USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Стадіон у Вересневому: хащі, сміття та купа гною

4 Травня 2017 16:27
Спортивний стадіон у мікрорайоні Вересневе, що в Луцьку, останні кілька років з окраси та символу здорового способу життя перетворився на сміттєзвалище. Тренуватися тут до снаги не кожному – навкруги бите скло, бур’яни та сміття. Постійними відвідувачами стадіону, кажуть місцеві, крім кількох справжніх фанатів здорового способу життя, стали наркомани та любителі випивки. Що ж сталося з цією спортивною ареною та чи можна її повернути до життя?

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №17 (65).

НЕСПОРТИВНА ІСТОРІЯ

«На цьому стадіоні нинішній тренер футбольного клубу «Волинь» Віталій Кварцяний відбирав футболістів для команди», – відразу з гордістю повідомляють нам місцеві жителі, які взялися показувати дорогу до стадіону.

До цього спортивного поля не так легко знайти шлях. Воно загубилося у вузьких вуличках мікрорайону. Вхід тут відшукати ще важче, адже навіть стоячи біля воріт колишньої спортивної арени, не здогадаєшся, що тут вирувало життя. Сіро-похмурі бетонні стіни огорожі та рясно засмічені кущі – відразу стає зрозуміло, що спорт місцеві жителі не поважають.
Вхід до стадіону

На вході до стадіону нас зустрічають учні місцевої школи №16 та їхній учитель фізкультури. Вони, як тільки дізналися, що стадіон приїдуть оглядати журналісти, прийшли сюди, аби довести, що не всі тутешні жителі так зневажають навколишню природу та здоровий спосіб життя.

«Колись стадіон був дуже чистим. Коли ходила в дитсадок, то вихователі нас приводили сюди на екскурсію, ми гралися, бігали. Тут стояли гарні футбольні ворота. Пам’ятаю, коли ходила в молодші класи, то теж приходила сюди, бо тут тренувалися професійні спортсмени», – пригадує семикласниця Ангеліна Демчук.

Учителька Тетяна Казнадзей розповідає: за її пам’яті на території стадіону були бігові доріжки, поноцінне футбольне поле та трибуни. Зараз на місці доріжок бур’яни, а про футбольне поле нагадують лишень стовпи воріт для гри.

«Бігові доріжки були висипані гравієм, але зараз від них не лишилося і сліду», – додає пані Тетяна.
На цей стадіон дітей не пускаємо, бо це небезпечно, - Тетяна Казнадей

Люди пригадують: на цьому стадіоні проводили тренування, спортивні змагання, навіть займалася дуже відома свого часу футбольна команда «Кристал». Лучанин Андрій Костенко, який раніше жив у цьому районі, каже: сам був одним із футболістів «Кристала».

«Ця команда була з історією. А на стадіоні проводили обласні, районні першості з футболу. Я почав грати у футбол з восьми років, у 14 мене взяли в команду. Добре пам’ятаю, яке тут було рівне поле, де стояли лавки для вболівальників. Тут діти проводили дуже багато часу, – розповідає Андрій. – Зараз, через 15 років, коли це побачив – жахнувся. Те, що раніше було прекрасним майданчиком для спорту, для досягнень, перетворили на смітник».

«Тепер тут розпивають алкогольні напої, випасають кіз, гуляють із собаками, кури тут несуть яйця, а люди виносять сміття. На жаль, лучани ще не навчилися поважати одне одного. Коли навесні зрізують дерева, вони сюди ще й викидають сухе гілля», – з прикрістю констатує вчителька.

За останні кілька років, відколи цей стадіон перестали використовувати за призначенням, місцеві жителі перетворили його на своєрідне сміттєзвалище. Сюди зносять непотріб з дому, викидають побутове сміття. Поле рясніє недопалками та пластиковими пляшками. Директор комунального підприємства «Дитячо-юнацька спортивна школа №2» Валерій Панчук розповідає: стадіон – на балансі підпорядкованого йому навчального закладу. Проте облаштувати тут гідне спортивне життя комунальному підприємству не до снаги – грошей, як завше, не вистачає. Тож аби стадіон зовсім не занепав, щороку він та працівники спортшколи виходять сюди на своєрідний суботник. Запасаються рукавицями, пакетами та чистять від сміття арену. Проте за деякий час, усупереч всім їхнім старанням, тут знову гори непотребу.

У куточку стадіону помічаємо купу гною. Місцевий житель на шматку території облаштував відстійник. Наші провідники з прикрістю коментують: це дуже зручно для недобросовісного лучанина. Паркан невисокий, тож вила з гноєм легко перекинути на спортивну територію. А потім з боку стадіону підігнати автомобіль, яким це все можна вивезти. Головне, що непривабливе видовище ні в садибі не смердить, ні око не муляє винахідливому господарнику.
На стадіоні облаштували відстійник для гною


«Стадіон почав занепадати років 15 тому, – відволікає нас від споглядання смердючої купи Тетяна Казнадзей. – Жив колись тренер, який самотужки, за батьківські кошти, облаштовував цю арену. Сюди купили газонокосарку, якою косили траву, з дітьми робили розмітку. Але він помер у 2010 році – і стадіон «помер» разом з ним. Відтоді поля ніхто не косив. Ми періодично з дітьми зі школи сюди приходили, прибирали, міська рада виділяла рукавички, й ми наводили чистоту».

За словами жінки, щоб не наражати на небезпеку, дітей сюди тренуватися не водять – у школі обходяться двома власними спортивними полями. Проте навіть школярі запевняють: на цьому стадіоні готуватися до складання нормативів було б зручніше.

«Цей стадіон подобається тим, що тут велика територія, де можна бігати і займатися спортом. Якби тут було чистіше, то приходив би сюди частіше. Я займаюся бойовим гопаком і мені треба бігати, робити різні вправи, але зазвичай доводиться це робити на шкільному подвір’ї або біля дому», – каже семикласник Ілля Поворознюк.

«Сюди й зараз приходять старші люди грати у футбол, але якби тут було чисто, то і діти прибігали б. Тут, попри те, що немає бігових доріжок, вечорами і зранку бігають люди», – додає школярка Вікторія Смоленська.


«Якби тут зробили стадіон, то ми набрали б дітей, створили б кілька груп, щоб займалися, тренувалися. Бо на нинішньому полі чогось навчити дитину неможливо. Серце кров’ю обливається, коли бачиш таке», – каже тренер з футболу Тарас Бондарчук.

ДРУГЕ ЖИТТЯ ЗАКИНУТОГО СТАДІОНУ

У мікрорайоні Вересневе проживає близько п’яти тисяч людей. У спортивній школі, що розташована неподалік, лише на секцію футболу ходить 200 дітей. Уже кілька років депутат Луцької міської ради від фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Борис Смаль домагається виділення грошей на реконструкцію стадіону.


«По-перше, Вересневе – це округ, у якому я обирався, по-друге, це мікрорайон, у якому я проживаю, по-третє, це стадіон, де я ранками тренуюся. Місцеві переймаються не тільки тим, що стадіон занедбаний, а й тим, що прийде забудовник і буде тут зводити будинки», – каже Борис Смаль.

На останній сесії Луцької міської ради 26 квітня з міського бюджету виділили 150 тисяч гривень на реконструкцію стадіону. Ще 100 тисяч Борис Смаль планує виділити з депутатського фонду. За словами обранця громади, попередньо вже відбулися перемовини з директором спортивної школи, на яких спільно вирішували, що першочергово потрібно зробити на стадіоні.

«Раніше грошей на реконструкцію цього стадіону не виділяли. Цього року завдяки депутату Борису Смалю кошти виділили з бюджету міста, тож наступного тижня розпочнемо облаштування. Тут буде футбольне поле, ми підсіємо траву, розкатаємо катком землю, аби зробити його рівнішим, облаштуємо роздягальню, лавочки для батьків і дітей, полагодимо паркан. А ще в планах – добудова критого спортзалу, щоб діти мали змогу займатися взимку, і встановлення тренажерів», – розповідає директор КП «ДЮСШ №2» Валерій Панчук.

«Тут є місце для повноцінного футбольного поля, можна розмістити футбольний майданчик, а то навіть і тенісний корт, ще й залишиться місце для трибун. За попередніми домовленостями зі спортшколою, ми плануємо зробити вхід з боку вулиці Корольова, облаштувати автомобільну стоянку, а ще дуже хочемо побудувати критий спортзал», – розповідає про плани щодо спортивної арени Борис Смаль.

Роботи з облаштування стадіону обіцяють розпочати найближчим часом. Планують, що вже улітку тут гратимуть у футбол. Діти, вчителі сподіваються, що ця спортивна арена не буде місцевим смітником, а стане нарешті окрасою мікрорайону.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анна ВОЛОЩУК, Луцьк

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus