USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Телефонні шахраї удосконалюють злочинні схеми

26 Лютого 2014 17:09
Усе частіше жителі Волинської області стають жертвами так званих інтернет-шахраїв. Відшуковуючи на рекламних сайтах та в інтернет-магазинах оголошення людей, які пропонують придбати той чи інший товар, телефонують до них, як потенційні покупці. Потім запевняють, що хочуть купити виставлену на продаж річ і готові заплатити за неї. Продавцеві пропонують назвати номер банківської картки, зазвичай кредитної, на яку нібито перерахують потрібну суму грошей. Втім, згодом повідомляють, що в силу певних причин, перерахування здійснити не вдалося, повідомляють у прес-службі волинської прокуратури.

В іншому випадку, до продавця телефонує нібито працівник банку і говорить, що на його рахунок здійснюється перерахування коштів, однак для остаточного їх зарахування потрібно провести певні банківські операції. Тому, просять жертву підійти до банкомата та в телефонному режимі пояснюють, що потрібно зробити, щоб оплата за товар таки відбулася. Коли зацікавлений продавець виконує усі їх вказівки, а зазвичай це - введення відповідних цифрових комбінацій із банкомату, використовуючи банківську картку - шахрай кладе трубку.

Лише після цього людина розуміє, що її ошукали, адже на мобільний телефон приходить повідомлення про перерахування коштів, які були на її банківській картці, на невідомий рахунок.

Окрім того, зафіксовані випадки, коли до волинян телефонують нібито працівники банку та пропонують збільшити ліміт кредитної картки. Просять її власника назвати певні дані: дівоче прізвище матері, останні цифри на звороті банківської карти, термін дії та пін-код. Довірливі громадяни, нічого не підозрюючи, надають необхідну інформацію, яку шахраї використовують у власних цілях. Згодом, як і у попередньому випадку, громадяни дізнаються, що їх ошукали, адже грошей на їхній кредитці не те, що не стало більше, а взагалі нема.

Також, на сьогодні відомі випадки, коли до людей похилого віку телефонують нібито працівники лікувального закладу, у якому вони перебували на стаціонарі, та пропонують купити чудодійні лікарські препарати. Лише придбавши запропонований товар, пенсіонери розуміють, що їх ошукали, адже зазвичай – це біодобавки, чи вітаміни, які вартують копійки. Після цього до них телефонують особи, які називаються працівниками Фонду страхування пацієнтів (якого, до речі, взагалі не існує). Вони пропонують нібито у рамках державної програми, компенсувати обманутим покупцям кошти, витрачені на лікування. Втім, за це теж просять заплатити. Так, в залежності від довірливості особи, витягують з неї від 50 до 150 відсотків від суми, витраченої на так зване лікування.

До слова, протягом 2013 року Луцьким міськвідділом міліції зареєстровано у ЄРДР та розслідувалося близько 80 кримінальних проваджень за заявами громадян, відносно яких вчинені такі кримінальні правопорушення.

Старший прокурор прокуратури міста Луцька Катерина Балас зауважує, що звернення людей в правоохоронні органи дають свої результати: одну особу притягнуто до кримінальної відповідальності у зв’язку із вчиненням 6 епізодів телефонних шахрайств. У двох випадках після звернення людей в міліцію – затримано осіб, яким передавали кошти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus