними послугами (в частині - кому саме вони надаються). А сільради - хай думають і вирішують, як їм краще жити і в якому статусі, Не забуваючи що інша громада їх фінансувати не повинна.
От до Цинік Показати IP 17 Січня 2018 15:24
золоті слова!100%+
Прилуцьке! Показати IP 17 Січня 2018 16:33
Да нє, обгородити Луцьк колючим дротом поставити вежі та вартових з автоматами. "Пільги послуги" тоді побачимо хто перший запіщить в Слоні чи Фуршеті багато не накормишся, а скільки людей фактично за безцінь працює в Луцьку з даних сіл.
ігор луцький до Прилуцьке! Показати IP 17 Січня 2018 18:12
Ніхто не заставляє працювати в Луцьку за безцінь.Нехай їдуть в Київ,Польщу,ітд.
Луцьк Показати IP 17 Січня 2018 16:46
Якщо вже й будувати навчальні садочки за міські гроші, то однозначно в Луцьку... і вже такі щоб на 12...16 груп діток... При Союзі щороку вводили в експлуатацію по 2-ва садочки та одній школі... А діток із навколишніх сіл при потребі нехай водять... Так і так - більшість із жителів прилеглих сіл працюють в Луцьку
Цинік Показати IP 17 Січня 2018 17:09
Ви, шановний, тепле з м'яким переплутали. Мова йде про об'єднання громад (нормальне явище розвитку центрів адміністративних одиниць), як саме воно має відбуватись. І про те, чи доречно виставляти при цьому ультиматуми. Щодо "запіщить бо не накормишся" - це про що? Є перевірена інформація про те що лучани масово їздять "кормитись" в Прилуцьке, чи якесь інше навколишнє село? Якщо ж Ви про продаж власних продуктів на ринку - то це процес взаємовигідний, і для того хто може продати, і для того хто має альтернативу де купити. Якщо забрати - програють і перші, і другі. Про "людей що за безцінь працюють в Луцьку з даних сіл" - дивно. Я от регулярно в маршрутці бачу оголошення на кілька відомих заводів із вказаною з/п 7-11тис (і з розмови зі знайомими звідти знаю, що там тому хто працює, її таки платять). Що заважає? Те що там дисципліна і за перегари-прогули - зразу звільнення? І взагалі - як це все пов'язано з темою статті?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus