USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Скасування статті про незаконне збагачення: чому КС ухвалив скандальне рішення

4 Березня 2019 16:54
Через рішення Конституційного суду цього тижня на межі закриття опинилися 65 справ щодо незаконного збагачення, які були порушені НАБУ. Незалежно від того, чи вони - вже в суді, чи ще перебувають на стадії досудового розгляду.

За законом, якщо справу закрили раз, то до неї вже не повертаються. А, за даними антикорупційних активістів, йдеться про півмільярда гривень, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Більшість суддів Конституційного суду ухвалили рішення скасувати статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення. За нею набуття чи передача державним службовцем багатства, законність якого не підтверджено доказами, карається позбавленням волі до 10 років із конфіскацією майна.

Судді побачили аж три порушення Конституції. Зокрема назвали статтю про незаконне збагачення чиновників порушенням презумпції невинуватості. Ніби йдеться про звичайного громадянина, а не про того, кому довірили суспільні гроші і владу. Своєю чергою, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що стаття про незаконне збагачення нібито була неефективною.

Проти виступили лише четверо: Ігор Сліденко, Віктор Колісник, Василь Лемак і Сергій Головатий. Вони твердять ніякого порушення Конституції немає.

Подання до суду підписали 59 народних депутатів. Стурбовані народні обранці представляють 5 фракцій та депутатських груп. Серед них є і потенційні фігуранти антикорупційних розслідувань. Наприклад, Максим Поляков, звинувачений у бурштинових махінаціях. І ті хто прикриває своїх спонсорів. І їм вдалося. Усі виявлені факти незаконного збагачення - тепер законні.

"Це не перше рішення, яке було скероване проти антикорупційної реформи. Можна навести багато прикладів: і так звана правка Лозового, і проект закону, яким спрощувалося звільнення керівництва Антикорупційного бюро, і багато-багато інших спроб! Але це перша спроба, яка має незворотній характер! Тобто зараз ми маємо легалізацію капіталів, здобутих незаконним шляхом і виправити цю ситуацію на сьогоднішній день неможливо! Тобто пять років закреслено!" - заявив голова НАБУ Артем Ситник.

Це скандальне рішення Конституційного суду, воно остаточне, оскарженню не підлягає. Власне, а чому Конституційний суд пішов на відверто антинародне рішення? Є кілька версій, причому одна не заперечує іншої, всі вони можуть працювати одночасно і всі вони, на жаль, не мають стосунку до юстиції або ж справедливості.

Одна з підозр - деякі судді можуть бути учасниками юридичного спрута авторства Віктора Медведчука. У цьому складі КСУ є людина з недавно зміненим прізвищем , що має близьке рідство з Віктором Медведчуком. Але невже цього не знали.

"Давайте подивимося на цей склад КСУ! Я нагадаю: троє суддів проходять у державній зраді в кримінальних провадженнях, двоє були призначені ще Януковичем – Порошенко їх залишив і двоє призначені з порушенням процедури, замість конкурсу – політичні призначенці. Отакий в нас "якісний" КСУ. І відповідно такий якісний КСУ подякував політичній еліті фактично зробивши її недоторканною з точки зору незаконного збагачення, вони просто легалізували незаконне збагачення", - пояснює голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

Ця сама еліта поки що пояснює підтримку скасування кримінальної статті за корупцію дуже не переконливо. Принаймні для суспільства.

"Мені важко уявити собі зміст обвинувальних вироків судів, якими б притягались до кримінальної відповідальності на підставі цієї статті. Якщо якийсь інструмент є очевидно неробочим, від нього треба відмовлятись", - запевняє народний депутат Павло Пинзеник.

Частина суддів самі не можуть пояснити свої статки – і це теж можлива підстава для їхнього рішення. Та головна підозра, що суддів могли додатково зацікавити. Тиск пов’язують із наближенням президентських та парламентських виборів. Зміна влади може призвести до масових посадок і відповідальності за нинішню корупцію у владі.

А голова Конституційного суду робить здивовані очі на різку суспільну критику переможного для корупціонерів рішення.

"Звичайно, можу допустити, що не всі розуміють це рішення. Може навіть більшість поки не розуміє", - каже голова КСУ Станіслав Шевчук.

Буквально всі та кожен розуміють це рішення і персональні мотиви судей. Інша річ, що переважна більшість їх не сприймає і наслідки вже є жорсткими для країни та громадян. Суд поставив на карту не просто свою репутацію, а й здобутки України після 2013 року. Юристи Євросоюзу вже розмазали рішення суду, як, щонайменше, безпідставне.

Фактично, йдеться не тільки про заангажованість, а фахову непридатність тих, хто мав би складати юридичну вершину України. Такі статті на сьогодні існують принаймні в 48 країнах світу. В жодній з них вони не визнані неконституційними. Під питанням може опинитися, зокрема, і подовження безвізового режиму з ЄС – це перші ластівки. І наші дипломати про це вже знають.

"Нам терміново потрібно знайти залізобетонне правове рішення, яке раз і назавжди врегулює всі питання. І не лише на перспективу, а й не дозволить звести нанівець усю проведену за ці роки антикорупційну роботу. Інакше – матимемо серйозну кризу довіри у відносинах з нашими друзями та партнерами. І на кону не просто безвізовий режим, а підтримка України", - заявив голова МЗС Павло Клімкін.

На Банковій вже заявили, що терміново направлять новий законопроект на заміну скасованого Конституційним судом. Проте, коли його приймуть - невідомо, як і те чи не скасують через кілька років знов. Та найголовніше інше - все що вкрадене досі при цій владі, що прийшла на ідеях Майдану - вкрадено законно.

"Ми сподіваємося, що незаконне збагачення як один із ключових кроків на шляху боротьби з корупцією в Україні буде все-таки повернуто знов у Кримінальний кодекс України в тій редакції, яка враховуватиме зауваження Конституційного суду України", - заявили в міжнародній організації Transparency International.

Власне, і Порошенко, і кандидат в президенти Тимошенко вже подали свої законопроекти, які мусять повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Втім, той самий Конституційний суд потім знову може визнати їх незаконними і так далі по колу до нескінченності. Чи не вперше, розвиток подій в цьому скандалі неможливо спрогнозувати.

Сергій Швець
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Степан Показати IP 4 Березня 2019 17:52
БОЖЕНьКУ!!.За що стояли на майдані наші юнаки і юнки і за що загинули стільки героїв???КИНУВ ГАРАНТ ТОМОС ДЛЯ ТОГО ЩОБ ЗБУДОРАЖИТИ НАРІД, а всі корупційні доходи сховав за скасованими Конституційними законнами.
Корiнний лучанин до Степан Показати IP 4 Березня 2019 20:06
Особливо "юнки" ну за що?????
123 Показати IP 4 Березня 2019 18:56
А шо то таке Шабунін. Чим він заробляє на життя. і на чиємо прикормленні перебуває?
Тор Показати IP 4 Березня 2019 19:23
Українці по можливості не платіть податки, приховуйте свої доходи. По перше за це вже не карають, по друге цю *учу владу я б пригостив пиріжками з ціанистою начинкою.
скептик Показати IP 4 Березня 2019 19:25
цікаво, а суд Лінча хтось відміняв ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus