USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Ті, хто змінили перо на автомат: волинські журналісти в АТО

4 Червня 2015 16:44
6 червня професійне свято відзначають журналісти. Сьогодні журналістика – не просто професія. Це - громадянська позиція.

У нашій професії є чоловіки, які змінили клавіатуру і мікрофон на автомат.

Про фронтові дороги волинських журналістів пише Наталка Слюсар у статті на «Вісник+К».

Редактор інтернет-сайту «Вісті Каменя» Богдан Пташник з Каменя-Каширського був першим волинським журналістом, який став на захист України, активний учасник Майдану.

Богдан Пташник


– Поїхав у Дніпропетровськ, де на той час записували у батальйон «Донбас», – пригадує Богдан. – На озброєнні хлопці мали мисливські рушниці та захоплені в бою трофейні автомати. Бувало й таке, що йшли у бій з муляжами.

23 травня минулого року біля Карлівки бійці «Донбасу» потрапили у засідку. П’ятеро воїнів загинули. Шестеро отримали поранення. Серед них і Богдан Пташник. Його стан був надзвичайно складний. Завдяки силі волі та підтримці родини і друзів журналіст з Каменя-Каширського став на ноги. Сьогодні він – волонтер. Уже двічі возив допомогу воїнам на схід. Незважаючи на тяжке поранення в бою, статусу учасника бойових дій не має. Сподівається, що зможе оформити його після прийняття закону про добровольчі батальйони.

Директор радіокомпанії «Мікс» Олександр Серватович, більш відомий, як «Борода» – мобілізований офіцер запасу. За фахом медик. Начальник медпункту першого гаубичного самохідно-артилерійського батальйону побував з 51-ю ОМБР у найгарячіших точках. 29 серпня після виходу з котла під Іловайськом допомагав виводити з кільця поранених полонених, заводив медичну частину у «зелений» коридор.



Олександр Серватович

– Перш за все, нам треба навести порядок в армії, – його правда багатьом «на верху» ріже очі. – Я сам бачив на Донбасі російських військових. А начальник Генштабу Муженко заявляє, що їх там немає. Президент на телекамери видав хлопцям з мого батальйону нові гаубиці, а потім вони зникли. Так навіщо давали – щоб перед телекамерами піаритись? Моє глибоке переконання: наведемо у себе порядок, люди з Донбасу самі захочуть жити з нами в одній країні. А так який їм сенс повертатися, коли корупція у нас і надалі процвітає?

Під час третьої хвилі мобілізації потрапив до війська редактор районної газети «Ратнівщина» Дмитро Мороз. Служить на посаді заступника командира батареї по роботі з особовим складом у 26-й Бердичівській артилерійській бригаді. Він «штабіст», тому бачить проблеми армії «зсередини». До слова, бригаду уже формують дев’ятий місяць.

– Нашу армію так довго розвалювали, що зараз відновити дуже складно, – розповів Дмитро Мороз. – Воювати немає чим. Якби у нас була артилерія, її можна було б виставити в ряд біля кордону, – і ніхто би не пройшов.

Із Волинської державної телерадіокомпанії в армію пішли троє – ведучий програм на радіо «Луцьк» і на телебаченні Тарас Літковець, відеооператор Олександр Садовник та рекламіст, режисер, шоумен Дмитро Ураєв. Хлопці були призвані в останню хвилю мобілізації. Завжди оптимістичний і позитивний Діма Ураєв – кадровий офіцер, капітан. Сьогодні Діма замінив мікрофон на зенітно-ракетну установку.

Дмитро Ураєв

На Яворівському полігоні він випадково зустрівся зі своїм колегою Сашею Садовником. Був вражений, в яких умовах він живе, в офіцерів вони значно кращі. Тут же зателефонував у Луцьк колегам. Саші відразу ж передали бронежилет, берці, гумові чоботи, спальник, термобілизну, аптечку.



Олександр Садовник

Цими днями Саша у відпустці, тож вдалося з ним поспілкуватися. Каже, що у 24-ту бригаду потрапив за мобілізацією. Зараз він командир бойової машини БМП-2. В армії з 28 січня цього року. Саша Садовник уже встиг побувати у зоні АТО. Поцікавилися, чи були пропозиції від військових взяти до рук не автомат, а відеокамеру, адже у Генштабі заявляли, що з метою протидії російській пропаганді, мобілізовані журналісти працюватимуть за фахом. А кому, як не одному із кращих волинських операторів, знімати війну? Та ніхто не додумався запропонувати йому стати військовим оператором.

На передовій сьогодні п’ятеро працівників ТРК «Аверс». Відеооператора Костянтина Кіца призвали за мобілізацією. А ще четверо пішли добровольцями. Це Андрій Лев, Ігор Приступа, Максим Молнацький та Микола Колода.

Андрій Лев

Ці хлопці були активними учасниками Майдану, потім займалися волонтерством, допомагали добровольчим батальйонам «Донбас», «Азов». Сьогодні вони всі служать у спецпідрозділах.

Повертайтеся живими, хлопці!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Виборець Показати IP 4 Червня 2015 17:57
Хлопці до виборів повертайтеся, а то сволота тилова в депутати пролізе
777 Показати IP 5 Червня 2015 12:53
мені подобається фото там де гелікоптер на посадковій смузі ( стан прикольний)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus