USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Священики Волині хочуть переглянути шкільну програму

20 Квітня 2011 10:23
Художні твори, які вивчають учні у шкільній програмі, не завжди дібрані коректно, можуть суперечити біблійним принципам та сприяти деградації дітей і молоді.
Про це йдеться у зверненні Волинської ради церков до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука.
Духовні чини у зверненні стверджують, що такого висновку дійшла робоча група, створена Волинською радою церков ще 18 травня 2007 року. Окрім священиків, у ній працювали представники Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти та громадські діячі.
Нагадаємо, це звернення обговорювалося 18 квітня під час засідання Волинської ради церков. Зокрема йшлося про те, що згадана робоча група вивчала проблеми запровадження й викладання у навчальних закладах Волині основ християнської етики.
Автори звернення наголошують, що програмовий матеріал шкільних предметів не завжди дібраний коректно, а окремі твори взагалі суперечать біблійним принципам і дезорієнтують учня.
Зокрема, кажуть вони, суперечливо пропонувати учням для вивчення чи ознайомлення такі твори, як «Бусурмен» Степана Васильченка, «Червона шапочка» Євгена Дударя, «Зачарована Десна» Олександра Довженка, «Вечір проти Івана Купала» Миколи Гоголя, романи Джоан Роулінг про Гаррі Поттера тощо.
У зв’язку з цим духовні чини просять губернатора створити при обласному управлінні освіти і науки спільну робочу групу Волинської ради церков та цього управління, яка б і далі вивчала проблеми запровадження основ християнської етики, а також аналізувала програмовий матеріал у контексті християнського світогляду.
Відповідні пропозиції цей орган міг би вносити Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, вважають автори.
Наводимо повний текст звернення.

«Шановний Борисе Петровичу!
18 травня 2007 року Волинська рада Церков створила робочу групу для вивчення проблем запровадження й викладання у навчальних закладах нашого краю курсу «Основи християнської етики». Протягом кількох років група, до якої ввійшли представники християнських Церков, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти та громадські діячі, обговорювала актуальні питання зазначеного предмету, ознайомлювалася з навчальними комплексами, опрацьовувала нормативно-правову базу та особливості використання релігійного аспекту в навчальних закладах.
Розроблено стратегію толерантної міжконфесійної співпраці на основі взаємоповаги та використання морально-етичної доктрини і християнських цінностей задля формування духовності підростаючого покоління України. Велику увагу група приділила проблемі підготовки педагогів-викладачів.
Виконуючи поставлені завдання, робоча група звернула увагу на те, що духовні, морально-етичні цінності, основи християнської культури більшою чи меншою мірою є і в таких шкільних предметах, як українська та зарубіжна література, біологія, основи безпеки життєдіяльності тощо. Однак членами групи зауважено, що програмовий матеріал цих предметів (особливо із варіативної складової) не завжди дібраний коректно, а окремі твори взагалі суперечать біблійним принципам, дезорієнтують учня, шкодять формуванню духовного складника його світогляду. Це один із чинників моральної деградації дітей і молоді. Наприклад, у цьому контексті суперечливо пропонувати учням для вивчення чи ознайомлення такі твори, як: «Потерчата» В. Королева-Старого, «Бусурмен» С. Васильченка, «Червона шапочка» Є. Дударя, «Зачарована Десна» О. Довженка, «Вечір проти Івана Купала» М. Гоголя, серію романів Дж. Роулінг про Гаррі Поттера і т. п.
Тому просимо Вас своїм розпорядженням:
1. Створити при управлінні освіті і науки облдержадміністрації спільну робочу групу Волинської ради Церков та цього управління як консультативно-дорадчий орган, який буде:
– продовжувати вивчення проблем запровадження й викладання «Основ християнської етики» та вносити пропозиції щодо його вдосконалення;
– здійснювати аналіз програмового матеріалу різних предметів у контексті християнського світогляду та вносити відповідні пропозиції Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України;
– сприяти забезпеченню реалізації духовних потреб учнів, утвердженню морально-етичних цінностей у навчально-виховному процесі відповідно до традицій Християнства в нашому краї.
2. До складу робочої групи включити на паритетних засадах представників релігійних організацій, які входять у Волинської раду Церков, та фахівців з управління освіти і науки облдержадміністрації, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, педагогів, експертів.
3. Установити, що спільна робоча група звітуватиме про свою діяльність один раз на рік під час засідання Волинської ради Церков».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ісус Показати IP 20 Квітня 2011 10:54
церква прекрасно розуміє, що в часи розвитку науки, можливості доступу до всіх знань надбаних людством через інтернет, вона безповоротно втрачає контроль над масами. Люди стають освідченішими. Тому вона і діє самим грязним методом, вірніше намагається діяти, через дітей. Це нагадує передсмертну агонію. Нічого, в любому випадку мракобісний предмет ОХЕтМ може бути введений лише як факультатив, як кружок малювання наприклад. Як би ці неуки не тужились - повернути середні віки їм не вдасця. До речі тільки в 1992 році ватикан офіційно вибачився за Галілея. Чому можуть навчати дітей люди які за своє життя прочитали лише збірку старих міфів та легенд???
ЧуйНА Показати IP 20 Квітня 2011 14:27
ОТЦІ, чим уже Довженко перед вами завинив????
Ko3bMa Показати IP 20 Квітня 2011 15:08
та кому ви в школах здалися?))))
tatarynb до Ko3bMa Показати IP 20 Квітня 2011 15:44
Підтримую потрібно відділяти церкву від держави а школа є державним закладом хто захоче - буде вивчати біблійний світогляд АЛЕ ПОЗА МЕЖАМИ ШКОЛИ!!!
лучанин Показати IP 20 Квітня 2011 15:11
даремно ви так знахабніло висловлюєтеся проти біблійного світогляду та його впливу на суспільну свідомість. якщо його нині відкинути, суспільство загине...
tatarynb до лучанин Показати IP 20 Квітня 2011 15:43
а я проти насильного вивчення біблійного світогляду в школі! вона повинна бути ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЮ!!!! чогось Ісус хрестився в 33 роки, а нас заставляють хреститися вже при народженні
Anti-Mafia до лучанин Показати IP 20 Квітня 2011 18:21
Суспільство загине не від відсутності "біблійного світогляду", а від власної обмеженості. Церковні маніпуляції свідомістю, підміна поняття порядності релігійними догмами ні чого доброго не принесли. Нехай пастирі покажуть власним життєвим прикладом ті устої, які вони пропагують на амвоні, а не займаються конфірмацією пастви серед дітей. Церква відділена від держави - так записано в українській конституції і це правильно. Хочете нести християнські, а не "біблійні" цінності - несіть через приклад власного життя... Почніть з прикладів християнської любові до ближніх своїх по вірі, перестаньте гризтись за канони і обливати брудом один одного і суспільство почне до вас прислухатись. Досить ховатись з пожовклими цитатами і авторитетами минувшини, більше любові, менше фальші...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus